Pressmeddelanden 2023-11-27

Operation Smile uppmärksammar Giving Tuesday

Första tisdagen efter Black Friday infaller Giving Tuesday, en dag som startade som en motreaktion till just Black Friday. Kanske är givandets dag, som nu uppmärksammas i Sverige för sjätte året, för många i år viktigare än någonsin tidigare.

Giving Tuesday är en dag då vi tillsammans mobiliserar för givande, engagemang och omtanke. Tillvaron är på många sätt mörk och svår just nu och alla kan nog skriva under på att vi – mer än någonsin – behöver få känna glädje och hopp. Att själv göra något som gör världen till en lite bättre plats kan faktiskt lindra vår egen känsla av hopplöshet. Giving Tuesday är ett utmärkt tillfälle för just detta; att ge av oss själva för att glädja någon annan. I drygt 150 länder är människor med och uppmärksammar denna givandets dag. 

– Någon ger en gåva till en hjälporganisation, någon ställer upp volontärt med sin kompetens och tid, ytterligare någon visar extra omtanke för en vän. Givandet kommer i många olika former – men värmer och stärker både den som ger och den som får ta emot. Säkert anar de flesta att det är så, men det finns faktiskt även forskning som bekräftar detta, säger Malin Söderström, t f generalsekreterare Operation Smile Sverige.

När Giving Tuesday nu uppmärksammas i Sverige för sjätte året är förhoppningen att vi svenskar ska ägna en stund åt eftertanke och medmänsklighet. Operation Smile tar tillfället i akt och tackar alla sina fantastiska givare som bidrar för att hjälpa människor de aldrig mött, och sina medicinska volontärer som åker ut i fält och opererar barn och ger dem en nystart i livet. Tillsammans skapar vi ljus i mörkret i en tid då det behövs som mest – tillsammans gör vi världen till en lite bättre plats! 

Inför Giving Tuesday ber Operation Smile om en mikrogåva; en tjuga. Vad får man egentligen för en tjuga nu för tiden – kanske är det en summa som är lätt att avvara, för att i stället vara med och göra skillnad för barn? Se vår lilla film, Swisha tjugan, gjord för sociala medier. Musik & framförande: Niklas Lindkvist, själv född med läpp-käk-gomspalt och en av våra engagerade givare.

Marknadsföringsmaterial för Giving Tuesday hittar ni här: https://givingtuesday.se/toolkit/

PRESSKONTAKT

Susanne Isberg
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

Niklas Lindkvist

Fotograf
Privat
Format
828×828 pixlar
Filstorlek
242 KB

Malin Söderström, t f generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Format
2828×2828 pixlar
Filstorlek
2 MB

Marknadsföringsmaterial för Giving Tuesday

Format
2250×2250 pixlar
Filstorlek
704 KB

Marknadsföringsmaterial för Giving Tuesday

Format
500×500 pixlar
Filstorlek
54 KB

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi

Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar liv genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbeten med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi.