Nyhet Madagaskar 2022-08-15

Jeanette kämpar för sitt barnbarns liv

Leasy är bara sju veckor gammal när han kommer till Operation Smiles medicinska uppdrag i hamnstaden Toamasina på Madagaskar tillsammans med sin mormor Jeanette. Han är svårt undernärd och Jeanette är djupt oroad och i desperat behov av hjälp. Hennes barnbarn riskerar att dö.

Leasys mamma fick en chock när hon såg sin nyfödda son. Varken hon eller någon annan i byn hade någonsin sett en människa med läpp-käk-gomspalt tidigare. Och när hon inte kunde amma honom blandades den första chocken med rädsla för att han när som helst skulle kunna dö.

– Hon är bara 18 år och alldeles för ung för att ta hand om honom, säger Jeanette. Föräldrarna frågar ofta om honom och hjälper till med pengar till mat, men han ska bo hos mig tills han fått en operation. Naturligtvis ställer jag upp – han är ju mitt barnbarn.

Jeanette tog med sitt barnbarn Leasy till Operation Smiles uppdrag för att få hjälp. Foto: Jörgen Hildebrandt

En tuff start i livet
Leasy vägde 3,5 kg när han föddes, men viktkurvan började dala direkt. Spädbarn med gomspalt har svårt att skapa det tryck som krävs för att amma och så var fallet för lille Leasy. Han kunde inte få i sig någon mjölk. Jeanette kunde bara se på när han blev allt svagare och hon förstod att hon behövde hjälp att hålla honom vid liv.

Folk hemma i byn var nyfikna på bebisen med det ovanliga ansiktet.

– De kom bara för att titta, inte hjälpa. Det var då jag började undersöka hur han skulle kunna bli läkt.

När Leasy var tre veckor gammal tog hon därför med honom på den åtta timmar långa resan till Toamasina för att undersöka om det fanns hjälp där att få. Väl på plats fick hon höra talas om Operation Smile och blev ombedd att komma tillbaka när nästa uppdrag skulle inledas några veckor senare.

Lång resa mot räddning
Mormor och barnbarn gör än en gång den långa resan till Toamasina. Leasy har hunnit bli sju veckor gammal, men han väger nu bara 2,4 kg. Han är svag och slumrar mest i mormoderns famn. Hans hy är blek och glåmig. När barnläkaren på uppdraget undersöker honom kan hon snabbt konstatera att han är svårt undernärd och måste få hjälp omedelbart.

Jeanette och Leasy registreras i både Operation Smiles näringsprogram och på en lokal nutritionsklinik – nu ska de få hjälp! Hittills har Jeanette inte haft något annat val än att skedmata honom med det som stått till buds: kondenserad mjölk utspädd med vatten. Nu får hon äntligen specialanpassade nappflaskor och riktig ersättning att ge honom.

– Det är klart att sötad mjölk utan näring och proteiner inte är vad en liten bebis behöver, säger Charlotte Steppling, ansvarig för Operation Smiles globala näringsprogram. Men vi lägger ingen skuld på familjerna. Vi vet att de gör så gott de kan med det lilla de har och mjölkersättning är en dyr, importerad vara som få har råd med.

Två kvinnor tittar på Leasy som ligger i sin mormors famn. Den ena kvinnan håller Leasys hand.
Det första mötet mellan Charlotte Steppling och Leasy resulterar i att Leasy och Jeanette får hjälp direkt. Leasy är svag och behöver näring och energi omedelbart. Foto: Jörgen Hildebrandt

Omedelbar skillnad
Bara två dagar efter Leasys första invägning har han gått upp hela 100 gram. Jeanette berättar att hon redan ser stor skillnad på barnbarnet. Han är vaken och med och han har fått färg i ansiktet. Hon säger att nu kan hon sjunga för honom och prata med honom.

– Jag är så tacksam och glad. Tack Operation Smile, tack! Nu vet jag att han är i goda händer, säger Jeanette tacksamt.

Tre kvinnor tittar på när mormor Jeanette matar Leasy på den lokala näringskliniken
Leasys första besök på den lokala nutritionskliniken i Tomasina visar att han gått upp i vikt och redan mår mycket bättre. Foto: Jörgen Hildebrandt

Framtiden ser nu ljus ut för Leasy. Förhoppningen är att han snart når en normalvikt och blir så stark att han kan erbjudas en operation inom det närmaste året.

Nästa nyhet

Antsa sitter i mammans knä och ler mot kameran, Saholy har munskydd. Nyhet

”Jag var förtvivlad och kunde inte sluta gråta”

Som nyförlöst fick Saholy höra att dottern Antsas läpp-käk-gomspalt var ett straff för något hon gjort. Det tog tid innan hon fick veta sanningen.

Läs mer Madagaskar 2022-08-11

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.