Berättelse Filippinerna 2019-06-05

”Nu kommer Yza klara livets utmaningar”

När Vhira Yzabelle år 2017 för första gången såg dagens ljus på ett sjukhus i staden Iloilo, mitt i Filippinernas väldiga örike, visste mamma Vivap och pappa Randy redan att de skulle få ett barn med läpp-käk-gomspalt. Det hade de fått veta i samband med ett ultraljud under graviditeten.  

volontär andréa berg leker med ett barn innan operation
Operation Smiles volontär, sjuksköterskan Andréa Berg, har plockat fram sin handdocka för att busa med lilla Yza som väntar på att bli hämtad till operation.

Trots att de var mentalt förberedda blev Vivap överrumplad av sina känslor. Yzabelle var efterlängtad, men Vivap grät förtvivlat eftersom hon var så orolig för sin dotter; hur skulle hon få i henne mat? Samtidigt som Vivap blev deprimerad, såg Randy inte något större problem med att lilla Yza fötts med spalt. Han tänkte att det skulle lösa sig för dottern så småningom och att det nog fanns hjälp att få.  

– Randy är mycket starkare mentalt, säger Vivap. Han oroar sig inte lika mycket som jag. 

Mamma Vivap, Yza och storebror Kuya Kirk.

När Yzabelle väl kom hem från sjukhuset gick det ändå ganska bra – och sedan bättre och bättre. Vivap klarade att sköta sin lilla baby och kunde till och med amma henne, trots att det brukar vara nästan omöjligt när man fått ett barn med gomspalt.  

Grannar och släktingar har varit vänliga; ingen har sagt ett ont ord. I släkten är spalt dessutom inget nytt, för på Vivaps sida finns en släkting med spalt. Men Vivap och Randy var fast beslutna om att så snabbt som möjligt söka hjälp och när en vän berättade om Operation Smile läste de på om organisationen och tog kontakt. Redan när Yza var två månader sökte de sig till ett medicinskt uppdrag i hemstaden Iloilo. De fick besked om att hon var för liten, men att de var välkomna till Bacolod City i maj 2018. Det var här, några timmars båtresa från deras hemö, som vi mötte dem – och när Yza klarade läkarundersökningen och schemalades för en läppoperation, strålade Vivap och Randy i kapp! 

Även storebror Kuya Kirk var med. Han väntade tålmodigt och tycktes nästan förstå stundens allvar; inte minsta gnäll trots lång väntan. När det äntligen blivit dags hämtade en narkosläkare lilla Yza i lekterapin. Själva operationen tog bara en dryg timme; en kort stund för att ge ett litet barn inte bara ett nytt leende, utan faktiskt en helt ny, mycket ljusare framtid. Men för Vivap släpade sig minuterna fram; hon vankade av och an, satte sig ner, ställde sig upp – och så lite mer vankande. Tårar rullade ner för hennes kinder, nerverna låg utanpå; det var starka känslor i spel.  

– Jag är så nervös, snyftade Vivap, men lyckades ändå pressa fram ett litet leende.  

Yza i pappa Randys trygga famn – 1,5 år efter hennes första operation.

Så plötsligt; en dörr öppnas, en sköterska tittar ut: ”Vivap? Randy?” Nu låg en nyopererad Yza på uppvaket och en av föräldrarna fick komma med för att se sin dotter för första gången efter operationen. Vivap torkade snabbt tårarna och gick in genom dörren.  

Fem månader efter läppoperationen fick Yza sin gom opererad när familjen åter tog sig till ett av Operation Smiles uppdrag, och i dag, ytterligare några månader senare får vi via Facebook en lägesrapport från hemmet på Iloilo: 

”Yza mår bra och har utvecklats till en underbar, smart och glad liten flicka. Hon har bra självförtroende och älskar att vara i händelsernas centrum. Hon är snäll mot alla, även dem hon träffar för första gången; man skulle kunna tro att hon kandiderar i ett val och försöker ställa sig in, hahaha”, skojar Vivap.  

Yza, som hunnit bli 20 månader, är hemma med Randy på dagarna. Vivap arbetar heltid. Det bästa Yza vet är att dansa och sjunga: ”Hon älskar verkligen att dansa”. Och när hennes älskade storebror Kuya Kirk, som blir 6 år i juni, kommer hem från skolan leker hon med honom.  

”Hon har börjat prata lite och kan säga ”mamma” (mommy) och ”tack” (salamat).” 

Barn som opererats för läpp-käk-gomspalt behöver ofta hjälp av en logoped för att talet ska utvecklas bra. Vivap och Randy ska därför ta med sin dotter till ytterligare ett av Operation Smiles uppdrag för att få en genomgång och en rad övningar som de sedan kan kämpa vidare med hemma. Det kräver lite arbete! Därtill har Yza ett litet hål i gommen som läcker luft och som behöver fixas, också det för att talet ska kunna bli riktigt bra. 

Det händer att Vivap och Randy frågar sig varför Gud valt detta öde för deras högt älskade dotter, men de är otroligt tacksamma över möjligheten att få hjälp och Vivap förklarar vad operationerna betytt för Yza: 

Yza med sin storebror Kuya Kirk, i hemstaden Iloilo.

”Vi tror att hon kommer att klara livets utmaningar, vad än de må handla om, med ett helt annat självförtroende. Hon kommer att känna sig starkare och modigare. Vi vill tacka Operation Smiles volontärer som hjälpt oss och Gud som gett oss styrka och vägledning för vad som är bäst för vår dotter.” 

Nästa berättelse

Berättelse

Nu kan Carlo äntligen gå ut med sina vänner

”Suingi, suingi” är ett av de glåpord som 18-årige Carlo fått slängda efter sig under hela sin uppväxt. ”Suingi” betyder ”läppspalt” och Carlo berättar att det har varit tuffa år.

Läs mer Filippinerna 2019-05-29

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.