Pressmeddelanden 2024-02-07

Azita Shariati ny ambassadör för Operation Smile

Porträtt av Azita Shiariati
Foto: Nirvana Gharni

Företagsledaren Azita Shariati, tidigare vd för Sodexo och AniCura, och med titlar som ”Näringslivets mäktigaste kvinna” och ”Sveriges bästa chef” i bagaget, har tackat ja till att bli ambassadör för Operation Smile Sverige. I en värld där en så stor andel som 2/3 saknar tillgång till säker kirurgi och inte får de operationer de behöver, vill Azita Shariati vara med och göra skillnad.

– Att bli ambassadör för Operation Smile är en hedrande möjlighet att vara en röst för människor som behöver det allra mest och en chans att vara en del av något större än mig själv. Jag delar Operation Smiles värderingar och tror på en värld där varje individ har rätt till säker och nödvändig kirurgi, säger Azita Shariati.

Utöver titlarna ”Sveriges bästa chef” och ”Näringslivets mäktigaste kvinna” (Veckans Affärer 2015), har Azita utsetts till ”European Role Model of the Year”, samt ”Årets direktör” (2016) – samma år som hon utsågs till ”Årets Superkommunikatör” av tidningen Resumé.

Azita Shariati brinner för samhällsfrågor och utveckling och är övertygad om att jämställdhet och mångfald bidrar till ökad tillväxt och bättre resultat. När hon 2014–2019 var vd för Sodexo gick företaget från 14 till 50 procent kvinnor i ledningsgruppen. 2019 blev Azita vd och koncernchef för AniCura, som driver djursjukhus och djurkliniker. Hon lade då bland annat stor vikt på hållbarhet med fokus på medicinsk kvalitet inom veterinärvården.

– Azitas engagemang och förmåga att nå ut blir värdefullt bland annat för att sprida kunskap om att en ynka tredjedel av världens befolkning får de operationer de behöver. Bristen på kirurger gör att människor med bränn- och traumaskador, liksom många av de barn som föds med läpp-käk-gomspalt, lider i onödan. Vi utbildar kirurger och stärker sjukvårdssystem på platser där behoven är som störst. När våra ambassadörer hjälper oss att sprida information ger det oss i förlängningen medel att göra ännu större nytta, säger Malin Söderström, tf generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Azita, som har gjort sig känd för en inkluderande ledarstil och radikalt förbättrat arbetet kring jämställdhet och mångfald inom sina företag, arbetar i dag främst med ledarskapsutveckling, förändringsledning, chefsrådgivning samt sitter i flera styrelser.

Sedan tidigare är kocken och programledaren Tina Nordström samt journalisten Malou von Sivers ambassadörer för Operation Smile Sverige.

För mer information, kontakta:

PR-ansvarig

Susanne Isberg
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

Tf generalsekreterare

Malin Söderström
malin.soderstrom@operationsmile.org
076–003 65 22

Ambassadör Operation smile sverige

Azita Shariati
azita.shariati@hotmail.com
073–801 13 44

Bilder fria för publicering hittar du här:

Azita Shariati är ny ambassadör för Operation Smile Sverige.
Foto: Nirvana Gharni

Format
2213×1660 pixlar
Filstorlek
347 KB

Azita Shariati.
Foto: Nirvana Gharni

Fotograf
Nirvana Gharni
Format
2213×2877 pixlar
Filstorlek
2 MB

Malin Söderström,
tf generalsekreterare
Operation Smile Sverige

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
5000×3333 pixlar
Filstorlek
8 MB

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi
Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar liv genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbeten med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi. Läs mer på operationsmile.se. Möt några av våra patienter och volontärer i vårt filmarkiv!