Nyhet Madagaskar 2022-08-11

”Jag var förtvivlad och kunde inte sluta gråta”

När Antsa föddes med läpp-käk-gomspalt blev sorgen överväldigande för mamma Saholy på Madagaskar. Frågorna om varför just hennes nyfödda dotter hade drabbats hopades och hon sökte förklaringar hos omgivningen. Svaren hon fick gav ingen tröst; allt tydde på att Antsas spalt var hennes fel.

Saholy födde sitt tredje barn hemma och det visade sig snabbt att något inte var som det skulle med den nyfödda dottern Antsa. Barnmorskan rådde henne att inte söka vård och berättade att orsaken till Antsas spalt var att Saholy gjort något fel. Enligt malagassisk folktro föds ett barn med spalt om föräldrarna, och i synnerhet mamman, till exempel slaktat en gris och skurit upp trynet eller släppt på vatten till familjens risfält på fel sätt.

– Det var vad alla sa till mig, så jag var tvungen att tro på det, säger Saholy.

När Antsa föddes med läpp-käk-gomspalt fick mamma Saholy höra att det var hennes fel. Foto: Jörgen Hildebrandt

En tid präglad av sorg
De två första månaderna med Antsa präglades av Saholys sorg över att hennes enda dotter fötts med spalt.

– Jag var förtvivlad och kunde inte sluta gråta. Lyckligtvis var min man stark och gav mig kraft. Han sa att Antsa är vår dotter och att vi måste ta hand om henne. Jag klandrade Gud och hade så många frågor, berättar Saholy.

Samtidigt som Saholy försökte finna sig i den nya situationen gick Antsa ned i vikt. Gomspalten gjorde att amningen inte fungerade och den lilla babyn kunde inte få i sig tillräckligt med näring från det de rådvilla föräldrarna försökte skedmata henne med. Det dyra mjölkpulvret i affären hade familjen inte råd att köpa och det dröjde inte länge innan Antsa var undernärd.

Efterlängtad hjälp
Saholy och hennes man var desperata och sökte upp ett lokalt näringscenter för att få hjälp. Där slussades de vidare till Operation Smile. Saholy berättar att de fick möjlighet att delta i Operation Smiles näringsprogram, vilket blev en vändpunkt. Den första hjälpen de fick var näringsriktig mjölkersättning – och äntligen ökade Antsa i vikt! De fick också handfasta tips och råd om hur man bäst matar och tar hand om ett barn med gomspalt.

Genom Operation Smiles näringsprogram får behövande familjer hjälp i form av mat, bröstpumpar och specialnappflaskor. Foto: Henitsoa Rafalia

– Och de berättade sanningen: barn med spalt föds över hela världen. De sa att vi inte skulle oroa oss för mycket, säger Saholy. Jag önskar att jag inte hade bekymrat mig så mycket, det går ju att göra något åt det.

Att Antsa föddes under pandemin gjorde att väntan på operation blev lång, men när det första internationella operationsuppdraget på Madagaskar inleds är mamma och dotter på plats. Antsa har då hunnit bli nästan två år gammal.

En ögonöppnare
Framme i patientbyn, där förväntansfulla familjer samlas i hopp om en operation, slås Saholy av att det finns så många barn som ser ut som hennes Antsa.

Det var en lättnad för Saholy att inse att hon inte var ensam om att ha ett barn med läpp-käk-gomspalt. Foto: Jörgen Hildebrandt

– Jag skulle inte direkt säga att jag är glad, men det är skönt att vi inte är ensamma om att ha ett barn med spalt. Nu känner jag mig mindre ensam och jag har slutat att klandra Gud, konstaterar Saholy.

Här kan Antsa, som är en blyg liten tjej, leka med de andra barnen. I kvarteren hemma är det annorlunda eftersom de andra barnen inte vill leka med henne. Det har hänt att de slagit henne och hon tyr sig därför mest till sina äldre bröder.

Från högland till hav
De första dagarna på uppdraget ägnas åt läkarundersökningar och bedömningar för att ta reda på vilka barn som är redo för operation. Men Saholy och Antsa dyker inte upp! Hela dagen lyser de med sin frånvaro och först under den andra, och sista, undersökningsdagen är de på plats igen. Det visar sig att Saholy och Antsa, som kommit hela vägen från Madagaskars högland, aldrig har sett havet och därför tagit sig den korta sträckan till stranden.

– Det var så mäktigt! Vi har aldrig sett sådana mängder vatten förut, säger Saholy fascinerat.

Första gången vid det mäktiga havet för både mamma Saholy och lilla Antsa. Foto: Jörgen Hildebrandt

Tillbaka i patientbyn igen undersöks Antsa och till Saholys stora lättnad klarar hon alla tester – nu ska hon få sin operation! Vid just det här uppdraget uppfyller hela 42 barn som varit undernärda och genomgått Operation Smiles näringsprogram kriterierna för att kunna erbjudas en operation. Antsa är ett av de barnen.

En ny framtid
Antsa opereras en tidig morgon och allt går bra. Natten innan ligger Saholy sömnlös med oro i magen, men när Antsa väl blir inburen i operationssalen sänker sig ett lugn över henne. Hon är övertygad om att ett helt nytt liv och en ny framtid nu väntar både Antsa och familjen. Antsa kommer att kunna börja skolan utan problem och föräldrarna behöver inte längre oroa sig eller skuldbeläggas för spalten.

– Jag kan inte sätta ord på hur lycklig jag är just nu, strålar Saholy. Jag vet att hon kommer att bli så vacker. Vi har väntat så länge och alla gläds med oss. Vi har fått vara med om två fantastiska saker här: Antsa har fått en operation och vi har fått uppleva havet!

Nästa nyhet

Nyhet

”Jag kunde inte bara sitta och se på”

Charlotte Steppling brinner för att hjälpa utsatta och undernärda barn. Hon är en av drivkrafterna bakom det näringsprogram som Operation Smile i dag driver.

Läs mer Madagaskar 2022-08-04

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.