Berättelse 2019-10-17

Douaas mamma blev rädd när hon såg sin dotter

Douaa och hennes mamma med kirurgen

Lilla Douaa, 15 månader, var ett av 350 barn som kom till vårt medicinska uppdrag i El Jadida, Marocko. Trots att hon är liten för sin ålder är hon en pigg och glad liten flicka, som gjorde starkt intryck på vår volontär Erika Jelkeby. Erika arbetar till vardags som barnsjuksköterska på Sahlgrenska i Göteborg och det här var hennes åttonde uppdrag för Operation Smile.

Mamma Hazna hade aldrig tidigare sett någon med läpp-käk-gomspalt och blev rädd när hon fick se sin dotter Douaa för första gången. Douaas läppspalt gjorde det svårt för Hazna att amma, något som spädde på hennes rädsla, eftersom dottern inte gick upp i vikt.

Douaa och mamma innan operation

– När läppen är delad är det nästan omöjligt att få till det vakuum som krävs för att amningen ska fungera, berättar Erika.

Det var efter att Hazna fått höra talas om Operation Smile via läkare på ett närliggande sjukhus som hon tog med sig dottern till vårt medicinska uppdrag i El Jadida. Totalt var det 350 barn som sökte hjälp. Erika Jelkeby tog blodprover på många av dem under den inledande, obligatoriska hälsoundersökningen.

– Mitt i vimlet fick jag syn på Douaa. Hon var klädd i en mönstrad klänning och trots att hon var liten för sin ålder hade hon en pigg blick. Hon tittade på mig hela tiden och skrattade!

När Hazna fick besked om att Douaa valts ut för att få en kostnadsfri, livsförändrande operation blev hon överlycklig.

Efter operationen, när Douaa vaknade, fanns Erika där tillsammans med Hazna, en upplevelse som blev ett fint minne:

– Douaa var så lugn. Och Haznas tacksamhet visste inga gränser. Jag fick massor av pussar och kramar!

Vill du vara med och bidra så att fler barn som Douaa kan få en livsförändrande operation? Ge en gåva här så kan vi tillsammans förändrar vi liv!

Ge en gåva

Nästa berättelse

Berättelse

Nu vill Flyness kyssa sin man

80-åriga Flyness har levt med en kraftig läpp-käk-gomspalt i hela sitt liv. Den gamla kvinnan kom till vårt uppdrag i sällskap med sin syster. Flyness hade tvekat länge inför den tio timmar långa resan.

Läs mer Malawi 2019-08-14

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.