Nyhet Sverige 2021-12-21

Gunhilds väskor ger barn nya leenden: ”Det är enastående att barnen kan få hjälp”

Det går åt cirka 25 kaffepaket per väska. När Gunhild har tvättat paketen och skurit dem till lagom breda remsor tar arbetet vid symaskinen vid.

– Det behövs lite tålamod för att göra en väska, och eftersom de kräver ganska mycket arbete kan man få hålla på ett par dagar.

79-åriga Gunhild Johansson i Härjedalen tillverkar väskor av tomma kaffepaket. Intäkterna från försäljningen, till dags dato 20 000 kronor, skänker hon till Operation Smile. Gunhild har alltid tyckt om handarbete och hon både väver, syr och stickar. Hennes mamma var intresserad av vävning och vurmen för handarbete går i arv; det var Gunhilds dotter som för ett par år sedan upptäckte ”kaffeväskorna”, blev nyfiken och lärde sig konsten.

– Då hakade jag på, säger Gunhild, och förklarar processen; hur hon först fläker upp de tomma kaffepaketen så att de blir platta, för att hon ska komma åt att tvätta dem; noggrant med diskmedel i vasken hemma i köket.

Nästa steg är att strimla paketen – till en väska går det åt ungefär 25 kaffepaket – till lagom breda remsor. Remsorna flätar hon sedan, för att därefter nypa ihop dem och på så vis fästa ändarna. För att väskan ska bli stabil och stå stadigt placerar Gunhild en platta i botten och avslutningsvis formar och fäster hon ett par handtag av nylonband. 

Vänner och bekanta – och deras vänner och bekanta – uppskattade Gunhilds väskor från start, och det dröjde inte länge förrän hon hade full snurr på försäljningen. Eftersom Gunhild inte behövde pengarna för egen del kom hon att tänka på Operation Smile. När kunderna hör detta vill de också vara med och bidra till att fler barn ska få en operation och de flesta har köpt två eller fler väskor.

– Det behövs lite tålamod för att göra en väska, och eftersom de kräver ganska mycket arbete kan man få hålla på ett par dagar, förklarar Gunhild.

– Jag känner att det är meningsfullt att något som jag tycker är roligt samtidigt gynnar någon annan. Det är enastående att barnen kan få hjälp så att det förändrar hela deras framtid. 

Samtidigt som väskorna gör skillnad för barn världen över är det tydligt att de är till glädje för kunderna; Gunhild får mycket beröm som ofta handlar om att väskorna håller bra och att det är lätt att torka av dem om de blir smutsiga.

– Nu har det dock varit ”stillestånd” ett tag. Ingen har köpt någon väska på länge, säger Gunhild, och tillägger att hon gärna skickar väskor till andra delar av Sverige, men att frakten då innebär en extra hundralapp utöver de 300 kronor som en väska kostar.

  • En röd och julig Gevaliaväska, eller kanske en guldig, lyxig Arvid Nordquist?

    Vill du också beställa en väska? Mejla Gunhild på: gunhild.johansson@live.se

Nästa nyhet

Nyhet

Fyra frågor till Karin Bergman, narkosläkare som utbildar i Malawi

Vår volontär, narkos- och intensivvårdsläkaren Karin Bergman, var nyligen i Malawi på utbildningsuppdrag. Malawi, som har 18 miljoner invånare, men endast två plastikkirurger och fem narkosläkare, är ett av länderna i vår satsning för att stärka låg- och medelinkomstländers sjukvårdssystem.

Läs mer Malawi 2021-12-21

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.