Logopedisk vård för ökad livskvalitet

Kommunikation är avgörande för mänsklig interaktion, men för en stor del av världens befolkning är denna förmåga försämrad. Kommunikationsnedsättningar kan vara kopplade till en persons röst, språk, tal eller hörsel och en av de bakomliggande faktorerna är läpp-käk-gomspalt. Att inte kunna förmedla sig och kommunicera inverkar på ens sociala liv, möjligheter till utbildning, att få ett arbete, skaffa familj och benägenhet att ha ett aktivt liv i samhället.

Barn som föds med läpp-käk-gomspalt kan ha fysiska begränsningar som gör det svårt för dem att göra sig förstådda och våga prata. Gomspalt gör det svårt att bilda vissa ljud, läppspalt kan göra det svårt att sluta munnen vid andra. Det är också vanligt att barn har nedsatt hörsel på grund av sin spalt eller att tungans rörelser påverkas av munnens uppbyggnad – två andra orsaker till att det kan vara problematiskt att göra sig förstådd.

Bryan kramar om sin mamma Result Result från Ghana Mamma till Bryan som föddes med gomspalt

Det finns mycket okunskap om det här problemet och stigmatiseringen är så stor i vårt samhälle att en del uppmanar dig att överge barnet.

I dag vet vi att talträning efter rekonstruktiv kirurgi ger mycket goda resultat. Trots det saknas logopeder och logopedisk vård som en del av eftervården i många låg- och medelinkomstländer. Det innebär att många barn med nedsatt kommunikationsförmåga saknar möjlighet att få lära sig hur de ska forma ljud och bokstäver. Logopedi är en viktig del av vår helomfattande spaltvård – det underlättar för barn att bli inkluderade i sociala sammanhang och uppnå sin fulla potential i livet.

Ge en gåva eller bli månadsgivare

Tillsammans kan vi ge fler barn en operation och skräddarsydd logopedisk vård. Varmt tack för ditt stöd!

Ge en gåva eller bli månadsgivare

Hur ofta vill du ge?

Välj ditt månadsbelopp

kr

Hur mycket vill du ge?

kr
  • Patientvård

    Varje patients behov utvärderas och behandling skräddarsys därefter. Talförbättrande kirurgi och talträning är exempel på den vård Operation Smile erbjuder.

  • Utbildning

    Operation Smile arbetar för att stärka tillgången till logopedisk vård där behoven är som störst. Fler barn får talträning när lokal sjukvårdspersonal, volontärer, lärare och sjukvårdspersonal och anhöriga utbildas.

  • Partnerskap

    Lokal förankring är en nyckel för att bygga lokal kapacitet. Genom att bygga nätverk med organisationer och akademiska institutioner skapar vi samhällsnytta på lång sikt.

  • Policy och påverkan

    Logopedisk vård bör vara en del av den grundläggande hälso- och sjukvården. Genom dialog med beslutsfattare och samarbeten med globala och lokala aktörer verkar vi för ökad tillgång till talrehabilitering och rättvis vård för alla.

Så arbetar vi med logopedi

Tillgången till logopedisk vård i våra programländer är knapp. Bristen på utbildade specialister i regioner med hög sjukdomsbörda ställer krav på en helomfattande lösning. Operation Smile tillämpar en vårdmodell som går ut på att sjukvårdspersonal i större städer utbildar hälsoarbetare på glesbygden, närmare de många patienter saknar tillgång till vård. Det ger långsiktig effekt och stärker sjukvården samtidigt som barnet får nödvändig vård och en väg in i samhället och gemenskap.

Under våra kirurgiska program, även kallade uppdrag, träffar patienterna logopeder när de genomgår den grundliga hälsoundersökningen. Logopeden undersöker barnet för att se om det har svårt att äta, dricka och höra samt hur de formar olika ljud. De lär också ut tekniker till föräldrar och anhöriga så att barnens talträning kan fortsätta hemma, när logopederna själva inte finns nära till hands. Ibland krävs en operation för att förbättra talet och det är då logopederna som gör den bedömningen i samråd med plastikkirurgerna.

Ismael från Ghana träffar en logoped under hälsoundersökningen. Foto: Zute Lightfoot