Nyhet 2020-02-27

Kvinnliga volontärer förändrar liv i Marocko

Jenny Cajander, en av Operation Smile Sveriges sju kvinnliga plastikkirurger hoppas kunna bidra till att fler tjejer vill studera medicin och bli just plastikkirurger.

Ett medicinskt volontärteam med enbart kvinnor – det första någonsin sedan Operation Smile startade 1982 – åker i början av mars till Oujda, Marocko, för att operera 130 barn födda med läpp-käk-gomspalt. 

– För mig handlar uppdraget om systerskap! Jag hoppas kunna inspirera unga tjejer till att bli kirurger, säger Jenny Cajander, plastikkirurg och en av tre volontärer som representerar Operation Smile Sverige.

Det medicinska uppdraget, som genomförs 6-14 mars, sammanfaller med Internationella kvinnodagen 8 mars. Under veckan ska 130 barn få en livsförändrande operation när 57 av Operation Smiles kvinnliga volontärer från sammanlagt 26 länder, samlas. 

Uppdraget är ett led i att uppmärksamma den starka representation av kvinnliga volontärer som utgjort Operation Smile sedan starten i USA 1982. I genomsnitt utgör kvinnor 60 procent av volontärerna på uppdragen, och de bidrar därmed i hög grad till att säkerställa Operation Smiles höga medicinska kvalitet och till att göra skillnad för barn i de 30 länder där uppdragen genomförs.

Timmen före operation tillbringas i lekterapin. Här får barnen veta vad som väntar och öva sig i att andas i en narkosmask. Kristina Silfvenius demonstrerar masken för Tiavina, 9 år, som fick en operation på Madagaskar hösten 2019.

Operation Smile vill samtidigt inspirera unga kvinnor att välja yrken inom medicin och vård. Jenny Cajander, plastikkirurg på Umeå Universitetssjukhus, reser i sällskap med Nina Wesander, operationssjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Kristina Silfvenius, lekterapeut på Karolinska Universitetssjukhuset.  

– Uppdraget i Oujda ska bli inspirerande och roligt! Det är viktigt att lyfta fram den breda kvinnliga kompetens och engagemang som finns inom organisationen. Som lekterapeut känns det meningsfullt att kunna arbeta internationellt, möta olika kulturer samt sprida vår syn på barns rättigheter, säger Kristina Silfvenius.

– Det är otroligt roligt med ett uppdrag med bara kvinnor. Det visar att kvinnor kan, överallt i hela världen oavsett religion eller kultur. Jag är oerhört stolt över att få vara delaktig i just detta unika uppdrag, säger Nina Wesander.

Stöd oss

Nina Wesander, operationssköterska, är stolt över att ingå i det helt kvinnliga, internationella team som nu åker på uppdrag till Marocko för att operera 130 barn med läpp-käk-gomspalt.

Nästa nyhet

Nyhet

Operation Smile fick 12 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet

Operation Smile fick 12 miljoner kronor vid Postkodlotteriets årliga utdelning. Pengarna ska användas till medicinska uppdrag i fem av de länder där vi opererar barn med läpp-käk-gomspalt.

Läs mer 2020-02-19

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.