Berättelse Filippinerna 2018-12-26

Filippinerna: Shenie vågar ta för sig av livet

Hon ställer sig plötsligt framför några av oss i en av sjukhuskorridorerna och håller upp en mobiltelefon. Vi tittar frågande på henne och förstår inte. Vad är det hon vill att vi ska göra? Så pekar hon på telefonens skärm och vi läser ”thank you so much”.

Foto: Susanne Isberg

Vi känner igen flickan som 20-åriga Shenie som fick en operation av gommen i går, här på uppdraget i Bacolod City, Filippinerna. Shenie fick en första gomoperation av Operation Smile redan när hon var sju år och den här gången handlade det bara om ett mindre ingrepp. Nu ser hon så lycklig ut och hennes gest är så fin att vi får både gåshud och tårar i ögonen. Hon skriver igen: ”Say thank you to Bonnie”. Bonnie är en av volontärerna och uppenbarligen har hon varit ett extra stöd för Shenie under hennes dygn på sjukhuset. 

Shenie vill genom sitt textmeddelande uttrycka sin tacksamhet för den hjälp hon fått av Operation Smile. Men en av volontärsjuksköterskorna säger: ”Säg det i stället! Varför skriver du?” Flickan ser osäker ut, men pressar sedan med svag röst fram: ”Thank you very much.” Talet finns där, men hon har lite svårt att få styrka i rösten efter operationen. Trots att rösten är svag, lyckas hon göra sig förstådd.

En av sköterskorna påpekar att Shenie pratar bra engelska och Shenie berättar, om än med viss möda, att hon studerar; hon läser biomedicin på fjärde året. Vi tittar på hennes T-shirt; den har ett mikroskop och texten ”Med Tech” tryckt över ryggen. Hon skojar med oss, tittar på våra vener, och säger skrattande: ”I love veins” (Jag älskar vener). 

Det är ofta helt avgörande att barn med gomspalt får hjälp i unga år, just för talutvecklingens skull. Shenie är ett fint exempel på vilken skillnad det kan göra, att vi kan operera ett barn i ett tidigt skede av livet, så att de har möjlighet att utveckla sin röst och sitt självförtroende tillräckligt mycket för att sedan kunna ta för sig av vad livet har att erbjuda. När det gäller Shenie känner vi oss övertygade om att hon kommer att lyckas bra med vad än hon tar sig för

Foto: Susanne IsbergNästa berättelse

gråtande bebis med läppspalt Berättelse

Haciels tvillingflickor föddes båda med spalt

Mamma Haciel, 36 år, håller en av sina tvillingdöttrar i famnen. – Jag grät när jag såg att de hade spalt, berättar Haciel. Jag blev så ledsen.

Läs mer Filippinerna 2018-11-11

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.