Nyhet Sverige 2023-12-11

Älskade spaltis

Jennifer Mellberg från Stockholm var gravid med sitt fjärde barn då det rutinmässiga ultraljudet visade att hennes barn hade läpp-käk-gomspalt. I samma sekund förändrades allt och Jennifer fick känslan av att hon gick från att vara gravid till att vara patient. I dag är lilla dottern Juni fyra månader gammal och vi har fått en pratstund med hennes mamma Jennifer.

Jennifer med dottern Juni, i dag fyra månader gammal. Foto: Privat

Hur gick tankarna när du fick reda på att barnet du väntade hade läpp-käk-gomspalt?
Med ett ord: omtumlande. I samma sekund som spalten upptäcktes på rutinultraljudet gick jag från att vara gravid till att vara patient. Fokus hos vården låg så mycket på spalten att det ibland kändes som om jag var gravid med en spalt och inte en bebis. Jag var också rädd för hur det skulle bli med allt. Trots bebisen skulle bli vårt fjärde barn, kändes det som om det var mitt första barn. Oron var stor för matning, tejpning, operationer, och annat som följer med spalten. Det var helt enkelt ingen harmonisk graviditet efter att vi fick reda på spalten.

Efter förlossningen behövde jag akutopereras och fick inte träffa Juni, vår dotter, ordentligt förrän tolv timmar efter födseln. När jag väl fick se henne var alla tankar som jag haft innan som bortblåsta. Det var så självklart att det var hon som varit där inne i magen hela tiden. Vår älskade dotter, så söt och perfekt precis som hon är. Sedan dess har vi tagit en dag i taget. Ibland är det lättare dagar, ibland svårare, men vi kämpar på tillsammans.

”Njut av din bebis” är ett råd som Jennifer vill ge nyblivna föräldrar till barn med spalt. Foto: Privat.

Finns det något du skulle vilja dela med dig av till nyblivna föräldrar till barn med spalt?
När jag precis fått veta att Juni skulle födas med spalt skulle jag ha velat höra att det finns så mycket att se fram emot under bebistiden, även om bebisen föds med spalt. Det är kämpigt ibland, men glädjen är så mycket större. Njut av din bebis!

Det finns också så mycket stöd att få från andra i samma situation, vilket jag hade velat veta redan när jag var gravid. Jag startade ett konto på Instagram som heter alskade.spaltis när Juni föddes, och från början var det tänkt för att familj och vänner skulle få följa vår och Junis resa, men nu följs det av fler som hittat dit. Genom kontot har jag fått kontakt med andra i samma situation, inte bara andra föräldrar utan också vuxna födda med samma sorts spalt som Juni. Det är så skönt att ibland få prata med någon i samma situation som verkligen förstår. Våga höra av dig till någon som delar resan med er som kan förstå utan att du behöver förklara så mycket!

Följ gärna Jennifer och Juni på Instagram!

Ni har erfarenhet av spaltvården här i Sverige, men vad tänker du om barns situation i länder där sjukvården inte sluter upp kring dem som föds med spalt?
Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara utan att ha ett helt team som fångar upp och håller koll! Det gör att vi kan njuta av bebistiden och överlåta de medicinska delarna till dem. Att stå själv i det utan sjukvård och kanske sakna kunskap och inte ha tillgång till exempelvis specialnappflaskor gör att spalten blir en fråga om liv eller död. Jag önskar så att alla barn och för den delen vuxna fick samma chans till och i livet oavsett spalten. Här gör Operation Smile en fantastisk insats!

Jennifer önskar att alla fick samma hjälp som de fått genom sjukvården sedan Juni föddes. Foto: Privat.

Du har också startat en insamling som du kallar Älskade spaltis. Berätta om den!
Min mormor och hennes bror är födda med gomspalt respektive läpp-käk-gomspalt. Olika sorters spalt är därför något jag var lite bekant med och Operation Smile en organisation som funnits med länge hos mig och familjen. Att starta en insamling kändes självklart. Tanken är att under Junis uppväxt stötta Operation Smile genom insamlingen i hennes namn. Det känns fint att kunna ge något till barn som inte har samma förutsättningar som Juni.

Om du vill stötta Jennifers insamling kan du göra det här: Älskade spaltis.

Nästa nyhet

Nyhet

”Jag blev förälskad i plastikkirurgin”

Fidel Simba, från Rwanda, är ST-läkare och blivande plastikkirurg. Han har sett hur stort behovet av plastikkirurgi är i landet, och han vet också hur situationen måste lösas.

Läs mer Rwanda 2023-12-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.