Berättelse Filippinerna 2019-05-29

Aaaaaaaaah – Paulo övar med logopeden

Sedan snart 30 år genomför Operation Smile varje år i maj ett uppdrag i Bacolod City, Filippinerna. Här lånar man några salar på ett modernt och förhållandevis välutrustat sjukhus som drivs av sjundedagsadventister. Förutom kirurger, narkosläkare, barnläkare och olika kategorier av sjuksköterskor finns alltid minst en logoped med på uppdragen.  

Inne på logopedernas rum hittar vi Paulo, 19 år. Han lyssnar på Dav Quilantang som förklarar och visar några olika övningar som han kan göra för att bli bättre på att skapa diverse ljud och därmed tala renare och tydligare. Dav förklarar att för den som har gomspalt är det svårt att bilda många av de ljud som vi andra tar för självklara, bland annat eftersom tungan inte har något att ta spjärn emot. Och när luften går rakt upp i näshålan i stället för ut genom munnen försämrar även det förmågan att skapa vissa ljud, och det blir svårt att göra sig förstådd. 

Hon ber Paulo trycka ut luft genom munnen under 20 sekunder; ”aaaaaaah …” Dav räknar ner med fingrarna. Hon vill att han ska få in känslan av var luften bör komma ut när han bildar bokstäver och ord. Paulo kämpar tappert och lyckas bra. 

Historien om Paulo griper tag; han kom till Operation Smile första gången redan som tvååring och fick då en operation för sin läppspalt. Allt gick bra och tanken var att han skulle komma tillbaka ett år senare för att få gommen opererad, en operation som är viktig att få gjord tidigt i livet för att resultatet ska bli riktigt bra. Men för Paulos mamma var den första upplevelsen inte enbart positiv. 

– Det var svårt och väldigt skrämmande för henne att se mig i sjukhusmiljön, med operationen och allt, berättar Paulo via sin syster som följt med honom till Bacolod. 

Paulo har svårt att göra sig förstådd när meningarna blir långa och hans engelska är inte särskilt bra. Han berättar, via systern och Dav, att efter att de kom hem från den första operationen har hans mamma inte, under alla dessa år, förmått sig att ta med honom tillbaka till sjukhuset för att få hans gom åtgärdad.  

Men, nu har Paulo fyllt 19 och är myndig sedan en tid. Han har själv bestämt sig för att åka till ännu ett av Operation Smiles uppdrag och försöka få en operation. Med sig har han alltså sin syster; ett av hans åtta syskon. Mamma är inte med, men hon vet om att Paulo har åkt och han har hennes välsignelse. Och nu sitter han alltså här hos logopeden och övar; ”aaaaaaah …” 

På grund av sin relativt höga ålder har Paulo just fått veta att han tyvärr inte kommer att få en gomoperation. Kön är lång och det är yngre barn som har prioriterats för att få en operation, eftersom en sådan bedöms göra mycket större nytta för dem. Men Paulo får träffa Dav och med hennes hjälp kan han nå långt, bara han kommer ihåg att göra sina övningar hemma. Andra övningen är att hon förklarar hur han ska få fram ett tydligt ”k” och efter att ha övat bara några få gånger; ”k – k – k …” blir hans k-ljud faktiskt mycket tydligare. Besöket hos Operation Smile slutade alltså inte riktigt som Paulo tänkt sig, men ändå; tack vare logopeden har han fått en rad bra tips och råd för hur han ska lära sig att tala tydligare. Nu gäller det bara att komma ihåg att öva riktigt flitigt! 

Nästa berättelse

Berättelse

Joyce dansar och ler

Sång och dans är det bästa Joyce vet! Minnena från alla sjukhusbesök är få och det lär dröja innan hon förstår innebörden av den hjälp hon har fått, tack vare hennes föräldrar som kämpat för henne.

Läs mer Madagaskar 2019-05-24

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.