Nyhet Madagaskar 2022-06-28

”Tillsammans ska vi vinna kampen mot undernäring”

Eli Zakariasy arbetar med patientsamordning på Operation Smile Madagaskar. Han vet hur svårt livet är för barn som föds med läpp-käk-gomspalt och inte får någon vård. Hans jobb går ut på att söka upp familjer som har ett barn med spalt och erbjuda dem hjälp. Elis hjärta klappar lite extra för dessa barn, som ofta är väldigt utsatta och lider svårt av undernäring och svält.

Eli älskar sitt jobb på Operation Smile Madagaskar där han får träffa många familjer och göra stor skillnad i deras liv. Foto: Jörgen Hildebrandt

Utmaningarna är många för befolkningen på Madagaskar, denna fattiga ö utanför Afrikas östkust, där 9 av 10 lever i extrem fattigdom. Barn som föds med en spalt har det extra tufft. Svårigheterna att amma ett barn med gomspalt gör att föräldrar som saknar rätt kunskap och hjälpmedel många gånger inte kan göra annat än att maktlösa stå bredvid och se sitt barn tyna bort.

– Utan Operation Smile skulle många fler små bebisar födda med spalt svälta ihjäl. Bara här på Madagaskar har vi flera tusen barn som behöver vår hjälp och vi får inte lämna dem i sticket. Men, det går framåt och tillsammans ska vi vinna kampen mot undernäring, säger Eli.

Eli och hans kollegor söker alltså upp familjer med barn som fötts med spalt och erbjuder dem hjälp; ett arbete som ofta tar dem långt ut på landsbygden och upp i bergen. Det kan handla om att förse familjerna med specialanpassade, mjuka nappflaskor, mjölkersättning eller nötkräm. I de fall där även resten av familjen riskerar undernäring och svält delas matpaket med ris, grönsaker och matlagningsolja ut. Teamet berättar samtidigt om möjligheten att få en operation av Operation Smile, så snart barnet ökat i vikt och blivit starkt nog.

Eli tar sig gärna tid att leka med barnen som kommer till Operation Smiles medicinska uppdrag. Foto: Jörgen Hildebrandt

– I mitt jobb får jag hjälpa andra och vara med och göra deras liv bättre. Jag vill så gärna att de ska få en operation, vilket ju är vårt mål. De blir som mina egna barn och jag vet att den känslan är ömsesidig. Jag blir som en extrapappa. Jag känner mig stolt och jag älskar mitt jobb!

Ge en gåva

Nästa nyhet

Nyhet

Korsar Storbritannien till förmån för Operation Smile

24 april inledde Ebba Lonaeus sin nästan ofattbart långa promenad på 200 mil, tvärs över hela Storbritannien. Samtidigt samlar hon in pengar till Operation Smile!

Läs mer Sverige 2022-06-27

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.