Uppdrag Madagaskar 2018-12-29

”Ett fantastiskt sätt att få en sannare bild av hur världen ser ut”

Monica Barr Agholme, till vardags tandläkare och utbildare på Tandläkarhögskolan i Stockholm, har just kommit hem efter ett medicinskt uppdrag i Toamasina, på Madagaskars ostkust. Det var Monicas andra uppdrag för Operation Smile; tidigare har hon varit i Vietnam.

– Det var väldigt spännande och gav mycket eftertanke, för det är ett väldigt fattigt land, mycket fattigare än Vietnam. På 24 miljoner invånare finns bara 800 tandläkare, att jämföra med våra 7 500 i Sverige. Jag upplevde att de som vi hjälpte var väldigt tacksamma för att vi var där; det fanns en stor ödmjukhet och vänlighet bland patienterna. Sedan var volontärerna ett superbra gäng. Vi kom från 18 olika länder och alla pratar ju inte så bra engelska, men det var jättehäftigt. Allt är verkligen otroligt välorganiserat hos Operation Smile och alla är väldigt inkluderande.

På uppdraget i Toamasina opererades många läppspalter och det var dessutom ett utbildningsuppdrag, med två plastikkirurger som gick bredvid operationsborden för att läras upp. Men hur ser din roll ut, som tandläkare? 
– Vi är med och gör en bedömning av samtliga som söker vård, vilket var ungefär 350 personer i Toamasina. Alla får inte en operation, men när operationsdagarna sätter igång är vårt uppdrag att i första hand dra ut de tänder som är i dåligt skick och de som stör möjligheten att operera i området där läppspalten är. Varje morgon tittar man i operationsschemat och ser om det står ett ”D” på någon. Det betyder i så fall att tandläkaren på det här uppdraget ska dra ut en eller flera tänder så snart patienten har sövts inför själva plastikoperationen. På vissa vuxna  patienter görs hela ingreppet dock under lokalbedövning. 

Utöver att dra ut tänder tillverkar tandläkarna obturatorer, ett slags gomplatta som täcker den öppning upp mot näsan som finns i gommen på grund av gomspalten. Tack vare en obturator kan patientens tal och förmåga att äta i någon mån förbättras. 

– Det är ett bra hjälpmedel dels för dem som får en läppoperation, men som måste vänta på en gomoperation till nästa uppdrag, dels för dem som bedöms vara för gamla för att få en gomoperation alls, men som då i alla fall kan åka hem med detta hjälpmedel.

Hur ser madagaskernas tänder ut?
– De är faktiskt ganska fina. Det finns ingen läsk och de äter inte mycket sötsaker, så de har inte många hål alls. Ofta fick vi dra ut tänder för att de stod i en konstig position och skulle störa möjligheten för plastikoperationen

Var det någon patient som du kom lite extra nära, som du kan berätta om? 
– Det var en tunn och lågmäld kvinna, Emilienne, 47 år, som kom tillsammans med sin syster. De hade åkt buss väldigt långt. Hon hade en dubbel läppspalt och två framtänder som stod rakt ut nästan i höjd med näsborrarna. Hon fick en operation och i samband med den drog jag ut två av hennes framtänder. Efter operationen skulle jag visa henne resultatet och hade ingen spegel till hands, så i stället tog jag en bild med min mobil. Då tog hon mobilen och pussade på den!

Hur tänker du om att åka ut på fler uppdrag? 
– Jag skulle gärna åka iväg igen redan till våren. Att vara volontär är ett fantastiskt sätt att få se hur världen ser ut, att få en sannare bild. En insikt jag fick på Madagaskar var att alla måste klara sig på egen hand. Trots att landet har rikligt med naturresurser får invånarna ingen hjälp – ingen bryr sig om dem – och bara struntsummor går till den allmänna sjukvården. För mig är det här ett sätt att hjälpa människor till en bättre tillvaro.

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.