Nyhet 2019-12-03

Brandchef med heta känslor för Operation Smile

Brandchefen för Södertörns brandförsvar, Lars-Göran ”Uddas” Uddholm, med bred erfarenhet även av internationellt hjälparbete, önskade sig gåvor till Operation Smile när han nyligen tackades av. Foto: Privat

När brandchefen för Södertörns brandförsvar, Lars-Göran ”Uddas” Uddholm, i november tackades av efter 45 års lång och trogen tjänst, bad han sina gäster att i stället för presenter skänka en gåva till Operation Smile. 

Det var för några år sedan, när Lars-Göran fastnade framför en TV-dokumentär, som han fick upp ögonen för Operation Smile. 

– Jag blev otroligt imponerad av att se hur snabbt det går att förändra människors liv genom en enda operation. Att det på så kort tid går att göra sådan stor skillnad! 

Att valet inför hans avtackning föll på just Operation Smile var ändå lite av en slump. 

– Jag var på kalas hos en kamrat för ett tag sedan och han önskade sig gåvor till Operation Smile. Det kändes som ett bra val, så jag kom fram till att jag ville göra samma sak.  

När Lars-Göran, som varit en auktoritet inom sin bransch och gått under epitetet ”landets mest katastrofkunniga brandchef”, nu lämnade sin post, ville många vara med och hylla honom; många händer att skaka, många gamla minnen att återuppliva. Berätta – var befann du dig rent känslomässigt under avtackningen?  

– Det var helt överväldigande. Över 200 personer kom, vilket gjorde mig otroligt glad! Men det var verkligen blandade känslor eftersom detta innebär ett skifte i livet, säger Lars-Göran, och tillägger att han just under själva avtackningen inte riktigt hade tid att känna efter. 

Men, vi vevar tillbaka tiden för en stund. Hur kom det sig att Lars-Göran hamnade inom brandförsvaret; var det där med att bli brandman en dröm från barnsben?  

– Nej, det var ingen gammal pojkdröm. Jag började mitt yrkesliv som maskiningenjör, men tyckte inte att det var kul, säger Lars-Göran, som därför helt sonika bestämde sig för att sadla om. 

Han hamnade hos Södertörn, där han genom åren sedan arbetat inte bara regionalt, utan även nationellt och internationellt. Han var bland annat svensk insatschef efter tsunamin i Sydostasien 2004, räddningsledare vid storbränderna i Västmanland sommaren 2014 samt chef för den svenska insatsen efter jordbävningarna i Nepal 2015. Och med erfarenheter som hans i bagaget finns naturligtvis minnen som står ut bland andra, minnen som etsat sig fast:  

– Det är egentligen två händelser som berört mig mest, varav det ena är efterarbetet av tsunamin, där jag mötte människor som gjort sådana ofattbara förluster. På hemmaplan är det branden i Västmanland, där jag kallades in efter det mest akuta skedet för att ta hand om helheten. Otroligt många människor var berörda och över tusen evakuerades, berättar Lars-Göran, och menar att händelsen var ett uppvaknande för Sverige som nation – att något sådant ens kunde hända.  

Lars-Göran samlade in 14 000 kronor i samband med sin avtackning och förärades en jacka. Foto: Lena Maria Fritzberg

Apropå bränder lackar det mot jul, en tid med vackra, levande ljus, men tyvärr också många hemmabränder. Vad ska man tänka på?  

– Jag brukar säga så här: brandvarnare, brandsläckare och brandfilt – och så en bra hemförsäkring, säger Lars-Göran, som själv har tre brandvarnare, två brandsläckare och tre brandfiltar hemma. Plus en bra hemförsäkring.  

Så tillbaka till avtackningen. Många gäster hörsammande ”Uddas” önskan, och drygt 14 000 kronor har skänkts i hans namn. Eftersom en operation kan kosta så lite som 2 400 kronor, innebär detta en nystart i livet för sex barn!  

– Jag känner en otrolig glädje när jag hör det, säger Lars-Göran. Jag hade ingen lust att bli svensk mästare i innehav av glasskålar… I bästa fall ger mitt initiativ också inspiration åt andra, att göra något liknande.  

Att Lars-Göran, med sin breda erfarenhet av olika typer av hjälparbete, utsåg Operation Smile till förmånstagare värmer verkligen. Vi på Operation Smile önskar honom all lycka med framtida projekt – och hoppas såklart att han fortsätter att brinna för oss! 

Blev du inspirerad av ”Uddas” initiativ och vill förändra liv tillsammans med oss? Här hittar du olika sätt som just du kan stödja oss.

Stöd oss

Nästa nyhet

Nyhet

Albert utsedd till global ungdomsambassadör

Albert Hellström, 14 år, en av Operation Smiles yngsta givare, har utsetts till global ambassadör för Giving Tuesday Kids. Dagen, som firas 3 december, går ut på att uppmuntra ungdomar att vara aktiva i det som engagerar och berör dem alla mest.

Läs mer 2019-11-22

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.