Pressmeddelanden 2022-03-17

Operation Smile får 12 miljoner från Svenska Postkodlotteriet

Operation Smile har tilldelats 12 miljoner kronor i Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina 59 förmånstagare. Pengarna kommer att användas till medicinska program i några av de länder där Operation Smiles volontärer opererar barn med läpp-käk-gomspalt (LKG). Utöver operationer med tillhörande vård vidareutbildar Operation Smile i allt högre utsträckning lokal sjukvårdspersonal, i syfte att stärka hälso- och sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst. Dessutom driver Operation Smile permanenta kliniker på cirka 30 platser världen över för att kunna ge sina patienter en mer kontinuerlig vård.

– I en värld där 2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till nödvändig kirurgi, betyder det stöd vi får från Svenska Postkodlotteriet enormt mycket. Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt. Med de 12 miljoner kronor vi nu har fått kan vi utbilda fler plastikkirurger i låg- och medelinkomstländer, och samtidigt beta av de långa köer av barn som väntar på en operation, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Sedan Operation Smile blev förmånstagare 2014 har man fått ta emot 74 miljoner kronor i basstöd från Svenska Postkodlotteriet (100 500 000 kronor totalt, inkl Drömprojektet), pengar som har bidragit till att tusentals barn fått en livsförändrande operation och en ny chans i livet.

– Det är fantastiskt att så många barn har fått en ny chans i livet och möjligheten att leva ett normalt liv, gå i skolan och känna hopp om framtiden. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet är detta möjligt, säger Annika Billing.

#postkodeffekten

Format
3896×2922 pixlar
Filstorlek
2 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Edmark
Kreativ chef, varumärke och PR
susanne.edmark@operationsmile.org
070-932 97 99

Om läpp-käk-gomspalt
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), vilket kan vara direkt livshotande i och med att barnet inte alltid kan amma och kan ha mycket svårt att få i sig näring. Varje år föds 200 000 barn med LKG – ungefär ett barn på 600 födda. Varje dag föds 300 av dessa barn i ett land där hjälp inte finns att få. WHO räknar med att 7 miljoner människor lever med en obehandlad spalt. I Sverige föds 200 barn varje år med LKG. 

Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarlig läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare våra volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan vi erbjuda gratis vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har 300 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.

Om Svenska Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriet är Sveriges största privata bidragsgivare och har nästan 1 miljon lottköpare. I år blev det totala överskottet från lotteriet 1 040 423 000 kronor och hela summan fördelas mellan 58 organisationer som är förmånstagare.