Nyhet Marocko 2022-01-21

Lilla Janat var nära att svälta ihjäl

Janat var bara en månad när hennes föräldrar i början av mars 2020 kom till vårt uppdrag i marockanska Oujda. Det var en släkting som tipsat dem efter att ha sett en video om Operation Smile. Den lilla babyn var tydligt undernärd; hennes svåra spalt som skar rakt genom läpp, käke och gom hade gjort det näst intill omöjligt för föräldrarna att få i henne näring, men de hade insett hur illa däran hon var, vilket blev hennes räddning. Väl på plats på uppdraget fick Fatima och Youssef veta att deras baby var både för ung och allt för undernärd för att kunna få en operation, men våra volontärer, som såg hur gravt undernärd den lilla var, lugnade dem med att de skulle göra allt för att hjälpa.

Janat var allt för liten för att få en operation, men våra volontärer tog sig genast an henne och tillverkade en gomplatta. För första gången kunde den lilla suga i sig mjölk utan problem. Foto: Jasmin Shah

Mjölken rann rätt ut genom näsan

De tog med den lilla familjen till vår året runt-öppna klinik i staden. Det visade sig att Janat under sina första veckor i livet tappat nästan hälften av sin födelsevikt. Fatima berättade att den mjölk hon försökt få i babyn hade fått den lilla att sätta i halsen och hosta som om hon höll på att kvävas, och mjölken hade runnit rätt ut genom näsan. Föräldrarna hade inte vetat vart de skulle vända sig, utan känt sig totalt hjälplösa och när de såg hur Janat blev allt sämre börjat frukta för att de skulle förlora henne.

En knapp deciliter mjölk per dag var vad de hittills hade fått i sin dotter. Nu tillverkades på kliniken raskt en platta att sätta i gommen och tack vare den kunde babyn på mindre än tio minuter plötsligt dricka nästan samma mängd i ett enda svep! För första gången fick föräldrarna se sin dotter dricka utan att sätta i halsen.

Vår volontär, tandläkaren Teresita Pannaci från Venezuela, ser på när Janats mamma Fatima matar sin baby – för första gången utan problem! Foto: Jasmin Shah

”Jag ber Gud att ge alla volontärer lycka i livet”

Dagen därpå fick Janat prova ut ett hjälpmedel som skulle bidra till att forma hennes lilla näsa på ett fördelaktigt sätt, underlätta hennes andning samtidigt som gommen skulle kunna utvecklas i väntan på att hon blev stor nog för att få en operation.

– Jag är så glad och lättad. Jag har gråtit så många tårar för min dotter och hade ingen aning om att det fanns hjälpmedel av det här slaget. Här på sjukhuset har jag sett andra barn med spalt och några av dem hade redan fått en operation, så nu förstår vi att det går att få hjälp och det ger oss hopp. Jag ber Gud att ge alla volontärer lycka och allt de vill ha i livet. Jag har aldrig mött människor med sådana goda hjärtan tidigare, sa Fatima, och det var ett lyckligt par som gjorde sig redo att återvända hem, förvissade om att deras dotter skulle få en operation så snart tiden var mogen – och att de till dess skulle få komma till kliniken för löpande kontroller.

Vår första klinik i Marocko öppnades i Casablanca 2008. Året runt tar vi emot patienter och erbjuder bland annat tandreglering, logopedi, psykosocial hjälp och medicinska bedömingar. Foto: Lorenzo Monacelli

Coronan slog till

Det var då coronan slog till och Janat, som kan ha varit bara dagar ifrån att svälta ihjäl, kom att bli en av de absolut sista patienterna som vi kunde hjälpa. Mindre än en vecka senare var pandemin ett faktum och samtliga medicinska uppdrag fick under en period pausas, liksom verksamheten på våra kliniker. Detta gjorde förstås att Janat och tusentals andra barn i samma situation blev lidande. Till exempel måste en gomplatta som den Janat hade fått bytas ut och justeras i takt med att gommen växer.

– Det hopp som just hade tänts försvann nästan helt igen, berättar Youssef. När samhället stängde undrade vi om vi skulle kunna få någon mer hjälp från kliniken.

Tiden gick och veckor av väntan blev till månader. Men så en dag, ett halvår senare, ringde telefonen…

– När jag såg numret visste jag att det var från Operation Smile och jag blev överlycklig, När personen som ringde berättade att vi var välkomna till kliniken i Casablanca fick vi nytt hopp!

Janat, 10 månader. Familjen har då nyligen, efter pandemipausen, åter fått kontakt med kliniken. På bara några månader har Janat, tack vare gomplattor och föräldrarnas kämpaglöd, ökat markant i vikt. Foto: Privat

”Jag var rädd för henne i början”

Tack vare strikta pandemianpassade säkerhetsrutiner kunde vårt marockanska team nu åter välkomna patienter till vår klinik i Casablanca. Resan dit var betydligt längre än den till närbelägna Oujda och det tog familjen två dagar att nå målet. Tiden på resande fot gav tid till tankar och reflektion och Fatima berättar att hon tänkte på hur den allra första tiden efter att hon fött sin dotter var; om chocken och skräcken hon kände när hon såg den lilla babyns mun.

