Våra fantastiska sjuksköterskor!

Den 7 april har av Världshälsoorganisationen, WHO, utsetts till Världshälsodagen. I år vill man uppmärksamma det fantastiska arbete som sjuksköterskor och barnmorskor utför. Tanken är att hela året rikta lite extra ljus på dessa professioner och samtidigt påminna världens ledare om den kritiska roll som dessa båda grupper spelar för att hålla världen frisk.

 

Att det råder brist på personal inom sjukvården är ingen nyhet, men det blir extra tydligt nu när coronapandemin drar fram över världen och all vårdpersonal direkt eller indirekt påverkas. Ett av FN:s globala mål för 2030 är att det då, globalt, ska finnas ytterligare 9 miljoner sjuksköterskor och barnmorskor.

Några av de sjuksköterskor som nu sliter hårt inom vården hör till dem som under normala omständigheter åker ut som volontärer för Operation Smile. I Sverige har vi 217 medicinska volontärer knutna till oss varav drygt hälften, närmare bestämt 120, är just sjuksköterskor. Dessa fantastiska kvinnor – de flesta – och män – glädjande nog några stycken – har varit ute på totalt 607 medicinska uppdrag, där över 60 000 barn fått en operation för sin läpp-käk-gomspalt. Men just nu behövs de på sina ordinarie arbetsplatser.

Malin Engström, sjuksköterska och volontär för Operation Smile, undersöker Tsaraline, 12 år, på Madagaskar hösten 2019.

Många av våra sjuksköterskor åker ut flera gånger varje år. Vid den hälsokontroll som alltid inleder ett uppdrag tar de blodtryck, mäter puls och blodets syrehalt samt väger och mäter alla patienter. På ett uppdrag behövs sjuksköterskor med olika inriktning; pre-post-sköterskorna tar hand om barnen inför och efter operation, operationssköterskorna är med under själva operationen, och så har vi sjuksköterskorna som tar hand om patienterna när de vaknar ur narkosen, och som är de som får uppleva de magiska stunder då föräldrarna får se sina barn för första gången efter operationen. Alla sköterskor fyller viktiga funktioner – och alla har de fantastiska berättelser med sig hem från uppdragen.

Barnsjuksköterskan berättar

En av de som sliter extremt hårt just nu inom sjukvården är vår volontär Ann Forselius, barnsjuksköterska på Barnsjukhuset Martina i Stockholm. När vi mötte henne var hon inne på sin tolfte arbetsdag i sträck.Det säger sig självt att vi utan våra sjuksköterskor inte skulle klara att genomföra våra uppdrag. De är kort sagt helt nödvändiga och helt fantastiska – och vi är mycket glada att WHO i år vill uppmärksamma dem lite extra. Just nu vill vi dessutom ösa extra mycket kärlek över alla sjuksköterskor, som sliter hårt i och med den pandemi som drar fram över världen. De drar ett gigantiskt lass och är värda all kärlek och respekt, inte bara nu utan givetvis jämt och ständigt!Krisen gör att köerna byggs på

Hej!
Jag heter Maria Almqvist och är operationssjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Jag har varit ute som volontär för Operation Smile på tre medicinska uppdrag. Den rådande coronakrisen påverkar mitt arbete rejält. Operationsverksamheten på min avdelning har fått stå tillbaka för att bereda plats och resurser till coronasmittade patienter som behöver intensivvård.

När Operation Smile inte kan skicka några volontärer på uppdrag under en tid framöver påverkar det barn med läpp-käk-gomspalt. Faran är allra störst för de minsta barnen, där svårigheter med näringstillförsel kan leda till tillväxthämning och infektioner. Krisen gör också att köerna byggs på vilket ökar konkurrensen om operationstider.

Det är tråkigt att inte kunna åka på uppdrag, men just nu måste vi fokusera på vad vi har framför oss här i Sverige. Ändå är det viktigt att fortsätta stödja Operation Smile med bidrag så att vi kan utföra nya uppdrag när coronakrisen har lagt sig. En livsförändrande operation hjälper dessa barn till ett bättre liv och utan er hjälp blir inget gjort, så snälla fortsätt att bidra!

Tack för ert stöd!”Mama Africas” och ”Queens” utbildning räddar liv

Möt de kenyanska sjuksköterskorna Florence ”Mama Africa” Mangula, utsedd till Afrikas bästa sjuksköterska, och Elizabeth ”Queen” Wambua som båda arbetar som volontärer för Operation Smile. Tillsammans lär de ut hjärt-lungräddning till blivande sjukvårdspersonal i Etiopien för att sprida kunskap och rädda liv.Andréa är utlånad till akuten

Andréa Berg, sjuksköterska i Kalmar, är just nu utlånad från sin ordinarie arbetsplats till Länssjukhusets akutmottagning. Normalt arbetar hon sedan en tid administrativt med våld i nära relationer. När vi pratar med Andréa har hon just jobbat natt. Natten har varit lugn – mycket lugnare jämfört med hur det brukade vara när hon jobbade på akuten förut.

– Människor är rädda för att komma hit; dels för att de tror att akuten är överbelastad, dels för att de är rädda för infektioner. Men här i Kalmar ligger vi lite efter Stockholm vad gäller antalet smittade i corona.

Hör Andréa berätta!

Majunga, Madagaskar, september 2019: Sjuksköterskan och volontären Elisabeth Johansson tittar till Tiavina som just fått en operation för sin läppspalt och nu vaknar ur narkosen.