Nyhet Ghana 2024-06-17

En ny framtid för Bryan

Bryan från Ghana är en blyg, men nyfiken sexåring, som föddes med gomspalt. Han gillar skolan, särskilt matte och de naturvetenskapliga ämnena, och han vill gärna lära sig nya saker. Men bortom böckerna har han det svårt. Lärarna och skolkamraterna förstår inte vad han säger, och det gör honom ledsen – och tyst.

Bryan har redan genomgått två operationer. Trots det har han fortfarande ett litet hål i gommen som gör det svårt för honom att äta och dricka. Dessutom påverkar det hans tal så mycket att han inte kan göra sig förstådd.

– När jag ber honom om något så enkelt som att gå till affären och köpa lite ris, förstår de i affären inte vad han vill köpa. Han kommer hem i tårar och det gör mig så ledsen, säger pappa Moses.

Stort stigma i samhället
Bryans mamma Result arbetar som lärare för barn med autism och andra diagnoser. När hon kom hem med sin nyfödde son blev hon snabbt medveten om det stora stigma som ofta drabbar barn och familjer med läpp-käk-gomspalt.

– Det finns mycket okunskap om det här problemet och stigmatiseringen är så stor i vårt samhälle att en del uppmanar dig att lämna barnet i skogen eller dränka det i havet.

Bryan kramar om sin mamma Result
Mamma Result läste på om läpp-käk-gomspalt när Bryan föddes. Foto: Jörgen Hildebrandt

Men Result visste bättre. Hon läste på och förstod snart att det var möjligt att operera Bryans gomspalt. Bryan blev opererad två gånger, men han har fortfarande problem med talet. Så när en vän berättade om Operation Smile, bestämde sig Result och Moses för att åka till uppdraget i Accra.

Fullt fokus på bättre tal
På plats i Accra är två svenska volontärer, redo att jobba för att förbättra talet hos barn genom kirurgi och logopedi. Det är Malin Hakelius, plastikkirurg från Uppsala, och Liisi Raud Westberg, logoped från Stockholm. Under veckan träffar de patienter och utbildar lokala kirurger och logopeder inom talförbättrande kirurgi och vård.

– Vi erbjuder talförbättrande kirurgi när logopeden gör bedömningen att det behövs. Det är en vanlig operation i Sverige, men inte särskilt vanlig i Ghana. Bryan behöver en sådan här operation, men har inte fått en, och det betyder att han inte har samma möjligheter att uppfylla sina drömmar som andra barn i samma ålder, säger Malin.

Uppdraget, som syftar till att förbättra barns tal, finansieras av Svenska Postkodlotteriet och är en del av det fleråriga projektet ”Speech on Wheels – Breaking Barriers to Care” som drivs av Operation Smile. Målet med projektet är att öka tillgången till logopedisk vård i Ghana för barn som Bryan.

Volontären Malin Hakelius undersöker Bryans gom efter en operation
Malin Hakelius, plastikkirurg och volontär, undersöker Bryans gom. Foto: Jörgen Hildebrandt

En ny framtid väntar Bryan
Bryan sätts upp på operationsschemat och Malin är den som ska genomföra operationen. Hon undersöker honom och kan konstatera att det finns en glipa i gommen som förmodligen gått upp efter de två tidigare operationerna. När den stängs kommer Bryan ha lättare att forma ljud och uttala ord så att andra förstår.

– Så snart smärtan har lagt sig kommer Bryan att märka stor skillnad. Vi tror att det kommer att gå väldigt bra för honom, säger Liisi hoppfullt.

Efter operationen vilar Bryan i Moses knä. Allt har gått bra och det går inte att missa hur glad pappa Moses är. Han vet att Bryan går en ny framtid till mötes. Nu hoppas han att sonen ska kunna prata och leka med de jämnåriga barnen i skolan – och kanske en dag bli läkare och hjälpa andra som behöver vård.

Bryan, med huvudet på sned, ler mot kameran
Tack vare operationen kommer Bryan att ha det lättare med talet. Foto: Jörgen Hildebrandt

Var med och stöd vårt viktiga arbete så att fler barn som Bryan kan få en operation i tid: Swisha en gåva här!

Välj belopp

Nästa nyhet

Närbild i porträttformat av Jonatan Tollow mot en enfärgad, beige bakgrund. Nyhet

Ny ambassadör: Jonatan Tollow!

Jonatan Tollow, läkare och känd från Hela Sverige bakar, är ny ambassadör för Operation Smile Sverige – en organisation som ligger honom varmt om hjärtat.

Läs mer Sverige 2024-04-29

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.