Uppdrag Filippinerna 2019-07-02

Narkosläkaren Sture Blomberg: ”Att ge är att få”

Narkosläkaren och volontären Sture Blomberg lämnar Sommarsverige för att åka till Filippinerna och hjälpa barn födda med läpp-käk-gomspalt, som här Jane Rose. Foto: Jörgen Hildebrandt

För många av oss hägrar lata dagar i hängmattan när den efterlängtade sommaren äntligen är här. Men, så finns det de som i stället lägger i en högre växel – och åker ut i världen för att hjälpa utsatta barn, som vår volontär Sture Blomberg som nu i juli åker till Filippinerna. Berätta varför!
– Tänk dig att du befann dig i dessa människors situation – ingen vill krama om dig, kanske inte ens mamma eller pappa, eftersom ansiktet inte har den skönhet som ett normalt ansikte har. Ingen vill prata med dig eftersom du endast med svårighet kan göra dig förstådd. På några timmar kan vi förändra deras situation. Den glädje som dessa människor då känner, den känner vi volontärer också, den sprids över till oss. Min hustru brukar alltid säga att jag är så glad när jag kommer hem. Det är just detta – att vi får så mycket tillbaka.

I Moçambique mötte Sture två systrar. Den ena beundrade sin spegelbild efter att ha fått sin läppspalt opererad, medan syster nummer två längtansfullt såg på i väntan på sin tur. Foto: Sture Blomberg

Det här blir ditt trettonde uppdrag för Operation Smile. Vad har du för förväntningar?
– Jag förbereder mig mycket noga eftersom vi skall genomföra många operationer på mycket kort tid och ingenting får gå snett. Vi tummar aldrig på säkerheten. Jag vet av tidigare erfarenheter att jag kommer att träffa många helt underbara människor från hela världen, som upplever allt detta på samma sätt som jag. Många sjuksköterskor offrar till exempel en stor del av sin semester för att kunna vara en del av detta.

Hur ser din roll ut på ett uppdrag?
–  För min del börjar arbetet med att under 1-2 dagar noggrant undersöka flera hundra patienter och utesluta alla dem som inte är helt friska. De får inte vara förkylda, febriga, undernärda eller bära på andra sjukdomar. Ungefär hälften brukar accepteras för operation och de som inte accepteras ställs på antibiotika eller nutritionsprogram för att opereras vid ett senare tillfälle. Denna screening är enormt viktig. En liten feberhöjning före operation som döljs med febernedsättande mediciner kan nämligen under operation få livshotande konsekvenser.

Vad är det för skillnad på narkos och normal sömn?
– Vid narkos sover man mycket djupare och man tappar sina normala skyddsreflexer, vilket gör att patienten måste övervakas mycket noggrant. En narkosläkare är duktig på samspelet mellan olika organsystem och vet vilka droger eller vätskor som ska användas i olika kritiska situationer. När det gäller små barn sker kritiska förändringar mycket snabbt, vilket gör att man måste vara extra uppmärksam. Det är också narkosläkarens uppgift att ge god smärtlindring inför uppvaknandet.

Sture Blomberg under ett tidigare uppdrag i just Filippinerna. Foto: Jörgen Hildebrandt

Tidigare var du överläkare och docent inom narkos- och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och du arbetar fortfarande som seniorvikarie trots att du gått i pension. Vad driver dig att lämna Sverige och resa iväg med Operation Smile?
– Dels ömmar jag så för de här barnen, som inte bara har ett stort fysiskt utan kanske framförallt ett gigantiskt psykiskt handikapp, dels får man så mycket tillbaka. Det känns nästan som om vi får mer tillbaka än vad vi ger. Så är det naturligtvis inte – men det känns så, och det har jag hört många volontärer säga. Det är väl kanske bara ett exempel på ”givandets glädje”; att ge är att få. Det ofattbara i detta är att den lilla insats vi gör för dem (1-2 timmar) får en sådan oerhörd betydelse för deras fortsatta liv. Det är klart att det värmer i hjärtat. 

Du möter ju oerhört många barn, men är det något barn eller någon händelse som ändå fastnat lite extra hos dig?
– Ja, för ett år sedan var jag i Moçambique på ett uppdrag och hade på mitt bord två systrar som båda hade läpp- och gomspalt. Den ena hade opererat sin läppspalt dagen innan. Man kunde se den hur den kvarvarande systern avundades sin opererade syster, när denna tittade sig i spegeln. När det blev dags för den kvarvarande systerns operation stegade hon bara fram och satte sig på operationsbordet, tog andningsmasken och började med några djupa, häftiga andetag andas in sovgasen – hon ville somna snabbt och få det här åtgärdat. De här barnen är så modiga. De har lidit så mycket och nu vill de ha ett slut på sitt lidande.

Hur ser din sommar ut efter Filippinerna? Ska du unna dig lite semester?
– Min familjs sommar i år innehåller många olika besök från Sverige och USA, från släktingar och nära vänner, så vi har planerat att stanna hemma hela sommaren, förutom då min resa till Filippinerna i juli.

Nästa uppdrag

Uppdrag

Läkarstudenten Sophie: Berättelsen om Asher

Sophie Werner, läkarstudent i Linköping, träffade Asher och andra barn födda med läpp-käk-gomspalt på ett uppdrag i Honduras. Nu drömmer hon om att bli plastikkirurg och åka på uppdrag med Operation Smile för att hjälpa barn världen över.

Läs mer Honduras 2019-07-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.