Nyhet Sverige 2020-06-10

Smile i maj: En glädjens dag bidrog till en operation!

Att släppa småsten i en gatubrunn och lyssna på ploppet kan bringa glädje i vardagen!

Kluvit ved, planterat blommor, ätit frukost på ett utsiktsberg, drejat, cyklat, åkt inlines, släppt små stenar i en gatubrunn och lyssnat på ljudet, njutit av att göra ingenting, joggat, renoverat, haft picknick, spelat basket, umgåtts med familjen…

En bredd av aktiviteter som kan tyckas spreta, men de hänger faktiskt ihop; alla var självvalda och gjordes för glädjes skull och – till förmån för Operation Smile! Det var den 16 maj som inte mindre än 72 entusiaster spridda över landet, efter peppning av initiativtagaren Annika Spets, deltog i ”Smile i maj” som i år gick av stapeln för första gången. Annika berättar hur hon fick idén:

– Jag känner många som gillar att springa Vårruset, men det var ju inställt i år på grund av coronan, så jag började klura på hur jag skulle kunna få folk att röra på sig ändå. Min första tanke var ”Smilejoggen”, som skulle vara ett lagom stort lopp med möjlighet att hålla avstånd till varandra.

Vedklyvning kan skänka glädje – och inte minst en stor tillfredsställelse när arbetet väl är gjort.

Tanken var att deltagarna skulle ha en glad dag med många leenden, men också förena nöje med nytta och tillsammans bidra till ett nytt leende genom att samla in pengar till en operation för ett barn med läpp-käk-gomspalt. När Annika klurat lite till landade hon i att det faktiskt är många som inte är så förtjusta i just löpning och hon skapade i stället ett event där deltagarna själva fick välja aktivitet; huvudsaken var att det var något som gjorde dem glada, något som fick dem att le. Så föddes Smile i maj!

– Det har varit så mycket fokus nu på corona och för många har det känts nattsvart. Vi har ändå många positiva saker kvar och jag ville påminna människor om att hitta vardagsglädjen! Om alla får göra det de tycker om, då blir de ju glada.

Annika Spets, initiativtagaren till Smile i maj, och hennes dotter Wilhelmina tog en löptur i vackra omgivningar, en aktivitet som gör dem glada och nöjda.

Sagt och gjort. Annika skapade en Facebookgrupp och bjöd in vänner, bekanta och kollegor till eventet den 16 maj. Hon beställde informationsmaterial från Operation Smile som hon delade i gruppen. På reaktionerna förstod hon att en hel del sett reklam tidigare, men aldrig satt sig in i vad det handlar om. Nu blev många väldigt entusiastiska. Deltagaravgiften på 50 kronor swishades till Annika. Målet var att få ihop 2 400 kronor, vilket kan räcka till en operation.

– Jag fick väldigt fin respons på allt vad folk planerade att göra, berättar Annika, som tyckte att det var roligt att se hur kreativiteten flödade och att människor verkligen har olika saker som gör dem glada. ”Nu ska jag klyva den där veden, då kommer jag bli jätteglad”, skrev någon, medan en annan sa sig se fram emot att göra – ”ingenting”. ”Hoppas att det är OK att swisha 100 kronor om man råkar springa två rundor…” skrev en tredje.

Ett spikrakt handstående i magisk miljö samt löpning, skänkte glädje till en av deltagarna i Smile i maj.

Att valet föll på just Operation Smile beror på att Annika har en systerson som föddes med läpp-käk-gomspalt. Hon har följt hans resa genom den svenska, väl fungerande, LKG-vården på nära håll.

– Han har opererats flera gånger av Malin Hakelius, en av era volontärer. Jag har ofta tänkt att det är sådan tur att att han är född i Sverige, säger Annika, fullt medveten om att barn i många andra länder får långt ifrån samma vård, om ens någon alls.

Annikas egen dag då, hur såg den ut? Jo, hon och familjen begav sig till en av sina absoluta favoritplatser, Skutberget i Karlstad, med magnifik utsikt över Vänern. Där åt de frukost i solen och njöt. Senare på dagen tog hon och dottern Wilhelmina, 13 år, en joggingtur; också det en njutning som gjorde dem glada. Annika berättar att Vilhelmina också varit engagerad i Smile i maj, och väldigt noga med att få betala deltagaravgiften med egna sparpengar.

Tårtbelöning: Annika Spets familj krönte den lyckade dagen med en mumsig Smile i maj-tårta!

Dagen blev allt och lite till av vad Annika hoppats på. Flera deltagare skickade bilder på sina aktiviteter och det var tydligt att de verkligen tagit fasta på uppmaningen att finna glädje i dagen. Och insamlingsmålet, det slogs med råge; 3 600 kronor. Ett bevis på att människor som går ihop och gör något tillsammans faktiskt har möjlighet att förändra en annan människas liv, genom att som i det här fallet finansiera en operation!

– Jag hoppades på 2 400 kronor, men tänkte att jag blir glad för varje krona vi får in. Det känns helt otroligt att vi slutade på 3 600! Annika, som redan planerar för nästa Smile i maj, 2021, hade dessutom inför eventet knåpat ihop egna fina medaljer. Alla barn som deltog fick en, och utöver det hjälpte Wilhelmina till att dra tio nummer; medaljer som alltså lottades ut och postades till vinnarna. På medaljerna stod att läsa: Nytt leende – nytt liv.

Medaljer delades ut till alla deltagande barn, plus att tio stycken lottades ut bland övriga deltagare. På medaljerna stod att läsa: Nytt leende – nytt liv.

Nästa nyhet

Nyhet

”Det ingår i att vara människa att hjälpa andra”

– Jag har fått så mycket lovord och en massa fantastiska mejl, berättar Ruben, efter att han skänkt en del av vinsten från ”Smartare än en femteklassare” till Operation Smile.

Läs mer 2020-05-12

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.