Berättelse Honduras 2019-05-21

Lilla Yitci charmade alla

Yitci var en bedårande söt treåring som snabbt charmade alla när hon kom med sin mamma Rosibel till Operation Smiles medicinska uppdrag i staden Tegucigalpa, i Honduras. 

Yitci, 3 år efter sin operation. Foto: Carlos Rueda

Hennes pappa, Francisco, försörjer sin fru och parets tre barn genom att arbeta på bön- och majsfälten, en timmes promenad hemifrån. Han tjänar ungefär 60 lempiras (23 SEK) om dagen. Inkomsten är dock inte helt regelbunden och han blev tvungen att låna sammanlagt 500 lempiras (197 SEK) för att ha råd med bussbiljetten så att Rosibel skulle kunna ta deras lilla dotter och åka de 2,5 timmarna från hembyn Ojojona in till Tegucigalpa, i hopp om att Yitci skulle bli utvald för att få en operation.  

Lilla Yitci före sin operation. Foto: Operation Smile

Fransisco och Rosibel sökte hjälp för sin dotters läppspalt redan i samband med födseln, men fick då veta att deras baby ännu var för liten. Eftersom de har det väldigt knapert ställt har det sedan tagit dem tre år att få ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med bussresan för att göra ett nytt försök.  

Lilla Yitci blev ett av 130 barn på det här uppdraget som valdes ut för att få en livsförändrande operation av Operation Smiles volontärer. Det var en lättad och lycklig Rosibel som med tårarna stömmande ner för kinderna sa att hon nu drömmer om att Yitci ska få ett långt och lyckligt liv.  

Operation Smile har genomfört medicinska uppdrag i Honduras sedan 1997, i sex olika städer; däribland San Pedro Sula, Santa Rosa de Copan och Tegucigalpa. Organisationen driver därtill en året runt-öppen klinik i Tegucigalpa för läpp-käk-gomspalt-patienter, där man erbjuder kostnadsfria operationer samt eftervård i form av tandläkare och tandtekniker, barnläkare, logoped, öronläkare och psykolog. Operation Smiles nätverk av honduranska volontärer inkluderar över femtio medicinska och hundratals icke-medicinska volontärer 

Nästa berättelse

Berättelse

Vård för en ljusare framtid – Ett lättare liv för Luciana

– Hon föddes en fredagsmorgon och det första sjuksköterskan gjorde var att lägga henne högt upp på mitt bröst, så att jag inte skulle se hennes ansikte, minns mamma Nury.

Läs mer colombia 2019-05-15

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.