Nyhet Mexico 2022-04-20

”Hans nya leende gav även mig ett nytt leende!”

Sebastian föddes med en spalt som skar genom läppen och sedan vidare rakt genom käke och gom. Den breda glipan gjorde det omöjligt för honom att ta bröstet och suga. Trots det sa man på sjukhuset att det bara var en estetisk fråga och att Marías son inte skulle ha några problem med vare sig sitt tal eller att få i sig föda.

Så länge de var kvar på sjukhuset fick Sebastian näring via en spruta, men väl hemma blev det problem – och varje dag en kamp för överlevnad. Vändningen kom när María fick kontakt med Operation Smile Mexiko, efter att ha hört reklam på radion. Hon fick en speciell mjuk kläm-nappflaska och hennes baby kunde äntligen kunde äta sig mätt.

Kontakten innebar också att Sebastian tidigt fick hjälp av en logoped, via digitala konsultationer. María fick tips om hur hon kunde öva att ljuda med sin son och så snart han blev gammal nog var det dags för ramsor och visor.

– Numer har han själv koll på när det är dags för Zoom-möte och han gör alla sina övningar, berättar María. 

Coronapandemin ledde till att flera uppdrag ställdes in, men i mars 2021 kunde Sebastian, då 1 1/2 år, få en operation för sin läppspalt, i Puebla. För María, som är ensamstående sedan sonens pappa lämnade henne under graviditeten, innebar det en enorm lättnad. Hon hade förvisso varit förberedd på att hennes barn skulle födas med spalt, efter ett ultraljud i femte månaden, men mått dåligt då hon tror att det kan vara ett straff som var avsett för henne.

– Att se Sebastian efter operationen var helt otroligt. Jag vet att allting kommer att bli annorlunda nu. Hans nya leende gav även mig ett nytt leende, sa María efter operationen.

Ett halvår senare hade det blivit dags att operera gommen och María och Sebastian, nu 2 år, välkomnades till Operation Smiles uppdrag i Guadalajara. Vid det här laget var de lite varma i kläderna och till hjälp för andra som sökte hjälp för första gången. Sebastian fann en kompis i Miguel, också han 2 år, som hade rest i 18 timmar med sin mamma Perla. Hon hoppades att sonen skulle få en operation för sin dubbla läppspalt. Inte bara sönerna utan även mammorna fann varandra och säkert hade det en lugnande effekt på Perla att se det fina resultatet efter Sebastians första operation.

Samtidigt var själva momentet att lämna över sitt barn till kirurgen tufft och väldigt känslomässigt för María även denna gång. 

– Det är lite som att säga: ”Nu ger jag dig nästan allt jag har. Nu är han i dina händer.” 

Båda pojkarna fick sina välbehövliga operationer. Miguel, precis som Sebastian, föddes inte bara med läppspalt utan även gomspalt och behöver ytterligare en operation så snart som möjligt. Familjerna bor en bra bit ifrån varandra, men har hållit kontakten efter uppdraget. Både María och Perla förklarar att det har betytt mycket för dem att ha varandra, att de har känt sig stärkta av att kunna prata om allt som de har gått – och går – igenom. Visst är det fint när våra medicinska uppdrag inte bara bjuder på livsförändrande operationer och nya leenden, utan också på nya vänner!❤️

Sötnosarna Manuel och Sebastian, båda 2 år, fann varandra under vårt uppdrag i Guadalajara hösten 2021. Sebastian hade fått en läppoperation ett halvår tidigare och fick nu en operation av gommen. Manuel sökte – och fick – en operation av sin dubbla läppspalt. Foto: Jasmin Shah

Nästa nyhet

Nyhet

Bananer gav 500 barn nya leenden

1,2 miljoner kronor – så mycket drog Daily Greens bananer in till Operation Smile under 2021. Ett första år av samarbete har därmed genererat en summa som kan räcka till operationer för 500 barn!

Läs mer Sverige 2022-04-20

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.