Berättelse Filippinerna 2019-05-29

Nu kan Carlo äntligen gå ut med sina vänner

Suingisuingi” är ett av de glåpord som 18-årige Carlo fått slängda efter sig under hela sin uppväxt. ”Suingi” betyder ”läppspalt” och Carlo berättar att det har varit tuffa år. Men han har inte varit helt ensam och utstött, utan även haft några vänner.  

Carlo har rest med buss på skumpiga vägar från den lilla staden Don Salvador Benedicto, några timmar utanför Bacolod City där ett medicinskt uppdrag just nu pågår. Det var en lokal barnmorska som tog med honom hit, i hopp om att Carlo skulle få en operation för sin läpp-, käk- och gomspalt. Nu har han klarat läkarundersökningen och fått besked om att han är en av de som valts ut för att få en operation. Ingen i familjen är här med honom, men han känner sig inte nervös, bara förväntansfull. 

Av sex syskon är det bara Carlo som drabbats av läpp-käk-gomspalt, men han har en moster som föddes med spalt. Trots alla glåpord som Carlo fått utstå genom åren har han härdat ut och kämpat sig igenom skolan. Han började som åttaåring, och går fortfarande kvar. Eftersom han på grund av gomspalten har svårt att få fram orden och tala rent har han haft anpassad skolgång med lite lugnare tempo. Men Carlo har kämpat på; han berättar stolt att han den senaste terminen utsågs till ”honor student nummer 3”, i en klass med 35 elever. En fantastisk prestation!  

Nu när Carlo vet att han ska få sin läpp opererad känner han sig peppad och glad.  

– Nu kommer jag äntligen kunna gå ut med mina vänner, säger Carlo, som hittills hellre stannat hemma, eftersom han inte har velat riskera trakasserier.  

Carlo vill gå klart skolan och sedan vill han gärna arbeta med jordbruk, precis som sina föräldrar. Han är van vid djur; hemma har de hundar, katter och höns. Och så drömmer han om att få komma tillbaka och få en gomoperation, eftersom han tror att en sådan skulle kunna förbättra hans tal. Nu talar han med en låg, nasal röst och liksom stöter fram orden. För den som har en öppen gom är det svårt att skapa de ljud som vi annars är vana vid; till exempel finns ju inget gomtak att stödja tungan mot. En gomoperation gör stor skillnad för den som är lite yngre, men för Carlo är det inte säkert att det skulle hjälpa. Det är därför det är så viktigt att hitta patienterna i unga år, för att kunna ge dem en operation tidigt i livet. 

Dagen efter läppoperationen möter vi Carlo på vårdavdelningen där han har fått tillbringa natten. Nu har hans pappa anslutit och de båda strålar ikapp. Carlo är så stilig med sin nyopererade läpp och kepsen är på plats på huvudet. Nu återstår bara den skumpiga resan hem, för att visa resultatet för mamma, alla syskon – och inte minst kompisarna.  

Nästa berättelse

Berättelse

Aaaaaaaaah – Paulo övar med logopeden

Paulo har svårt att göra sig förstådd, men tack vare logopeden har han fått en rad bra tips och råd för hur han ska lära sig att tala tydligare.

Läs mer Filippinerna 2019-05-29

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.