Nyhet Rwanda 2023-02-20

Hallå där… Morten Kildal, nyss hemkommen från Rwanda!

Vår volontär Morten Kildal är plastikkirurg och specialist inom brännskadekirurgi. Till vardags är han verksam på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men nyligen tillbringade han två veckor i Rwanda för att delta vid och leda ett utbildningsprogram i rekonstruktiv kirurgi som drivs i Operation Smiles regi.

Mellan 30 och 40 procent av patienterna som behöver en plastikkirurgisk operation har drabbats av svåra brännskador. Syftet med utbildningen är därför att stärka kompetensen inom sjukvården så att samma plastikkirurger som opererar barn med spalt dessutom kan ta hand om barn med svåra brännskador – och på det viset hjälpa så många fler.  

Morten tillsammans med några av deltagarna under utbildningen inom brännskadevård. Foto: Privat

Berätta om dina veckor i Rwanda!
Jag reste till Rwanda för att vara med och utbilda kirurger, sjuksköterskor och fysioterapeuter i brännskadevård. Den första veckan fokuserade vi på att bedöma och operera främst barn som drabbats av svåra brännskador. Många av barnen hade akuta brännskador i ansiktet, men det var också barn som drabbats av svåra, invalidiserande ärrbildningar efter gamla brännskador. Totalt opererade vi tillsammans med lokala kirurger och sjuksköterskor 15 patienter med brännskador.

Andra veckan utbytte vi erfarenheter och höll både praktiska och teoretiska utbildningar. Under dessa två veckor har tio kirurger, 23 sjuksköterskor och 21 fysioterapeuter, arbetsterapeuter och nutritionister tränat tillsammans med vårt team av lärare från fyra olika länder. Och vi har alla verkligen lärt oss av varandra!

Det har varit väldigt intensivt, och intresset och engagemanget hos alla deltagare har varit otroligt. Brännskadevård är ett lagarbete och det är det vi har jobbat med de här två veckorna: att stärka hela teamet av olika professioner som behövs – för patienterna.

Varför är just brännskador ett så stort problem?
Faktum är att brännskador är en av de vanligaste orsakerna till att människor dör eller drabbas av svår funktionsnedsättning på grund av ärrbildningar. Obehandlade brännskadesår läker väldigt långsamt och orsakar svår ärrbildning – och inte minst orsakar det svår smärta och stort lidande för patienten.

95 procent av alla brännskador sker i låg- och medelinkomstländer och 75 procent av de drabbade är barn. De flesta som drabbas är barn och kvinnor i hemmet eftersom olyckorna ofta sker under matlagning med öppen eld. Barnen leker och springer förbi eldstaden och plötsligt välter kastrullen med kokande vatten eller så fattar kläderna eld.

Behovet av att kunna ge god brännskadevård är stort i länder som Rwanda. Foto: Jörgen Hildebrandt

Vad innebär projektet för sjukvården och folket i Rwanda?
Tyvärr läggs det nästan inga resurser på att förbättra brännskadevården i stora delar av Afrika, men projektet som nu pågår i Rwanda kommer att förändra brännskadevården för så många människor här. Hela brännskadeteamet får både utbildning och nödvändig kirurgisk utrustning för att de ska kunna ta hand om brännskador och göra det på ett modernt sätt. De får också stöd och förutsättningar så att de, i sin tur, kan utbilda kollegor utanför huvudstaden så att kunskapen sprids i hela sjukvårdssystemet.

Det som är så bra är att det är samma typ av kompetens och erfarenheter som krävs oavsett om det handlar om läpp-käk-gomspalt eller svåra ärrbildningar till följd av olyckor, brännskador eller cancer. Det gör att det här projektet verkligen kommer att stärka sjukvården i Rwanda för alla professioner inom rekonstruktiv kirurgi.

Vad har fått dig att engagera dig i projektet?
Att förbättra brännskadevården i Sverige har alltid varit en hjärtefråga för mig och jag har också jobbat för olika organisationer i länder som Etiopien, Tanzania, Ukraina och i Gaza. Det som verkligen gläder mig är att se hur Operation Smile jobbar för att stärka sjukvårdsystemet i Rwanda genom långsiktigt stöd för utbildning av lokala kirurger, sjuksköterskor och fysioterapeuter. Det bidrar till att skapa nya förutsättningar för sjukvården här och kommer verkligen att göra skillnad åren framöver och för mig, personligen, är det en ynnest att få vara med och ge ett mitt lilla bidrag till detta.


DU KAN RÄDDA LIV

Varje år dör 17 miljoner människor för att de inte får en operation i tid. Vår lösning är att utbilda fler kirurger. Tillsammans kan vi erbjuda fler människor livsnödvändiga operationer.

Swisha en gåva

Nästa nyhet

Nyhet

Återbesök i Filippinerna: Efrens berättelse

Som barn var Efren ensam och utstött. Men i dag ser livet helt annorlunda ut för Efren som hunnit bli 18 år.

Läs mer Filippinerna 2023-01-24

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.