Nyhet 2022-09-22

En sommarkonsert med stor behållning

Pandemin satte käppar i hjulet för medlemmarna i Fors församlingsråd som planerade en kyrkokonsert till förmån för Operation Smile. Men när konserten väl blev av i Fors kyrka i Jämtland en kväll i juli, två år senare än planerat, överträffades alla förväntningar; vädergudarna var med dem, musikerna spelade så vackert, kyrkan var fullsatt och insamlingen gick över all förväntan.

– Vi har ju sett de här barnen på tv. Och man blir alldeles gråtfärdig, säger Ingrid Englund, 81, medlem i Fors församlingsråd. Man vill bara att de ska få vara med i gemenskapen och kunna le och skratta. Och ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Ingrid och Birgitta var med och arrangerade konserten i jämtländska Fors kyrka. Foto: Privat.

Så gick tankarna när Ingrid tillsammans med Birgitta Strid, 68, och övriga ledamöter i församlingsrådet började planera för en välgörenhetskonsert i kyrkan. De hittade duktiga lokala musiker som ville vara med och sjunga och spela piano, trumpet och orgel. Konserten skulle vara gratis, men besökarna fick gärna lämna ett bidrag till en organisation – och rådets val föll på Operation Smile. Att ett virus skulle försena initiativet i hela två år hade de aldrig kunnat föreställa sig. ”Bara det ger med sig, så kör vi”, resonerade de och när det i juli 2022 blev dags för konsert gick folk i bygden man ur huse för att vara med.

Stående ovationer för kvällens musiker: Lennart Dahlström, piano; Lars-Erik Öberg, trumpet; Haqvin Thalén, solist; och Astrid Blomquist, orgel. Foto: Privat.

Birgitta inledde konserten genom att presentera Operation Smile och arbetet med att hjälpa barn med läpp-käk-gomspalt.

– Jag tror inte att det var ett öga torrt när jag berättade om Joseph från Filippinerna och hur hans liv förändrades när han fick en operation. Och jag sa att ”nu har vi möjlighet att hjälpa till”. Jag tänkte innan att om vi får ihop till en operation, då blir jag överlycklig. Och det fick vi – med råge!

Och Birgittas ord gick nog rakt in i hjärtat på konsertbesökarna som inte bara fyllde kyrkbänkarna och läktarna – det var dessutom fullt vid den öppna kyrkporten och trappan in.

– Jag har varit kyrkvärd i närmare 13 år och jag har aldrig räknat så mycket pengar, skrattar Ingrid. Folk var så ivriga att ge, det var ett så stort engagemang! Det var jätteroligt att se hur alla njöt av musiken och sången och dessutom var så generösa.

Publiken njuter av vacker sång framförd av solisten Haqvin Thalén i Fors kyrka. Foto: Privat.

Konserten avslutades stämningsfullt med bönen Gud som haver barnen kär, ett passande val för en kväll då det skramlades till barn i världen. Reaktionerna lät inte vänta på sig: många tyckte att konserten var sommarens stora behållning och ville gärna att det skulle bli fler tillfällen. Och långt efter den där kvällen i juli fortsatte gåvor att komma in till insamlingen via Swish. Sammanlagt har den lilla församlingen skänkt över 12 000 kronor!

– Vi vill verkligen skicka en hälsning och en stor eloge till alla volontärer som ställer upp – det de gör är så stort! Och nu hoppas vi att pengarna kan hjälpa barn som föds med spalt så att de kan få en operation. Det är ju fruktansvärt synd om dem som inte kan äta och prata ordentligt. Det är väldigt viktigt att de får hjälp.

Vill du stötta Fors församlingsråds insamling till Operation Smile? Swisha en gåva till 900 2221 och märk gåvan med ”Sommarkonsert”.

Nästa nyhet

Nyhet

World Smile Day – en dag fylld av leenden

7 oktober firas World Smile Day, en dag som uppmärksammar vikten av leenden och goda gärningar! Visste du att du kan ”swisha ett leende” till någon du bryr dig om och samtidigt hjälpa ett barn?

Läs mer Sverige 2022-09-12

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.