Nyhet Sverige 2021-03-19

Hallå där Tobbe Trollkarl…

… som leder Smile Challenge, en lagom förtrollande, gurglande gullig utmaning för alla med barn som älskar att borsta tänderna… NOT!

Tobbe Blom – Tobbe Trollkarl – delar via korta filmer på sms med sig av roliga tips i hopp om att det inte ska behöva tjatas så mycket kring det här med tandborstningen!

Vad är syftet med Smile Challenge?
– Framför allt vill vi inspirera till en roligare stund med tandborstningen. Som förälder vet jag hur svårt och tråkigt det kan vara med tjatet. För mig känns det självklart och viktigt att vara med och bidra till en bättre munhälsa.

Temat för Tandläkarförbundets årliga Munhälsodag, 20 mars, handlar om att vara stolt över sin mun och sitt leende. Är det viktigt, tycker du?
– Absolut, den närmsta vägen till att skapa trygghet och hamna på samma våglängd som en annan människa är att le. Utan leendet kommer vi aldrig connecta med andra. Det är viktigt att man vågar le, vilket inte alla gör. Ett kvävt leende är sorgligt och heeeelt onödigt. Var stolt över din mun!

Är du det?
– Absolut, vilket kanske verkar konstigt när man ser mina konstiga och vampyriga tänder, haha! Men de gör sitt jobb och det är lite “jag”, tänker jag.

Har du själv haft något besvär relaterat till munhälsa? 
– Jag hade tandställning på natten mellan 14 och 16 års ålder och skulle preciiiiis stoppa in “räls” som det kallades då. När det skulle ske hade jag precis upptäckt det här med tjejer och ville såklart inte ha “räls”! Av någon OUTGRUNDLIG anledning köpte mina föräldrar det och lät mig slippa, haha! De borde bara sagt “well, du har inget val, öppna munnen!” 🙂

Upplever du att andra människors leenden påverkar dig?
– Hela tiden, leendet är den tydligaste och finaste kommunikationen – än mer för mig som jobbar på scenen.

Utifrån din egen erfarenhet; är det en sanning eller en myt att det ofta krävs tjat för att barn ska borsta tänderna?
– 100 procents sanning för 99 procent av alla barn! 

Du har två egna kottar. Finns det tillfällen när du är tvungen att vara rolig, busig, trollig eller innovativ för att få tandborstningen att funka?
– Konstant vad gäller den yngre… Jag jobbar med mycket komplimanger.

Har du ett ”bästa knep” som du vill dela med dig av? 
– Bästa knepet är att ha en timer; suuuuuupertydligt hur mycket två minuter är då. De flesta barn tror att två minuter är typ tjugo sekunder.

Apropå två minuter; Sveriges Tandläkarförbund pratar ofta om 2-2-2. Råkar du veta vad det står för?
– Yes, det hade jag koll på sedan tidigare! Två minuter, två gånger om dagen och med två centimeter tandkräm. Försöker följa detta, men sonen vägrar att ta mer än tre millimeter tandkräm… 🙂

Se trailer för kampanjen:

Delta i kampanjen!

Har du också barn eller barnbarn som behöver tips om hur tandborstningen blir lite roligare? Anmäl er till Smile Challenge och få kortfilmer med Tobbe Trollkarl via sms under en vecka! För varje anmälan skänker våra partners 50 kr till Operation Smile.

Gå till kampanjen

Nästa nyhet

Nyhet

Operation Smile får 14,9 miljoner till drömprojekt i Ghana

Operation Smile får 14,9 Mkr av Postkodlotteriet för att förverkliga ett drömprojekt i Ghana. Projektet, som omfattar barn med läpp-käk-gomspalt, autism och Downs syndrom, ska ge minst 8 700 barn hjälp att utveckla sitt tal.

Läs mer Svenska Postkodlotteriet 2021-03-08

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.