Pressmeddelanden 2023-03-01

Operation Smile lanserar Säkra snittet-dagen 2/3

En fjärdedel av alla döds- och invaliditetsfall i världen orsakas av brist på säker kirurgi. Torsdag 2 mars (2/3) lanserar Operation Smile Säkra snittet-dagen, en dag som kommer att uppmärksammas årligen, för att rikta ljus på att två tredjedelar (2/3) av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. 

Varje år dör 17 miljoner människor för att de inte får en operation i tid. Det är sex gånger fler än vad som dör av malaria (619 000), hiv/aids (650 000) och tuberkulos (1,6 milj) sammanlagt. Att 2/3 av alla människor på jorden saknar tillgång till kirurgisk vård är inget mindre än en global hälsokatastrof.

– I många länder får det ödesdigra konsekvenser när inte ens den som behöver en akut operation alltid kan få det. Exempelvis kräver cancertumörer, allvarliga brännskador och trafik- och skärskador plastikkirurgi. Köerna är långa och vår primära patientgrupp, barn med läpp-käk-gomspalt, blir utan hjälp, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Afrika är hårdast drabbat; kontinenten bär 25 procent av världens sjukdomsbörda men har bara två procent av världens sjukvårdspersonal. Operation Smile vill vara en del av lösningen och i ett skräddarsytt program utbildas nu plastikkirurger i Rwanda, som i sin tur kan utbilda nya kullar specialister inom rekonstruktiv plastikkirurgi. Redan i december 2022 bar detta frukt, då programmets tre första plastikkirurger tog examen och utökade landets plastikkirurgiska kapacitet med 150 procent! Nästa grupp unga läkare är redan under utbildning.

– Säkra snittet-dagen 2/3, där namnet anspelar på just det faktum att 2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi, går helt i linje med vår vision; en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi som förbättrar hälsa och livskvalitet. Vi vill stärka sjukvården där det behövs som bäst och vi är ofantligt stolta över att kunna vara med och utbilda plastikkirurger, narkosläkare och sjuksköterskor i några av de här länderna, säger Annika Billing.

Operation Smiles Generalsekreterare Annika Billing. Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
6192×4128 pixlar
Filstorlek
3 MB

Operation Smiles Generalsekreterare Annika Billing. Foto: Malin Hoelstad

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
4242×2828 pixlar
Filstorlek
4 MB

Plastikkirurgerna Patrik Boivie och Françoise Mukagaju opererar tillsammans under en utbildningsvecka i Kigali, Rwanda, nov 2021. Foto: Jörgen Hildebrandt

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
3000×2000 pixlar
Filstorlek
4 MB

Alla plastikkirurger samt studenter samlade i en operationssal i Kigali, Rwanda, okt 2022. Foto: Jörgen Hildebrandt

Fotograf
Jörgen Hildebrandt
Format
3019×1966 pixlar
Filstorlek
2 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Isberg
Kommunikatör
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

GENERALSEKRETERARE

Annika Billing
annika.billing@operationsmile.org
070-615 35 35

Om Operation Smile
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som grundades i USA 1982 och som funnits i Sverige sedan 2010. Organisationen genomför kostnadsfria, livsviktiga och säkra operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt i drygt 30 låg- och medelinkomstländer. Verksamheten bygger på volontära sjukvårdsinsatser som ger barn och vuxna möjlighet att leva ett värdigt liv. Som politiskt och religiöst obunden organisation arbetar Operation Smile också långsiktigt med nutrition och forskning samt utbildning för att stärka lokala sjukvårdsstrukturer. Operation Smile har ett 90-konto och granskas årligen av Svensk Insamlingskontroll.