Nyhet Sverige 2023-10-20

Bengt och Jane gör världen lite bättre – varje månad

Bengt Wiberg, 66, och Jane Wiberg, 65, från Lidingö i Stockholm har varit engagerade i Operation Smile sedan 2018 och är båda månadsgivare. Tillsammans har paret tre barn och sex barnbarn. Bengt är småföretagare och Jane, som är född på Malta, har ett yrkesliv som restaurangchef och sommelier bakom sig. Vi fick en pratstund med paret för att höra lite mer om varför de valt att stötta just Operation Smile.

Bengt och Jane blev berörda när de fick se bilder på barn som fått en operation. I dag stöttar paret Operation Smile varje månad. Foto: Privat

Vill ni berätta mer om ert engagemang och hur det tog sin början? Varför Operation Smile?
Vårt engagemang för barn i världen började för cirka tretton år sedan när vi såg en gala arrangerad av Plan Sverige. Vi bestämde oss då för att om vi en dag skulle få barnbarn så skulle vi skaffa fadderbarn via organisationen. I dag har vi nästan tio fadderbarn. Några år senare fick vi ett vykort på posten från Operation Smile och fick upp ögonen för barn födda med läpp-käk-gomspalt. Att få se barnen före och efter operation gjorde starkt intryck. Det blev också tydligt hur vi – genom att stötta Operation Smile – kan förändra barns liv och ge dem nya möjligheter och en bättre framtid. Operation Smile är en fantastisk organisation som vi ämnar stötta för en lång tid framöver – så länge vi har möjlighet att göra det.

Våra månadsgivare utgör en viktig del av vårt team och är oerhört värdefulla för vår organisation. Vill ni berätta mer om varför ni valde att just bli månadsgivare?
Att kunna vara med och förändra barns liv så de slipper bli utfrysta eller mobbade i sina samhällen och ge barn möjlighet att gå i skolan för att sen kunna skaffa sig ett arbete och bilda en egen familj – ger oss som givare en tillfredsställelse utan dess like. Vi önskar att vi en dag kan få besöka ett uppdrag och träffa Operation Smiles volontärer och den vårdpersonal som genom att bidra med sin tid och expertis förändrar barns liv.

Vad tänker ni om barns situation i länder där sjukvården inte sluter upp kring dem som föds med spalt?
Tyvärr är tillgången till sjukvård bristfällig och akut i många länder – det är ett faktum. Att då kunna ge barn som föds med spalt möjlighet till en operation innebär ofta att barnet får helt nya möjligheter i livet. En operation leder ofta till att barnet blir en del av en gemenskap, kan börja i skolan men även att de blir en del av samhället. Om dessa barn, som kanske annars hade riskerat att bli exkluderade från samhället, får möjlighet att utbilda sig och senare i livet skaffa sig ett arbete får det ju en positiv effekt för samhället i stort. Något som i sin tur kan leda till ekonomisk tillväxt och bidra till att skapa mer resurser på sikt som kan bidra till att bygga upp sjukvården i landet.

Som månadsgivare gör du skillnad varje månad. Om du vill veta mer om månadsgivande kan du läsa mer här: https://operationsmile.se/manadsgivare/

Nästa nyhet

Monica undersöker en patient Nyhet

Monica – tandläkare och stolt volontär

Monica Barr Agholme har varit volontär för Operation Smile sedan 2014.
– Både Operation Smile och patientgruppen, barnen med läpp-käk-gomspalt, ligger mig varmt om hjärtat, säger Monica som nyligen deltog vid ett uppdrag i Egypten.

Läs mer Sverige 2023-10-18

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.