Pressmeddelanden 2022-04-20

Bananer gav 500 barn nya leenden

Förra året inledde Operation Smile Sverige ett samarbete med frukt- & gröntföretaget Daily Greens, där varje såld ekologisk banan genererar ett bidrag till operationer för barn födda med läpp-käk-gomspalt. När det första året nu har summerats, visar resultatet på 1,2 miljoner kronor – vilket kan räcka till operationer för 500 barn! Och fler operationer kommer det att bli, när samarbetet kring den populära frukten, eh bäret, eller eh, örten… nåja… nu rullar vidare.

Daily Greens Magnus Falk (vä) såg stolt ut när han lämnade över en check på 500 nya leenden – resultatet av ett års sålda ekobananer. Checken togs emot av Ted Henningsson, Operation Smile Sverige. Foto: Malin Hoelstad

Två bananer i veckan! Bananen är en favorit som går hem i stugorna; i snitt äter svensken hundra bananer varje år. Sedan ett drygt år finns därtill bananer som är nyttiga på fler sätt än rent näringsmässigt. För att vara med och göra skillnad bestämde nämligen Daily Greens, i samband med att de lanserade en ekologisk banan, att varje såld banan ska generera ett bidrag till Operation Smile. Ett år senare har butiker och konsumenter genom att välja just Daily Greens bananer nu bidragit till att 500 barn i låg- och medelinkomstländer länder kan få en operation!

– En operation kan ta mindre än en timme, men ger ett barn ett nytt liv och ett nytt leende. Därför har vi gjort om vår banankedja till ett kretslopp där vi ger tillbaka. Vi visar konsumenterna att deras val av banan kan göra skillnad. Varje banan blir ett bidrag från oss och våra kunder, så att Operation Smile kan fortsätta sitt fantastiska arbete, säger Magnus Falk, marknadschef på Daily Greens.

Operation Smile grundades 1982 av det amerikanska paret Bill Magee, plastikkirurg, och hans hustru Kathy Magee, barnsjuksköterska, och just bananer kom att spela en symbolisk roll när organisationen blev till. En kvinna i Filippinerna, där paret volontärarbetade, gav dem en stor korg med bananer för att visa uppskattning, trots att hennes eget barn inte var ett av dem som fick en operation. Bill och Kathy bestämde sig där och då för att återvända; de åkte hem och började samla in pengar och grunden för Operation Smile var lagd!

Sedan mötet med den filippinska kvinnan har bananen varit en symbol för hopp, tacksamhet och tron på en bättre morgondag. Och nu, 40 år senare, får Daily Greens bananer spela en viktig roll för att ge fler barn en livsförändrande operation. 

– Vår verksamhet är helt beroende av våra volontärer, givare och samarbetspartners. Pengarna vi får genom samarbetet med Daily Greens bidrar till att vi kan ge barn och ungdomar den operation de behöver för att kunna leva ett normalt liv. Att vi bara ett år senare kan hjälpa 500 barn och deras familjer är fantastiskt! Tänk vilken skillnad en banan kan göra, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile Sverige.

Fakta

  • Daily Greens bananer säljs i utvalda matbutiker. 
  • På varje banan finns en QR-kod som tar kunderna till Daily Greens och Operation Smiles gemensamma webbsida, med mer information om samarbetet, och om hur man själv kan bidra till att barn som föds med läpp-käk-gomspalt i ett land där hjälp inte finns att få kan få en operation.
  • För varje banancontainer som säljs skänker Daily Greens med 2 400 kronor till Operation Smile.

Daily Greens Magnus Falk (vä) såg stolt ut när han lämnade över en check på 500 nya leenden – resultatet av ett års sålda ekobananer. Checken togs emot av Ted Henningsson, Operation Smile Sverige.

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
2500×1676 pixlar
Filstorlek
3 MB

Magnus Falk, marknadschef Daily Greens, var både stolt och glad när han kunde lämna över frukten av det första årets samarbete med Operation Smile; 500 nya leenden!

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
2500×1667 pixlar
Filstorlek
3 MB

För MER info

Ted Henningsson
chef marknad och insamling
ted.henningsson@operationsmile.org 
073-987 65 02

PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
kreativ chef, varumärke och PR
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99

Om läpp-käk-gomspalt
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), vilket kan vara direkt livshotande i och med att barnet inte alltid kan amma och kan ha mycket svårt att få i sig näring. LKG, uppstår i början av graviditeten om ansiktets ”sömmar” inte sluter sig som de ska. Varje år föds 200 000 barn med LKG – ungefär ett barn på 600 födda. Varje dag föds 300 av dessa barn i ett land där hjälp inte finns att få. WHO räknar med att 7 miljoner människor lever med en obehandlad spalt. I Sverige föds 200 barn varje år med LKG. 

Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare våra volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan vi erbjuda gratis vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har drygt 300 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.