Nyhet 2020-02-07

Lerbergsskolan samlade in pengar till två operationer

Ellen Fridlund, Alice Bergelin och Olivia Lindestaf rensade rabatter för att hjälpa barn. Foto: Anders Malmberg, Helsingborgs Dagblad

När Lerbergsskolan i Höganäs kommun i höstas skakade liv i den gamla traditionen Operation dagsverke lyckades eleverna i årskurs 7-9 samla in pengar som räcker för att operera två barn med läppspalt. Det betyder att eleverna faktiskt kommer att bidra till att förändra livet för två barn och ge dem helt nya förutsättningar i livet, med långt bättre möjligheter att skaffa arbete och familj. 

Idén om Operation dagsverke kom från Helen Engvall, språklärare, som tyckte att det vore kul att samla alla högstadieelever i någon form av hjälpprojekt. Hon tänkte att Operation Smile skulle vara en lämplig förmånstagare, med en verksamhet som är lätt att förklara för alla och där nästan alla patienter är just barn och ungdomar. Helen känner organisationen dels via de gratisannonser som regelbundet syns i lokalmedia, dels för att hennes make är gammal kurskamrat med en av Operation Smiles fantastiska volontärer, narkosläkaren Sture Blomberg

Helen presenterade sin idé för sitt arbetslag – som unisont sa JA.  

– Det var första gången under mina 30 år inom skolan som alla stod bakom en idé utan vidare diskussion!  

Helen smidde vidare på sina planer och frågan gick till Sture; hade han möjligtvis lust att komma till skolan och hålla föredrag? Sture, som sällan tackar nej till att sprida information om Operation Smile, var inte sen att acceptera inbjudan. 

Sagt och gjort; en tid senare kom Sture till Lerbergsskolan för att dela med sig av sina erfarenheter ute i fält. Under sina uppdrag till olika länder, däribland Filippinerna, Bolivia, Etiopien, Paraguay, Indien och Moçambique, har han samlat på sig många fina minnen som väcker starka känslor hos dem som har förmånen att lyssna.

– Drygt hundra elever fanns på plats under föredraget och såklart även deras lärare. Många lyssnade med tårar i ögonen, berättar Helen.  

Foto: Privat

Några dagar senare fick eleverna en ledig eftermiddag för att genomföra Operation dagsverke. Helen hade listat en hel radda med förslag på tjänster som de kunde erbjuda grannar och familj mot en ersättning på kanske 50 eller 100 kronor. Där stod bland annat: Gå ut med hunden, rensa rabatter, panta tomflaskor och ta hand om grannens skräp.  

Totalt samlade eleverna in 4 835 kronor. Det är ganska exakt vad det kan kosta att operera två barn med läppspalt. Det är otroligt hjärtevärmande att tänka att högstadieeleverna på en skola här hemma i Sverige därmed nu kommer att bidra till att förändra livet för två barn. Barn som annars kanske aldrig skulle ha fått någon hjälp får nu mycket bättre förutsättningar i livet.  

Helen är väldigt nöjd med genomförandet av Operation dagsverke och tycker att det var härligt att se den entusiasm som många visade.  

– Jag skulle önska att det här blir något årligt återkommande. Vi får väl se! 

Vill du också vara med och bidra till att fler barn kan få en livsförändrande operation? 

Stöd oss

Nästa nyhet

Glen Hyséns hälsning till Albert Nyhet

Se Glenn Hyséns applåd till Albert, 14 år

Albert Hellström, 14 år, har samlat in över 100 000 kronor till Operation Smile. Nu hyllar fotbollslegendaren Glenn Hysén Alberts insatser. – Helt fantastiskt, säger han.

Läs mer 2019-12-20

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.