Nyhet Sverige 2022-03-16

”Det är Tjörnborna som är de verkliga hjältarna!”

Grannarna Eivor Jansson, 72, och Inga Olsson, 87, på Tjörn är vänner sedan många år. De ses gärna över en kopp kaffe och med en stickning i handen. Tillsammans anordnar de lotterier på Facebook – och hittills har de samlat in närmare 60 000 kronor till förmån för Operation Smile.

Det började med att Inga hade fyllt sitt eget, barnens och barnbarnens sock- och vantbehov med råge för lång tid framöver. Hon visste inte vad hon skulle göra med det hon skapade – mycket lades på hög under pandemin då det fanns gott om tid för handarbete. När Eivor en dag kom över på den dagliga pratstunden funderade Inga över nyttan med allt det stickade, varpå Eivor spontant frågade om de inte skulle ordna ett lotteri.

”Det är jag med på, men då ska pengarna gå till Operation Smile”, svarade Inga. 

Många vill bidra med vinster
Sagt och gjort, Eivor och Inga bestämde sig för att sälja lotter och dra vinnare på Facebook. De skaffade lotteritillstånd från kommunen och engagerade en kontrollant. Totalt säljer de 100 lotter à 25 kronor, så varje lotteri ger 2 500 kronor.

– Lotterna tar alltid slut. Vi har två lotterier per månad då folk swishar och jag antecknar febrilt. Vi säger inte till innan för då tar allt slut i förväg, berättar Eivor. Många vill bidra med vinster och inför varje lotteri får vi också presentkort från den lokala fiskaffären att lotta ut. Tjörnborna är verkligen med på noterna!

Eivor har ett stort kontaktnät både på och utanför Tjörn, mycket tack vare ett långt arbetsliv som musiklärare på högstadiet i bagaget. Och när det vankas lotteri är intresset stort bland vänner, bekanta, gamla elever och deras familjer.

– Senast i går ringde en tjej och frågade om hon fick skänka en tavla. Det är fantastiskt hur invånarna här har tagit detta till sig och det är många som alltid köper lotter.

Slår ett slag för kvinnligt handarbete
Inför det första lotteriet bestämde vännerna att de ville uppmärksamma det traditionellt kvinnliga handarbetet lite extra, vilket de sedan har fortsatt med. Eivors goda vän Anna, 90 år, och hennes väninna Rut bidrar regelbundet med broderade dukar till lotteriet. De är enligt utsago ”sådana makalösa fenor på att brodera snyggt att det knappt går att skilja framsidan från baksidan”. Många vinnare i lotteriet uppskattar att veta vem som står bakom vinsten. De vita broderidukarna har Eivor och Inga fått som gåvor, men övrigt material till handarbetena står de själva för.

– En del tycker att det är förspilld kvinnokraft, men det här är ett hantverk som snart inte finns kvar, säger Eivor.

Vackra vinster i väntan på att bli utlottade – till förmån för Operation Smile. Foto: Privat

”Fantastiskt att kunna hjälpa”
Både Eivor och Inga är mycket tacksamma för den sjukvård vi erbjuds här i Sverige. 

– Här i Sverige får barn som föds med läpp-käk-gomspalt hjälp direkt, det är en självklarhet. Men det är fruktansvärt att människor i vissa länder hamnar utanför samhället på grund av det. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa de här barnen. Tänk att vi, varje månad, kan bidra till att kanske två barn blir opererade, samtidigt som vi har roligt, säger Inga. Det är inte stort det vi gör, men alltid blir det något. Och de som är duktiga här är inte vi, jag och Eivor, utan alla givmilda människor som är med och bidrar genom att skänka vinster och köpa lotter.

Hur länge planerar Eivor och Inga då att fortsätta med sina populära lotterier?
– Så länge orken och lusten finns – och att vi har kul under tiden, det är bara en bonus!

Nästa nyhet

Nyhet

Lars hantverk sprider nya leenden

– Jag förstår att livet för dem som föds med läpp-käk-gomspalt inte är så lätt innan de får en operation. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa, säger Lars, som sålde hantverk på julmarknader och skänkte pengarna till barns nya leenden.

Läs mer Sverige 2022-02-24

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.