Nyhet Sverige 2024-04-23

Kenta Nilssons första uppdrag som ambassadör

Det har gått ungefär tio år sedan hockeylegendaren Kent ”Kenta” Nilsson kom i kontakt med Operation Smile vid en golfturnering. Där och då bestämde han sig för att han en dag skulle engagera sig i organisationen som kom att beröra honom djupt. I dag har han förverkligat planerna och är som ny ambassadör nyligen hemkommen från sitt första medicinska uppdrag.

– Jag ringde upp och frågade om det fanns något jag kunde göra. Jag har blivit blödigare med åren och kan jag bidra minsta lilla till att fler barn får en operation och ett drägligare liv, så … Det krävs så lite för att en hel familj ska bli lycklig, berättar Kenta Nilsson.

Kenta Nilsson, numera ambassadör, har länge velat engagera sig i Operation Smile. Foto: Malin Hoelstad

Kenta, som bland hockeyfantaster världen över går under namnet ”Mr Magic” tack vare en glimrande karriär på isen med många magiska trick och mål, hoppas att han som ambassadör kan bidra till att fler får upp ögonen för Operation Smile.

– Min förhoppning är att jag ska kunna berätta och informera om hur livet kan te sig för ett barn med spalt. Och att få fler att bidra – en operation kostar så lite och gör så stor skillnad. Tänk dig, 2 400 kronor och efteråt vaknar du upp till en helt ny framtid! Det är fantastiskt.

En riktig rivstart
Ambassadörskapet fick en riktig rivstart då Kenta fick möjlighet att besöka ett medicinskt uppdrag på Madagaskar. Under en dryg vecka mötte han teamet på plats, patienter som rest långväga i hopp om att få en operation och inte minst våra volontärer från olika professioner. Hela 127 operationer genomfördes under veckan, och för Kenta blev det mycket känslor.

– Jag fick ha solglasögon på mig för att inte visa hur blödig jag blev …

Särskilt känslosamt var det när alla hälsoundersökningar avslutats och familjerna väntade på besked: ”får mitt barn en operation eller inte?”.

– Det kan vara den tuffaste promenaden en förälder gör, fram till stationen där de får veta om de ska opereras eller inte. De har ett så enormt stort hopp i den stunden, säger Kenta.

Patricia och sonen Rayan väntar på besked huruvida det blir en operation eller inte. Foto: Toky Andriamisaina

För de familjer vars hopp grusas finns en möjlighet att komma tillbaka nästa månad då ett nytt uppdrag i staden genomförs. Föräldrar med undernärda barn skrivs in i Operation Smiles eget nutritionsprogram och får hjälp med mat och specialanpassade nappflaskor för att barnen ska bli starka och friska till nästa gång.

– Operation Smile är en fantastisk organisation och försöker hjälpa alla, men en del är undernärda, förkylda eller hostar och då går det inte. Kirurgerna är av världsklass och tar inte några risker överhuvudtaget med barnen. Men det är tufft att se.

En påminnelse i vardagen
Väl hemma igen känns det viktigt för Kenta att hålla minnet av allt han upplevde på Madagaskar levande.

– Jag berättar för alla mina kompisar om hur det var. Och hur lite som krävs för att förändra livet för en familj. Kolla här, jag har lagt in en bild på mobilen, säger Kenta och visar mobilen med Clara, från just Madagaskar, som fått flera operationer genom Operation Smile. Det blir en påminnelse i vardagen, också om hur bra vi har det här hemma. Men den här resan, den glömmer jag aldrig!

Till uppdraget i Antsirabe hade drygt 270 patienter sökt sig. Mestadels barn, men även flera äldre patienter med obehandlad läpp-käk-gomspalt. Särskilt en patient har stannat kvar lite extra hos Kenta.

– En man jag pratade med hade levt med kraftig spalt i hela sitt liv. 63 år var han. Vilket liv …! Han berörde alla och man hoppades verkligen att han skulle få en operation. Det fick han också och han blev så fin.

Mot samma mål
Det första uppdraget som ambassadör har gett Kenta god inblick i hur verksamheten på plats fungerar från inskrivning till operation. Han är märkbart imponerad av hur smidigt arbetet fortlöpte och volontärerna, en styrka på ungefär 80 personer, gjorde stort intryck på honom.

– Alla jobbade mot samma mål och kom så bra överens. Det var grymt att se. Men det är så många barn som fortfarande väntar på hjälp. Nu hoppas jag att jag, i min roll som ambassadör, kan vara med och bidra här hemma.

Vill du, liksom Kenta, vara med och bidra till att fler barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt får en operation? Swisha en gåva här.

Välj belopp

Nästa nyhet

Nyhet

Ombytta roller med Johannes Quiding Lood

För våra följare i sociala medier är Johannes Quiding Lood ett bekant ansikte efter flitigt vloggande från två uppdrag i år.

Läs mer Sverige 2024-04-23

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.