Nyhet Svenska Postkodlotteriet 2022-03-17

Operation Smile får 12 miljoner från Svenska Postkodlotteriet

Operation Smiles generalsekreterare Annika Billing ler stort mot kameran. Foto: Malin Hoelstad

Operation Smile har tilldelats 12 miljoner kronor i Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina 59 förmånstagare. Pengarna kommer att användas till medicinska program i några av de länder där våra volontärer opererar barn med läpp-käk-gomspalt (LKG). Utöver operationer med tillhörande vård vidareutbildar vi i allt högre utsträckning lokal sjukvårdspersonal, i syfte att stärka hälso- och sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst. Dessutom driver vi permanenta kliniker på cirka 30 platser världen över för att kunna ge våra patienter en mer helomfattande och kontinuerlig vård.

– I en värld där 2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till nödvändig kirurgi, betyder det stöd vi får från Svenska Postkodlotteriet enormt mycket. Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt. Med de 12 miljoner kronor vi nu har fått kan vi utbilda fler plastikkirurger och narkosläkare i låg- och medelinkomstländer, och samtidigt beta av de långa köer av barn som väntar på en operation, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Sedan Operation Smile 2014 blev förmånstagare till Postkodlotteriet har vi fått ta emot 74 miljoner kronor i basstöd (100 500 000 kronor totalt, inklusive Drömprojektet, där pengarna är öronmärkta för ett specifikt projekt), vilket har bidragit till att tusentals barn har fått en livsförändrande operation och en ny chans i livet.

– Det är fantastiskt att så många barn har fått en ny chans i livet och möjligheten att leva ett normalt liv, gå i skolan och känna hopp om framtiden. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet är detta möjligt, säger Annika Billing.

#postkodeffekten

Nästa nyhet

Hemstickade vantar och sockor, broderad duk och presentkort ligger på ett bord Nyhet

”Det är Tjörnborna som är de verkliga hjältarna!”

Ett växande lager av stickade alster blev starten till Eivor och Ingas lotteri på Facebook. Lotterna är populära hos de trogna köparna på Tjörn och intäkterna går oavkortat till Operation Smile.

Läs mer Sverige 2022-03-16

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.