Nyhet 2024-04-08

Curt dubblade gåvor för att peppa till givande

– Mitt barndomshem var väldigt kärleksfullt, men jag vet hur det är att gå med skor som har hål i sulorna.

Ja, Curt Holmbäck vet av egen erfarenhet hur det kan vara när pengarna inte räcker till ens det mest basala. Som exempelvis mat. Han och hans storasyster växte upp under minst sagt knappa förhållanden; föräldrarna vände och vred på varenda krona.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Curt minns speciellt en jul, när familjen helt saknade nåt att äta. Det var tungt för dem alla, men mest förtvivlad var Curts mor. Räddningen kom i form av en yngling – en kille på bara några och 20, som fått nys om familjens situation, och kom hem till dem med en kartong mat. Curt blir rörd när han berättar. Kanske var det just denna generösa gest som lade grunden för familjens vilja att senare själva hjälpa andra. För det ljusnade; Curts pappa var en skicklig gitarrist och när han fick jobb som gitarrlärare kunde familjen lägga kampen för att klara vardagen bakom sig.

– När mamma och pappa senare i livet ibland fick några kronor över tvekade de inte, utan skänkte det de kunde avvara till välgörande ändamål, berättar Curt.

Föräldrarnas gärning och generositet är något som Curt valt att spinna vidare på. Curt är nämligen en av alla fantastiska personer som regelbundet skänker pengar till Operation Smile. Alla gåvor är viktiga för en hjälporganisation och många bäckar små bildar ju fint nog tillsammans en å! Men Curt, som genom lyckade investeringar har kommit på verkligt grön kvist, nöjer sig inte med att flyta med bäcken – utan sticker i stället ut som en riktigt stor givare, med gåvor så stora att han hör till kategorin filantroper.

Smile-reportern ska vara en person som har den här känslan för att vilja hjälpa andra.

Sin första gåva till Operation Smile skänkte Curt 2017 och sedan dess har han återkommande gett stora summor. Hans senaste gåva såg lite annorlunda ut; Curt dubblade nämligen gåvorna från de nya månadsgivare som anmälde sig i samband med Operation Smiles kampanj våren 2024, för att hitta just nya månadsgivare. Curt var otroligt peppad på att se hur snabbt man skulle uppnå målet, och hans förhoppning var att en månad skulle räcka. Och se – efter bara drygt tre veckor var målet nått; 400 nya fantastiska månadsgivare vars gåvor Curt dubblar under det första halvåret.

Inom månadsgivarkampanjen rymdes dessutom ett erbjudande, där månadsgivare gavs möjlighet att ansöka om att få bli Smile-reporter, och där den utvalda får åka med Operation Smiles volontärer på ett medicinskt uppdrag för att se hur de arbetar i fält. Och, som titeln antyder, givetvis själv rapportera om sina upplevelser, främst i Operation Smiles sociala kanaler. Resa och uppehälle för Smile-reportern kommer att bekostas av… Ja, du gissar rätt – Curt. Curt, som själv kommer att följa med på resan, säger så här om den månadsgivare som inom kort ska väljas ut för att få följa med:

– Smile-reportern ska vara en person som har den här känslan för att vilja hjälpa andra. Någon som är bra på att uttrycka sig, bra på att kommunicera. För man vill såklart att det ska ge ringar på vattnet och inspirera andra.

Tack vare de stora gåvor som Curt genom åren skänkt till Operation Smile, har han redan åkt med ut i fält fyra gånger, för att med egna ögon se vilken nytta hans gåvor gör; på Madagaskar, i Jordanien, i Marocko och i början av 2024 i Malawi. Det handlar om drygt fyrahundra barn som har kunnat få en operation tack vare denne filantrop med ett ovanligt stort hjärta. På uppdragen har Curt mött många av organisationens medicinska volontärer och han berättar att han fascineras av den varma atmosfär som råder, och av att se hur samarbetet volontärerna emellan på så kort tid kan fungera så smidigt. Men, det är mötena med alla de patienter som kommit i hopp om att få en operation som berört honom allra starkast.

På Curts första uppdrag, på Madagaskar 2017, fick han se hur 530 barn tålmodigt köade med sina familjer för att få en läkarundersökning av volontärerna – den ”screening” som gör att läkarna sedan kan välja ut vilka barn som ska få en operation på just detta uppdrag.

