Alla har rätt till säker kirurgi

2 av 3 människor på jorden får inte en operation när de behöver den. Vi utbildar kirurger där behoven är som störst. Du kan bli en del av lösningen – swisha en gåva i dag!

Bidra till fler operationer


Välj belopp

Om kampanjen

För andra året i rad lyfter vi på Operation Smile frågan om bristen på säker kirurgi genom kampanjen Säkra snittet. I dag saknar 2/3 av jordens befolkning tillgång till säker kirurgi. Bristen på rätt sjukvård i rätt tid leder till att 17 miljoner människor dör – varje år. Men det finns en lösning: genom att utbilda sjukvårdspersonal, som plastikkirurger, narkosläkare och sjuksköterskor, kan vi öka tillgången till vård för människor i länder där behoven är som störst.

Sylvies historia

När Sylvie från Rwanda var ett år gammal blev hon svårt brännskadad. På grund av den stora bristen på kirurger i landet har hon tvingats vänta för länge på rätt vård. Nu har hon träffat Victoire som utbildar sig till plastikkirurg i ett program som Operation Smile varit med och etablerat.

Clovis blir först ut i Burundi

Clovis är en av de blivande plastikkirurgerna från subsahariska Afrika som utbildas i det utbildningsprogram som Operation Smile varit med och fått på plats i Rwanda. En enorm utmaning väntar honom som färdigutbildad: att som landets första och enda plastikkirurg på bästa sätt tillgodose behovet av rekonstruktiv kirurgi i Burundi, ett land med närmare 13 miljoner människor.


2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi. Operation Smile är en internationell medicinsk hjälporganisation som förändrar liv genom kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov. Vi finns i länder där behoven är som störst. I nära samarbeten med lokala partners, genom utbildning och kunskapsutbyten och med stöd av våra givare och medicinska volontärer, arbetar vi för en framtid där alla människor har tillgång till säker kirurgi.