– Jag blev livrädd. Jag var rädd för henne i början. Vi hade ju aldrig sett något liknande tidigare.

När familjen kom fram kunde våra volontärer konstatera en mycket positiv utveckling; tack vare gomplattan och det faktum att Fatima och Youssef fortsatt kämpa hade Janat ökat markant i vikt. De fick veta att det skulle dröja ytterligare en tid innan hon kunde få en operation, men gladde sig ändå enormt.

– Bara vetskapen om att vår dotter skulle få hjälp gjorde oss lyckliga! Vi visste att operationen skulle komma att göra all världens skillnad och att Janat skulle kunna gå i skolan och skaffa sig en utbildning, säger Fatima.

Föräldrarna, som båda är fyllda av starka och varma känslor för sin lilla dotter, kände nu åter stort hopp inför hur Operation Smile skulle kunna hjälpa dem. I Oujda hade de ju med egna ögon sett andra föräldrar hålla sina nyopererade barn i famnen, barn vars liv hade förändrats över en natt då de fått sin operation. Men innan det kunde bli dags för Janats operation skulle den lilla familjen hinna resa tur och retur till Casablanca vid fem ytterligare tillfällen.

– Ingenting är för jobbigt när det handlar om att hitta en lösning för vår dotter, bedyrar Fatima.

Pandemiläget tillåter äntligen medicinska uppdrag i Marocko igen och i Casablanca, oktober 2021, hade det blivit dags för Janats första operation! Foto: Jasmin Shah

Löpande läkarkontroller och nya gomplattor 

Pandemiläget lättade en aning och familjen kunde med start hösten 2020 vid upprepade tillfällen resa till Casablanca där Janat undersöktes och fick nya gomplattor i takt med att hon växte. Hennes hälsa förbättrades snabbt och våra volontärer vittnar om hur meningsfullt och viktigt deras arbete känns när de får vara med om en sådan omedelbar och tydlig skillnad i ett barns utveckling. Visst gjorde pandemin att allting drog ut på tiden, men en dag fick Fatima och Youssef äntligen ett datum för dotterns första operation; den skulle ske under ett medicinskt uppdrag i Casablanca, i oktober 2021.  

När dagen väl var inne fick Janat klartecken av läkarna; hon bedömdes vara både frisk och stark nog för att klara en operation.  

– I dag går min dröm i uppfyllelse, säger Youssef. Janat är mitt ljus i livet. Jag vill se henne leka tillsammans med andra barn, se henne växa upp och vara som alla andra. Nu kommer hon att kunna prata ordentligt. Jag blev så lycklig när vi fick besked om operationen!  

Volontären och narkosläkaren Anne-Marie Banning undersöker Janat inför operationen. Foto: Jasmin Shah

Behöver även en operation för sin gomspalt 

Efter bara en dryg timme är operationen klar och Fatima och Youssef kan sälla sig till skaran föräldrar som får uppleva den fantastiska och omtumlande känslan av att hålla sitt nyopererade barn i famnen; ett barn som inte bara har fått ett nytt och fint leende utan en nystart i livet och helt nya chanser till en ljusare framtid.  

Samtidigt vet både Fatima och Youssef att deras resa tillsammans med Operation Smile bara har börjat. Nu har Janat fått en operation för sin läppspalt, men hon behöver så snart det bara går även en operation för sin gomspalt – den spalt som gjorde att hon som spädbarn var nära att dö, och längre fram kanske det blir även något korrigerande ingrepp. Familjen är helt inställd på att den framtida vården kommer att kräva många fler resor fram och tillbaka till Operation Smiles kliniker och medicinska uppdrag.  

– Jag är helt redo för nästa operation och kommer att resa vart som helst och hur långt som det än krävs. Janat är vår högsta prioritet. Aldrig att jag hade vågat tro att hon skulle bli så här perfekt, säger Fatima, och tittar på sin dotters fina lilla mun.

En lycklig och lättad Fatima håller sin dotter i famnen kort efter operationen. Foto: Jasmin Shah
Janats pappa, Youssef, skiner ikapp med sin hustru när han får återse sin dotter efter operationen. Foto: Jasmin Shah
Janats farfar har kommit för att möta upp den lilla familjen när det är dags för dem att påbörja sin resa hem igen. Foto: Jasmin Shah

Vill du också vara med och bidra till att fler barn som Janat får en operation och en nystart i livet? Läs mer hur du kan stödja Operation Smile.

Stöd oss

Nästa nyhet

Nyhet

Volontären Malin: ”Den brännskadade kvinnan hade ett helt nytt ljus i ögonen efter operationen”

– En kvinna hade blivit svårt brännskadad vid en explosion för 15 år sedan, berättar vår volontär Malin Engström, som blev djupt berörd på sitt senaste uppdrag, där plastikkirurger och narkosläkare under utbildning hjälpte patienter med gamla brännskador.

Läs mer Jordanien 2022-01-21

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.