– Det är något jag aldrig kommer att glömma. Och dagen därpå skulle familjerna få ett ja eller ett nej. Jag visste redan vilka 150 som valts ut, och jag kan säga så mycket som att jag den dagen upptäckte att mina tårkanaler fungerade väldigt bra…

Foto: Privat

För Curt blev resan ett kvitto på att hans pengar är väl investerade och gör nytta precis så som han hade hoppats. Han insåg också att för den som får en operation väntar faktiskt en nystart i livet. Av den anledningen tycker han att det känns extra värdefullt att hjälpa just barn, som ju i bästa fall har många år framför sig. I och med att Curt även brinner för utbildning, blev han speciellt glad när han förstod att en operation för de flesta av barnen betyder att de nu kan – och vill – gå i skolan. Ett barn som stannat lite extra hos Curt är en sjuårig flicka som han mötte på Madagaskar. Flickan, född med läppspalt, vägde ynka 14 kilo, som en normalviktig svensk tvååring. Ändå bar hon sin lillasyster på ryggen. Hon hängde kvar en stund runt Curt, men försvann sedan i vimlet. Han minns att han tänkte att hon nog var allt för underviktig och inte skulle väljas ut för operation. Desto större blev hans förvåning och glädje när han ett par dagar senare mötte flickan igen, på väg in för att få en operation! Curt fick följa med och observera hur läkarteamet snabbt och skickligt formade om och sydde ihop flickans läpp.

– Det var en stark upplevelse och en påminnelse om hur snabbt det kan gå att göra skillnad och faktiskt förändra någons liv. Jag tänker på flickan ibland och undrar hur hon det. Mår hon bra? Går hon i skolan?

När Curt i februari 2024 var i Malawi passade han på att fylla 80 år – en rätt imponerande ålder, som inte tycks utgöra något hinder för honom. Hans engagemang och entusiasm är inte att ta miste på – det här är en man som inte bara har glöden kvar, utan som fortfarande brinner. Sakerna och ändamålen han brinner för är många, men främsta fokus är just barn och utbildning. Hans önskan om att göra gott i kombination med kristna värderingar är det som har lett Curt till att anamma sina föräldrars generositet. En framgångsrik karriär inom byggbranschen öppnade dörrar för att börja handla med aktier, och lyckade placeringar har lett till att han har kunnat skänka mycket stora belopp till bland annat Operation Smile. Curt är helt enkelt vad man brukar kalla ”self-made”; han har vare sig ärvt eller vunnit några pengar och han har fått utkämpa flera egna fajter i livet.

– Jag är dyslektiker och för mig är det omöjligt att stava rätt. Inte heller har jag lyckats lära mig engelska, berättar Curt, som redan efter sju plågsamma år lyckades övertala sin rektor att få hoppa av skolan, för att i stället ta jobb som springpojke.

Detta var under en period i livet då han dessutom varje vecka var tvungen att tillbringa ett dygn i sängen på grund av mycket svår migrän. Curts korta skolgång gjorde honom dock inte mindre nyfiken och vetgirig; genom åren har han besökt 71 länder och fascinerats och tagit intryck av andra kulturer.

Foto: Operation Smile

Att vara filantrop, och ha ekonomiska muskler nog för att stötta organisationer och projekt, går inte alltid okommenterat förbi. Medan man i vissa kulturer ser på fenomenet med beundran, kan en filantrop på andra håll tas för en som gör en insats främst för att själv få glänsa. Av den anledningen, för att inte riskera att framstå som skrytsam, föredrar många att verka anonymt. Ett annat skäl för att verka i det fördolda är att pengar kan trigga människor att skicka tiggarbrev. Detta är dock inget som har drabbat Curt, och han försöker tvärtom få ut sitt budskap i media i så hög utsträckning som möjligt, då han ser värdet av att sprida ringar på vattnet.

– När jag pratar om Operation Smile med journalister är jag noga med att påpeka att det är volontärernas arbete som ska lyftas fram. Det om något är beundransvärt och förtjänar utrymme, säger Curt, som även avslöjar att han har ett svar i beredskap om någon skulle ifrågasätta hans val att hjälpa människor i andra länder, samtidigt som det finns många här hemma i Sverige som behöver hjälp.

För mig är det enkelt; jag resonerar helt enkelt så att jag får ut mycket mer för varje krona i andra länder och att jag därmed kan hjälpa ännu fler.

Curts ständiga förhoppning är att han ska lyckas sprida sitt budskap om den glädje som finns i att hjälpa andra. Hans senaste, lite annorlunda sätt att skänka, genom att dubbla summan som alla nya månadsgivare gav under Operation Smiles kampanj, var för att han tycker att det är extra smart att bli just månadsgivare. På så vis blir stödet regelbundet; en win-win, i och med att den som skänker i utbyte belönas med en ständig lyckokänsla samtidigt som organisationen får lägre administrativa kostnader och bättre kan förutse sina intäkter.

– Jag brukar säga att de största förlorarna är de som dör med en massa pengar kvar på kontot. Är det något jag hoppas på så är det att jag ska lyckas förmedla känslan av den enorma glädje man får som givare. Man gör skillnad för andra och blir själv glad av att ge – och det är ju bingo!

Blev du inspirerad av Curt och vill bli månadsgivare? Här kan du enkelt anmäla dig!

Nästa nyhet

Nyhet

Operation Smile ringer till privatpersoner

Operation Smile ringer kontinuerligt till privatpersoner för att öka kännedomen om vårt arbete och för att få fler att vilja bli månadsgivare.

Läs mer 2024-03-21

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.