En lekfull väg till en trygg vård

Ett sjukhusbesök eller en operation är en utsatt situation för barn. Genom lek och skratt kan ett barn känna sig tryggare. Med stöd av Svenska Postkodlotteriet driver nu Operation Smile och Clowner utan Gränser ett projekt tillsammans för ge barn i Colombia en mer positiv upplevelse av vården.

Svenska Postkodlotteriet har tilldelat Operation Smile och Clowner utan Gränser 9,5 miljoner kronor för att tillsammans genomföra ett så kallat Drömprojekt i Colombia.

Våra organisationer har en gemensam dröm: att alla barn ska få en trygg upplevelse när de söker vård, att deras rättigheter ska uppfyllas och att deras psykosociala mående ska prioriteras lika högt som deras fysiska.

Flicka med stora leksaksglasögon tillsammans med en clown i sjukhusmiljö

Projektet i Colombia kommer att löpa under tre år och under den tiden vill vi sätta barnet i centrum och skapa en ny modell och standard för psykosocialt stöd. Med hjälp av volontärer och skickliga artister kan vi öka medvetenheten och kunskapen om det psykosociala måendet, och vi kan utnyttja kraften av lek och skratt och implementera den i vården.

Inom den colombianska sjukvården får bara två procent psykosocialt stöd före eller efter en operation. Genom drömprojektet ”En lekfull väg till en trygg vård” hoppas vi göra skillnad och ge många fler barn bättre förutsättningar att få en trygg och positiv upplevelse vid vårdmöten.

Under projektets gång kommer vi att vara verksamma i fem regioner där vi kan nå ut till 3 500 unika patienter, huvudsakligen barn, och deras familjer. Utöver patienterna kommer 450 lokala vårdgivare och artister få utbildning så att deras kunskap kan spridas till många, många fler i Colombia.

Överraskningen

En brandövning och en planerad lunch blev i stället ett tårtkalas med clowner, ballonger och en check från Svenska Postkodlotteriet. Se filmen från en grå dag som plötsligt fick guldkant för Operation Smile och Clowner utan Gränser.

Se filmen här