Nyhet Sverige 2022-06-27

Korsar Storbritannien till förmån för Operation Smile

– Det började med att jag för många år sedan satt och sökte efter något på internet och av en ren slump hittade en färjetur som gick mellan norska Bergen och Skottland, via några öar. Jag tyckte att det lät häftigt och det blev avsparken för hela idén.

24 april i år, 2022, stod Ebba Loneaus vid John O’Groats, peppad inför sin 200 mil och tre månader långa (!) vandring, som tar henne diagonalt tvärs över hela Storbritannien – samtidigt som hon samlar in pengar till Operation Smile! Foto: Privat

Ebba Lonaeus berättar hur hennes initiala idé om ”island hopping” växte till något mycket vildare än vad som från början var tänkt; nämligen i att hon våren och sommaren 2022 – till fots och på diagonalen – nu korsar hela Storbritannien! Vandringen tar henne längs vägar, stigar och stenmurar, över fält och berg, genom skog och dal, hagar, städer och byar, förbi vattenfall och historiska platser.

Det var den 24 april som Ebba inledde sin nästan ofattbart långa promenad, med start i John OGroats, vid Skottlands nordostligaste punkt. Tre månader senare – i slutet av juli – räknar hon med att gå i mål vid Lands End, Englands sydvästligaste spets. Vandringen hon gör, en så kallad JOGLE, är en klassisk aktivitet för entusiaster. Platserna för start och målgång, utifrån vilka själva ordet JOGLE är bildat, är fasta men man väljer själv vilken väg man sedan vill ta däremellan. Slår man in sträckan i Google Maps får man veta att den absolut rakaste promenadvägen är drygt 130 mil (!), vilket beräknas ta 268 timmar. Den informationen avskräckte uppenbarligen inte Ebba, som har valt en krokigare vandringsväg än så, närmare 200 mil lång.

Karta över Storbritannien med Ebbas vandring utmarkerad från norr till söder
Man måste nästan se kartan framför sig för att förstå vilka enorma avstånd det handlar om. Ebba har dock inte valt den rakaste vägen, som syns här, utan gör flera avstickare på sin vandring ner mot Land’s End. Totalt kommer hon att gå cirka 200 svenska mil.

När Ebba läste på inför sitt stora vandringsäventyr förstod hon att de flesta som genomför en JOGLE dessutom gör det som en ”charity walk”, en promenad för ett välgörande ändamål, och det är här Operation Smile kommer in i bilden.

– Jag hade hört talas om Operation Smile via min faster Bojan, som jobbat som tandsköterska och därför kände till er väl. När hon fyllde 90 år önskade hon sig bidrag till Operation Smile, och nu tyckte jag att det kändes som ett bra val att starta en egen insamling till förmån för er.

– Det känns viktigt eftersom jag vet att för de barn som får en operation skapas förutsättningar att bli inkluderade i en gemenskap och längre fram att komma ut i yrkeslivet, säger Ebba, vars insamling går att hitta här, för dig som vill bidra.

En rad uppmuntrande hejarop står också att läsa här, som extra pepp till Ebba: ”Heja Ebba! Beundransvärd vandrings- och gåvoinsats! Följer dig med glädje!”, ”Ebbas utmaning, och barnen, förtjänar allt stöd”, ”Ett leende föder nya leenden.”

Det säger nog sig självt att denna vandring inte är något för gröngölingar. Ebba, till vardags IT-konsult i Stockholm, berättar att den bland annat kräver bra och väl ingångna kängor, att man – under en hel dag och i varierad terräng – klarar att bära en ryggsäck som väger cirka tio procent av ens egen kroppsvikt (Ebbas är tyngre än så!), och att man inte har något emot en regnskur eller två. Eller tre.

– I början hade jag galen tur med vädret, men annars är det bara på med regnbyxorna, säger Ebba glatt via ett samtal över Messenger från det bed-and-breakfast där hon tillbringat just den här natten.

Ebbas vandringsplan är att sex dagar i veckan gå ungefär 25 kilometer, vilket betyder 7–9 timmars promenad, inklusive paus för den medhavda lunchmackan. En dag i veckan unnar hon sig en ”vilodag” med tid för tvätt och sightseeing. Ebba har valt en JOGLE-rutt som kommer att ta henne genom Skottland och England så väl som genom Wales. Just när vi pratas vid har väninnan Madeleine anslutit under några dagar, men annars vandrar Ebba i sitt eget sällskap. JOGLE-sträckan utgörs alltså inte av någon form av snitslad bana, men man kan, så som Ebba gör, välja att samla stämplar längs vägen som bevis för att JOGLE:n verkligen har genomförts.

Är du nyfiken på Ebbas äventyr kan du skicka en förfrågan och följa hennes Instagramkonto ”ebbalona”. Här hittar du fantastiska bilder och målande texter. Vill du bidra till Ebbas insamling? Klicka på knappen nedan!

Till Ebbas insamling

Nästa nyhet

Kollage med närbilder av glada medarbetare från hela världen och texten Life's changing smiles #45ForSmiles Nyhet

Ett vinnande koncept för Mölnlycke

Mölnlycke skapade stort engagemang bland sina medarbetare världen över genom loppet ”45 minuter för nya leenden”. Tillsammans samlade de in pengar till 80 operationer!

Läs mer 2022-05-31

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.