Berättelse Madagaskar 2019-05-24

Joyce dansar och ler

Nina  och  Tiana  hade fått tre välskapta söner innan lilla  Joyce  kom, deras älskade dotter som föddes med läpp-käk-gomspalt. Nina berättar att hon fick en chock; hon tyckte att det såg ut som om något fattades i dotterns ansikte.

– Jag grät och grät. Sköterskorna frågade mig vad jag hade gjort, vad jag hade ätit under graviditeten… Jag kände sån skuld! 

På Madagaskar, ett av världens absolut fattigaste länder, finns nästan inga plastikkirurger – än mindre har landets invånare råd att betala för en operation. Så när Nina strax efter förlossningen fick höra talas om Operation Smile tog hon genast kontakt. Familjen välkomnades till ett kommande uppdrag i staden Tamatave. 

Joyce före sin operation. Foto: Privat

Den obligatoriska läkarundersökningen visade att Joyce, då knappa halvåret, var frisk och stark nog för en operation. Vid det första besöket opererades läppspalten, med ett väldigt fint resultat. Familjens lättnad och glädje var inte att ta miste på. Därefter har det blivit två ytterligare operationer, för att rätta till Joyce gom. Samtliga har gjorts av Operation Smiles svenska volontär Petra Peterson, plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset. 

När det ändå har känts tungt och oroligt har Nina dragit sig till minnes ett gott råd hon fick när Joyce föddes:
– De sa att jag aldrig skulle sluta visa min dotter hur mycket jag älskar henne. Hur andra än behandlar henne ska jag låta henne förstå att hon är värd att älskas, så att hon kan bygga en bra självkänsla och ta sig igenom livets svårigheter. Men jag sa också åt mina tre söner att skydda henne, att vara hennes livvakter. Och de älskar henne verkligen! 
 
Så sent som i april i år, 2019, mötte vi Nina och Joyce, snart fem år, på ett uppdrag i staden Antsirabe, där en stor del av Operation Smiles satsning bekostas av Svenska Postkodlotteriet. Den här gången sökte familjen hjälp hos logopeden, eftersom Joyce, liksom de flesta barn födda med gomspalt, behöver få hjälp med sitt tal. Logopeden ger bland annat tips om hur man kan ta stöd av tungan för att forma olika ljud och visar talövningar, som man sedan ska jobba vidare med hemma. Genom åren har familjen hunnit träffa många volontärer och Nina är mer än nöjd med det bemötande man fått:
– Jag är otroligt rörd. De har fått oss att känna oss speciella och utvalda. Vi är inte vana att bli så vänligt bemötta inom sjukvården, berättar Nina, som numer själv är volontär för Operation Smile, bland annat som tolk. 

Nina är även med och förklarar för familjer som nekas operation om orsaken till detta, och hon peppar dem att komma tillbaka, genom att tala om att de inte får ge upp, att de måste ta ansvar för sina barns framtid. 

Joyce själv då; jo, hon har utvecklats till en pigg och glad liten tjej, med ett fantastiskt leende. Hon älskar att leka och musicerar gärna ihop med sina älskade storebröder. Sång och dans är det bästa hon vet! Minnena från alla sjukhusbesök är få och det lär dröja innan hon förstår innebörden av den hjälp hon har fått, tack vare föräldrar som kämpat för henne. Nu väntar en framtid där hon har samma förutsättningar som sina jämnåriga kamrater. Joyce är härligt bekymmerslös och när hon får drömma om livet som vuxen, råder ingen tvekan om vad hon vill göra då:  

– Jag vill dansa! 

Joyce och hennes mamma Nina skrattar och ler av lycka. Foto: Lorenzo Monacelli.

Nästa berättelse

Berättelse

Lilla Yitci charmade alla

Yitci var en bedårande söt treåring som snabbt charmade alla när hon kom med sin mamma Rosibel till Operation Smiles medicinska uppdrag i staden Tegucigalpa, i Honduras.

Läs mer Honduras 2019-05-21

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.