Psykosocialt stöd ger ny självkänsla

Många barn och vuxna som lever med läpp-käk-gomspalt trakasseras på grund av hur de ser ut, och för många påverkar det vardagen oerhört mycket. Barn börjar aldrig skolan, eller slutar i förtid. Vuxna som inte fått en operation lever ofta ensamma, utan möjlighet att skaffa ett jobb eller bilda familj.

Vid kirurgiska program, även kallade uppdrag, skapas barnanpassade trygga platser på sjukhuset. Genom terapeutisk lek kan barnet vänja sig vid en främmande vårdmiljö som kan bli välkomnande och bekant i stället för skrämmande. Det blir också ett sätta att bygga förtroende mellan patienten och volontären eller vårdgivaren.

En kvinna i blå sjukhuskläder ligger ner på golvet och busar med ett litet barn. Barnet sitter upp och skrattar. Runt dem ligger leksaker.
Lek kan spela en avgörande roll i att förbereda patienter inför medicinska ingrepp som många små och unga patienter kan uppleva som särskilt påfrestande, till exempel när blodprov tas eller när patienten ska sövas.
Foto: Margherita Mirabella

Det är också viktigt att förklara vad som ska hända på ett sätt som barnet, och anhöriga, förstår. Kunskap och förberedelser tydliggör vad som ska ske, vilket bidrar till en känsla av kontroll och delaktighet.

En kvinnlig clown leker med flera barn. De blåser sopbubblor

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att vara delaktiga i frågor som rör dem, inte minst vad gäller vård och omsorg. Forskning visar att när barn har negativa reaktioner kopplat till sjukvård leder det ofta till psykologiska effekter, som ät- och sömnstörningar, rädsla och oro samt posttraumatisk stress. Det vill vi motverka genom att ge våra minsta patienter en positiv upplevelse av vården.

  • Patientvård

    Varje patients behov utvärderas och en känslomässigt trygg behandling erbjuds. Behandlingen syftar till att förbättra patientens och familjens psykosociala välmående.

  • Utbildning

    Operation Smile arbetar för att stärka tillgången till psykosocialt stöd i lokalsamhällen genom att stärka lokala volontärer, vårdgivare, lärare, föräldrar och anhöriga för att kunna ge kontinuerligt stöd vid behov.

  • Partnerskap

    Vi bygger nätverk, med både lokal och internationell förankring, som stöttar våra program med de resurser som behövs för att vi ska kunnga ge våra patienter psykosocialt stöd och hjälp.

  • Policy och påverkan

    Operation Smile arbetar för att lyfta vikten av mental hälsa och socialt stöd i behandlingskedjan, samt påverkar policy för att stärka familjers och patienters rätt till psykosocial vård.

Så ökar vi tryggheten med rätt stöd

Psykosocialt stöd är en central del av en trygg och helhetsinriktad vård. Att få vård kan vara skrämmande, särskilt i en främmande miljö fylld med okända ansikten och språk. Många barn och deras familjer känner oro inför ett ingrepp. Operation Smiles team med välutbildade och inkännande medicinska volontärer, som representeras av lekterapeuter, psykologer och lokala patientambassadörer, ger patienter med läpp-käk-gomspalt, och deras anhöriga, psykosocialt stöd inom en rad olika områden.

Vid kirurgiska program, så kallade uppdrag, anordnas workshops och gruppterapi med fokus på det psykosociala måendet. Syftet är att skapa trygghet inför en stundande operation, både för patienten och dennes anhöriga. Forskning visar att den som haft en positiv vårdupplevelse är mer benägen att komma på återbesök, ta med sina barn eller uppmuntra andra att söka vård.

Anna Sving Sjöblom Lekterapeut

Att barnet på ett lekfullt sätt, tillsammans med föräldern, får närma sig narkosmasken och sätta den över näsa och mun hjälper barnet när det ska sövas.

I vårt arbete uppmärksammar vi och belyser frågor om nutrition, hygien och sanitet samt tal- och språkutveckling för att öka medvetenheten hos vårdpersonal kring vikten av helomfattande spaltvård. Detta fokus bidrar till en djupgående förändring i samhället där kunskapen sedan överförs till framtida patienter, och då inte bara de som söker behandling för sin läpp-käk-gomspalt.

För patienter som nekas en operation, till exempel på grund av sjukdom eller undernäring, erbjuds stödsamtal och en handlingsplan. En vanlig åtgärd för våra undernärda patienter är att de skrivs in i nutritionsprogrammet.

Stöd vårt arbete

Ge en gåva eller bli månadsgivare. Dina gåvor bidrar till att ge barn bättre självförtroende och en ny, ljusare framtid. Varmt tack för ditt stöd!

Stöd vårt arbete

Hur ofta vill du ge?

Välj ditt månadsbelopp

kr

Hur mycket vill du ge?

kr