Utbildning är nyckeln till förändring
Två tredjedelar av jordens befolkning, eller fem miljarder människor, har inte tillgång till säker kirurgisk vård. Den enda hållbara och långsiktiga lösningen är utbildning och att stärka och bygga kapacitet i länder där behoven är som störst. Långsiktiga satsningar bygger upp kapaciteten i länder där vi är verksamma. Det gör det möjligt för befolkningen i dessa länder att få tillgång till trygg och säker kirurgisk vård året om.
Sedan 1982 har Operation Smile arbetat för att överbrygga glappet och öka tillgången till kirurgisk vård i länder och regioner där behoven är större än resurserna. Uppskattningsvis krävs 143 miljoner fler operationer varje år om vi ska klara det enorma globala behovet av sjukvård behöver fler kirurger, läkare och annan sjukvårdspersonal utbildas. Hållbara hälsoinsatser kräver investering i utbildning.

Så arbetar vi med utbildning
Utbildning och fortbildning är en del av hjärtat i vår verksamhet. På medicinska uppdrag sker kunskapsutbyten mellan lokala och internationella volontärer. Ofta handlar det om kirurger och narkosläkare som går dubbelt med våra internationella volontärer och de, i sin tur, får med sig nya kunskaper och erfarenheter hem från uppdrag.
I en rad länder, däribland Etiopien och Rwanda, anordnar Operation Smile regelbundna medicinska uppdrag med särskilt utbildningsfokus och så kallade ”visiting professorships”, gästprofessurer, då internationella specialister deltar och handleder personal på plats. Genom dessa utbildningsinsatser förbättrar vi tillgången och kvaliteten på den kirurgiska vården och ökar antalet utbildade personer i våra verksamhetsländer. Målet är att länderna ska bli självförsörjande inom olika professioner så att patienter kan få den vård de behöver i tid, utan att en medicinsk hjälporganisation som Operation Smile finns på plats.
Mångdubblad styrka inom kort
I Rwanda har den plastikkirurgiska arbetsstyrkan mer fördubblats de senaste åren och 2028 väntas landet ha 17 plastikkirurger. Det är en hälsorevolution som tagit fart med hjälp av Operation Smile och lokala aktörer. Se filmen här!
Stöd vårt viktiga arbete
Ge en gåva eller bli månadsgivare. Tillsammans gör vi skillnad och ser till att fler barn och vuxna får den vård de har rätt till.
Stöd vårt viktiga arbete
Hur ofta vill du ge?
Champions: mentorskap och kunskapsöverföring
I Operation Smiles eget Champions-program ligger fokus på mentorskap. Våra ”Champions” är medicinska volontärer som till vardags arbetar på ett universitetssjukhus. De engagerar sig i ett specifikt land under en längre tid, och inom ramen för programmet besöker volontärerna landet vid upprepade tillfällen för att handleda och utbilda lokal vårdpersonal. Inom Champions-programmet genomförs även externships, vilket innebär att ST-läkare från våra programländer får besöka svenska universitetssjukhus för utbildning.
Digital handledning och föreläsningar genomförs mellan volontärens besök i landet. Distansundervisning är ett effektivt sätt för volontären att handleda mer frekvent och ge större kontinuitet i undervisningen. Tätare kontakter ger också starkare band mellan de olika vårdinstitutionerna som är involverade. För studenter från den afrikanska kontinenten, som vi delar tidzon med, innebär det också att de sömlöst kan delta i befintliga universitetsprogram i Sverige.

En Champion bidrar till att kontinuerligt stärka den lokala kapaciteten genom att fokuserat arbeta med följande under lång tid:
Mentorskap – att utbilda, handleda och träna lokal sjukvårdspersonal, på plats såväl som på distans.
Tankeledarskap – att ge råd för att vidareutveckla och förbättra nationella hälso- och sjukvårdsplaner.
Påverkansarbete – att föra fram idéer och tankar för att driva på en förändring i landets prioriteringar och policyer.
Våra andra tematiska områden
Vi arbetar med helomfattande spaltvård. Våra olika arbetsområden är alla viktiga delar i den vård vi erbjuder våra patienter.