Nyhet Rwanda 2022-12-08

Två plastikkirurger blir fem i Rwanda

För tre år sedan startade Operation Smile en specialistutbildning i Rwanda med finansiellt stöd av Svenska Postkodlotteriet. När de tre studenterna nu examineras ökar antalet plastikkirurger i Rwanda med 150 procent! Samtidigt når man också en annan viktig milstolpe: landet får sin allra första kvinnliga plastikkirurg.

Nyutexaminerade Ian Shyaka, Françoise Mukagaju och Yves Nezerwa tar nu plats i operationssalen. Foto: Jörgen Hildebrandt

Denna utbildningssatsning över landsgränserna blev verklighet tack vare ett av Svenska Postkodlotteriets så kallade Drömprojekt. Operation Smile tilldelades extra ekonomiska medel för att kunna genomföra projektet och stärka kapaciteten inom den rwandiska sjukvården.

– Det är stort att ha fått vara en del av denna utbildning! Tanken på vad det kommer att betyda för Rwanda är faktiskt svindlande. Tillsammans gör vi livsviktig – och hållbar – skillnad, säger Annika Billing, generalsekreterare på Operation Smile Sverige.

Akut brist på vårdpersonal
I många afrikanska länder råder akut brist på vårdpersonal. Afrika bär 25 procent av den globala sjukdomsbördan, men har endast två procent av världens sjukvårdsarbetare. I just Rwanda har det hittills endast funnits två verksamma plastikkirurger för landets befolkning på 13 miljoner. Motsvarande siffra för Sverige är 250 plastikkirurger för 10,5 miljoner människor. Bristen på plastikkirurger har inneburit att patienter med läpp-käk-gomspalt, brännskador och tumörer har tvingats vänta i åratal på en operation, ibland förgäves.

När Françoise Mukagaju, Ian Shyaka och Yves Nezerwa nu är färdiga specialister höjs den plastikkirurgiska kapaciteten avsevärt i Rwanda – två blir nu fem till antalet. En bonus i sammanhanget är den historiska milstolpen – i Françoise Mukagaju får landet nu sin allra första kvinnliga plastikkirurg. När kapaciteten nu stärks ser framtiden ljusare ut.

Plastikkirurgen Faustin Ntirenganya har länge sett fram emot att få fler kollegor. Foto: Margherita Mirabella

– Det här betyder otroligt mycket och det är ett gigantiskt steg framåt. Vi är så glada, och allra gladast är troligtvis våra patienter som kommer att behöva vänta mycket kortare tid på att få vård framöver, berättar Faustin Ntirenganya, en av de två plastikkirurger som nu får tre nya kollegor.

Utbildning är nyckeln
Patrik Boivie
, plastikkirurg på Sahlgrenska och volontär för Operation Smile, har varit djupt involverad i projektet sedan starten. Han har utbildat på plats i Kigali, men också digitalt. Patrik ansvarade även för ett månadslångt program i Sverige under våren då en del av utbildningen förlades till Sahlgrenska i Göteborg och Akademiska i Uppsala.

Rwandas första kvinnliga plastikkirurg Françoise Mukagaju opererar medan Patrik Boivie och Ian Shyaka assisterar. Foto: Jörgen Hildebrandt

– Utbildning är nyckeln till att det här blir varaktigt för framtiden. För ett år sedan assisterade Françoise mig när jag opererade. Nu opererar hon, medan jag assisterar. Det här är så mycket större än att vi volontärer åker till Rwanda och opererar. Och att Françoise nu är en förebild för kvinnliga läkare, inte minst kvinnliga kirurger, i Rwanda, är jättehäftigt, säger Patrik.

Satsningen på utbildning fortsätter i Rwanda. De nyutexaminerade plastikkirurgerna är redan med och utbildar en ny kull allmänläkare som under året påbörjat sin specialistutbildning inom plastikkirurgi.

Nästa nyhet

Nyhet

”Jag vill vara med och ge lite tillbaka”

Christian Gadsbøll är till vardags barnläkare och neonatolog på Skånes universitetssjukhus och jobbar både i Lund och i Malmö. I våras, när pandemin släppte sitt stenhårda grepp om världen, reste han till Madagaskar för att delta på sitt tredje uppdrag med Operation Smile.

Läs mer 2022-12-08

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.