Nyhet Sverige 2024-06-17

Lär känna vår ambassadör Azita Shariati

Azita Shariatis liv började i Teheran där hon växte upp med sin familj. 20 år senare följde hon sitt hjärta och sin pojkvän till okända Sverige. Här har hon nu gjort sig ett namn inom näringslivet och har flera prestigefyllda utmärkelser och titlar i bagaget, bland annat Näringslivets mäktigaste kvinna 2015 och Årets superkommunikatör 2016. Vi är mycket stolta över att hon valt att bli ambassadör för Operation Smile.

Azita Shariati ler mot kameran
Azita brinner för allas lika värde och för att hjälpa andra att växa och utvecklas. Foto: Nirvana Gharni

Azita, berätta lite om dig själv. Vem är du?
Jag är född i Teheran och kom till Sverige som 20-årig kärleksinvandrare. Jag bor i Stockholm och är gift med mitt livs kärlek Farzin. Vår akademiska resa förde oss till Göteborg där vi studerade och bodde i tio år innan vi flyttade till Stockholm 1998. Vi har en son tillsammans och vi är också stolta farföräldrar till vårt underbara barnbarn Nicholas som är fem år.

Jag älskar att resa och lära känna nya människor och kulturer. Det har definitivt gett mig en bredare förståelse för och stor uppskattning av olika perspektiv och livsstilar. Jag har också en passion för matlagning och bakning, och tycker särskilt mycket om att skapa kreativa figurtårtor. Sedan tycker jag också om att promenera och lyssna på ljudböcker, det ger mig tid att både reflektera och koppla av.

Vad jobbar du med och har du någon hjärtefråga?
Professionellt har jag haft förmånen att arbeta som vd och koncernchef i många år, men nu har jag valt att fokusera helt på strategiska uppdrag. I dag arbetar jag som strategisk rådgivare, är styrelsemedlem i flera olika framstående organisationer och även mentor till personer i ledande positioner och inte minst nya ledare, och det är något jag tycker är väldigt givande. I mitt arbete hoppas jag att jag kan bidra med erfarenhet och expertis som gör att organisationerna kan växa och nå sina mål.

Jag brinner för allas lika värde och för att hjälpa andra att växa och utvecklas, både privat och professionellt. I mitt yrkesliv strävar jag efter att främja inkluderande och rättvisa arbetsplatser där varje individ har möjlighet att nå sin fulla potential. Privat är jag engagerad i initiativ som stödjer social rättvisa och mänskliga rättigheter.

Azita med sin familj ler mot kameran
Att resa och utforska nya platser och kulturer, gärna med familjen, ger Azita nya perspektiv och insikter. Foto: Privat

Vad är det som fått dig att vilja bli ambassadör för just Operation Smile?
När jag fick höra om Operation Smiles arbete och vilken skillnad ni gör i människors liv blev jag direkt mycket intresserad och inspirerad att engagera mig. Jag delar Operation Smiles värderingar och tror starkt på en värld där varje individ har rätt till säker och nödvändig kirurgi.

För mig är det ett hedrande uppdrag. Jag får möjlighet att vara en röst för de som behöver det allra mest och en chans att vara en del av något större än mig själv. Operation Smile gör verklig skillnad, och jag vill gärna vara med på resan och bidra till detta viktiga arbete.

På vilket sätt hoppas du kunna bidra som ambassadör?
Jag brinner för samhällsfrågor och utveckling, och jag är övertygad om att jämställdhet och mångfald bidrar till ökad tillväxt och bättre resultat. Med mitt breda nätverk inom näringslivet hoppas jag kunna dels öka medvetenheten och stödet för Operation Smile, dels att skapa kopplingar mellan Operation Smile och företag som kan stödja och stärka organisationens arbete.

I slutet av juni besöker jag Almedalen i min roll som ambassadör. Där hoppas jag att vi kan lyfta fram Operation Smiles insatser och få fler företag och organisationer att engagera sig för att skapa en bättre värld. Jag vill inspirera fler att bidra till detta viktiga arbete och visa hur vi tillsammans kan göra en betydande skillnad.

Nyfiken på våra andra ambassadörer? Här kan du läsa mer om vår beskyddare och våra ambassadörer.

Nästa nyhet

Bryan kramar om sin mamma Result Nyhet

En ny framtid för Bryan

Efter två operationer har Bryan fortfarande ett hål i gommen som gör det svårt för honom att göra sig förstådd. I Ghanas huvudstad Accra hoppas föräldrarna nu att sonen ska få hjälp.

Läs mer Ghana 2024-06-17

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.