I slutet av maj genomförs Operation Smiles allra första medicinska uppdrag i Tanzania. Planen för det långsiktiga arbetet i Tanzania är att dels ge barn födda med läpp-käk-gomspalt nödvändiga operationer, dels att stärka landets sjukvårdssystem genom att utbilda fler plastikkirurger och samtidigt öka tillgången till vård på landsbygden.

I Tanzania föds varje år cirka 2 500 barn med läpp-käk-gomspalt. Det är ungefär lika stor andel som i resten av världen. Sjukvårdssystemet är dock undermåligt, med stor personalbrist och bristfälligt rustade sjukhus. Endast 43 procent av alla spädbarn undersöks eller får någon form av omsorg i samband med födseln och därför fångas få barn med spalt upp. De får därmed varken undersökning eller diagnos – och än mindre en operation.

De resurser som ändå finns är dessutom oerhört ojämnt fördelade, där 88 procent av landets kirurgiska kapacitet finns på landets sex största sjukhus. Konsekvensen blir att nästan ingen på glesbygden har tillgång till säker kirurgi. Utöver bristen på personal och koncentrationen till storsjukhusen, är fattigdom det avgörande hindret för att få en operation. Nästan halva befolkningen befinner sig under fattigdomsgränsen och skulle inte kunna bekosta en operation eller, i värsta fall, riskerar att bli helt utblottade.

– Två tredjedelar av världens befolkning får inte en operation när de behöver det och i många afrikanska länder är läget långt värre än så. Hit hör Tanzania och vi har av den anledningen beslutat oss för att göra en storsatsning där. Vår utbildning av plastikkirurger i Rwanda är väldigt framgångsrik och i Tanzania är behovet precis lika skriande. Kompetensen finns, men vi måste initialt bistå med utbildare och utrustning, säger Malin Söderström, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Jonas Löfstrand, volontär och plastikkirurg från Göteborg, har besökt Tanzania för att förstå vilka behov som finns och för att utbilda kirurger inom mikrokirurgi. Foto: Operation Smile

Operation Smile kommer, med start nu, regelbundet genomföra medicinska uppdrag i Tanzania, där man på kort tid opererar många barn med spalt. Samtidigt får också det mer långsiktiga arbetet ta allt större plats, helt i enlighet med en strategi om att öka tillgången till kirurgi närmare människors hem.

– En stor styrka i vår satsning är att så gott som alla områden inom plastikkirurgi är inkluderade. Den största sjukdomsbördan i låg- och medelinkomstländer är just bristen på kirurgi och därför vet vi säkert att det här är rätt väg att gå. Det är ett gigantiskt arbete vi har framför oss, men desto mer fantastiskt att vi nu är i gång. Logistiken är på plats och vi är trygga med själva genomförandet; allt arbete leds lokalt, av personer som bäst kan behoven, men stöttas globalt, av oss på Operation Smile, säger Malin Söderström.

Närbild på en leende Malin Söderström framför en rödfärgad bakgrund. Hon har axellångt brunt hår och är klädd i mörk kavaj och en vit blus.
Malin Söderström ser en stor styrka i att satsa på just plastikkirurgi. Foto: Malin Hoelstad