Berättelse Sverige 2019-10-31

Byte från tågrån ger nya leenden!

Maskerad rånare samlar in pengar till Operations Smile
Maskerade tågrånare slog till mot Marianne Gundmarks jubileumståg en solig söndag i september…

När Marianne Gundmark fyllde 70 bjöd hon sina gäster på en åktur i en veteranvagn längs Roslagsbanan. I stället för presenter ville hon göra en insats för andra; hon iscensatte ett tågrån och lät ”råna” sina gäster. Dessutom genomfördes ”kidnappningar” där gästerna fick lägga bud för att frita den kidnappade.

Tre tågrånare slog till mot ett specialchartrat jubileumståg som trafikerade Roslagsbanan i Stockholm en solig söndag i slutet av september. Bytet blev 8 500 kronor! Ändå såg samtliga passagerare både glada och nöjda ut och lättade snabbt på lädret. Så ska pengarna från rånet, enligt säkra källor, heller inte användas till illegala droger eller annan ljusskygg verksamhet, utan i stället till operationer, antibiotika och dropp. Allt för att minst tre barn ska kunna få en operation för sin läpp-käk-gomspalt och därmed få ett nytt leende, ja – faktiskt ett helt nytt liv! Rånbytet är nu nämligen överlämnat till Operation Smile!  

Marianne Grundmark hälsade sina gäster välkomna med bubbel.

Man kan fira sin födelsedag lite lugnt på hemmaplan – eller så kan man fira sin födelsedag lite mer spektakulärt på bortaplan. När Marianne Gundmark skulle fylla 70 valde hon det senare, närmare bestämt att fira i anslutning till Roslagsbanan, en tåglinje som hon har god kännedom om alltsedan barndomen, men också via sitt arbetsliv. Så hon hyrde en charmig veteranvagn och bjöd sina gäster på en åktur. I stället för presenter såg hon detta som en chans att göra en insats för någon annan, och kläckte den kluriga idén att iscensätta ett tågrån och ”råna” gästerna på kontanter. Dessutom genomfördes ”kidnappningar” ombord på tåget och gästerna fick lägga bud för att frita den kidnappade. 

– En kvinna bjöd en tia för sin make, skrattar Marianne, men det fanns andra som tyckte att han var värd mer och bjöd över. 

Gästerna var med på noterna och på förhand informerade om att de gärna fick ha kontanter med sig – och att de kunde förvänta sig diverse överraskningar. Överraskningar som inte endast bestod av tågrån, utan även av bubblande champagne och senare god mat på den ärevördiga Järnvägsrestaurangen på Östra station. 

– Alla hade jätteroligt och var helt saliga. De sa att festen var oförglömlig. 

Utöver familj och släkt var de inbjudna vänner som Marianne samlat på sig genom livet; barndoms- och studiekamrater, grannar och kollegor. 

–  Den yngsta var två år och den äldsta 84!  

Marianne visar pengarna som hon samlat in till Operation Smile
En nöjd Marianne Gundmark går igenom bytet – som ska gå till att sprida nya leenden världen över!

Bytet på 8 500 kronor kommer alltså att hjälpa barn med läpp-käk-gomspalt; barn som annars inte skulle få en operation, utan i stället är dömda till ett liv fyllt av trakasserier. Marianne minns en klasskamrat på 50-talet som var ”harmynt”, som man sa då. Då han hade svårt med talet ansågs han svagbegåvad och placerades i hjälpklass. När Marianne nu tänker tillbaka, förstår hon att det förmodligen inte var något fel på pojken alls och hon kan lätt relatera till barn i fattiga länder som stöts ut av samma anledning. Operation Smile känner hon till via en granne vars brorsdotter är Malin Hakelius, en av organisationens skickliga plastikkirurger som regelbundet åker ut på medicinska uppdrag och förändrar liv. Marianne märkte att även gästerna kände till Operation Smile och hon tror att det var därför det var så lätt att få dem att bidra generöst. Hon är mer än nöjd. 

– Detta överträffade alla mina förväntningar. Inte i min vildaste fantasi hade jag vågat hoppas på så mycket! 

Starta insamling

Vill du också samla in pengar till fler operationer och hjälpa oss att förändra liv? Ett sätt kan vara att starta en egen insamling.

Nästa berättelse

Berättelse

En pappas kamp för sin dotter

Clara föddes med en kraftig läpp-käk-gomspalt. När hon var två år övergav mamman familjen; Clara, en nyfödd lillebror och maken Dede.

Läs mer Madagaskar 2019-10-30

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.