Nyhet Madagaskar 2021-04-16

Grannarna tror att Tsaralines läppspalt är ett straff

Tsaralines pappa berättar att han och hans fru blev ledsna när dottern föddes med läppspalt, men att de tror att hon är en gåva från Gud. De gav henne namnet Tsaraline efter ”tsara”, som betyder ”bra”.

Hon ser ut att vara i sjuårsåldern, den späda flickan som står i kön och väntar på sin tur att bli läkarundersökt. Det är september 2019 och uppdraget här i Majunga på norra Madagaskar startar i dag. Coronapandemin är bara några månader bort, men ännu har ingen hört talas om det virus som snart ska sprida sig över världen. Med blicken i backspegeln var det extra viktigt för de barn som nu sökte hjälp att få en operation; snart skulle våra uppdrag här på Madagaskar komma att ställas på paus.

När vi med hjälp av vår tolk inleder ett samtal med flickan och hennes pappa får vi veta att Tsaraline, som föddes med läppspalt, ska fylla 13 år om knappt tre månader. Det är svårt att tro; när våra volontärer väger henne visar vågen 18 kilo. 18 kilo. Det är ungefär som en genomsnittlig svensk fyraåring. Under läkarundersökningen hostar Tsaraline lite, men hon är både pigg och pratglad, om än lite blyg.

Det var en lokal läkare som för bara ett par veckor sedan tipsade dem om Operation Smile och det blev pappa Tombolaza som tog med dottern på den nio timmar långa bussresan.

– Vi ville åka till varje pris. Vi hoppas ju att det här är lösningen på vårt problem, säger Tombolaza, och tillägger att han blev mycket förvånad över att se så många andra med spalt.

– Om jag får en operation blir jag väldigt lycklig, fyller Tsaraline i. Jag vill gärna ha ett nytt leende. Det skulle vara “tsara” (bra)!

Mamma Mamitiana är kvar hemma med de fem syskonen och familjens djur; ankor, gäss, kycklingar och zebuer (ett slags nötkreatur). Familjen har en liten bit jord som man brukar. Varje år ger skörden dem ungefär åtta säckar bönor och tolv säckar ris. Jämfört med många andra i detta ett av världens absolut fattigaste länder, där svält hör vardagen till, reder de sig ganska bra. Tombolaza berättar att det dock alltid har varit svårt för Tsaraline att få i sig mat. Spalten gjorde att hon inte kunde ta bröstet och de fick därför skedmata henne med mjölk från en av sina zebuer. 

Malin Engström, sjuksköterska och volontär, undersöker Tsaraline som snart är 13 år. Vågen visar 18 kilo, vikten för en normalviktig svensk 4-åring.

”Hon har en spalt, hon har en spalt”
När Tsaraline kom till världen fick Tombolaza vänta utanför, så som seden är på Madagaskar. När förlossningen var över ropade kvinnorna åt honom att komma: ”Hon har en spalt, hon har en spalt”.

– Både jag och min fru blev ledsna, men vi tror att vår dotter är en gåva från Gud. Vi gav henne namnet Tsaraline efter ordet ”tsara” (”bra”).

När dottern var en vecka tog de henne till ett sjukhus. De fick information om vad läppspalt innebär och att det går att operera. Samtidigt insåg de att de aldrig skulle ha råd att bekosta en operation. Även om de hade haft råd finns i detta land, till ytan större än Frankrike, bara tre(!) plastikkirurger och tillgången till kirurgisk vård är oerhört begränsad. När Operation Smile nu besöker den norra delen av ön har familjer tagit sig inte bara 10 eller 20 mil, utan ända upp emot 100 mil i hopp om att få en operation för sitt barn. 

För Tsaralines familj har livet sedan Tsaraline föddes varit tufft och de har tvingats leva med omgivningens fördomar och hån. Längst gick de bybor som tyckte att Tombolaza och Mamitiana borde ha ihjäl sitt barn.

–  De tror att vi står under en förbannelse och måste döda vår dotter för att bryta den. Några andra grannar tror att vi stulit något från en häxdoktor och grävt ner på vår mark och att Tsaralines läppspalt är ett straff. Det har vi inte gjort! 

”De kommer säga att jag är vacker”
Tsaraline berättar att vissa barn, när hon kommer för nära ropar ”stick iväg, försvinn”. 

– Några är bara för elaka. När det händer springer jag hem, för mina kompisar säger att jag inte ska slåss.

Det känns skönt att höra att Tsaraline ändå har några som vill leka med henne. Favoritleken är ”partara”, ett slags rollspel med stenar som kan föreställa till exempel mamma, pappa, barn. Den leker de ofta. Tsaraline tror att kompisarna kommer att bli glada om hon kommer hem och har fått en operation.

– De kommer säga att jag är vacker!

För två år sedan fick Tsaraline börja skolan. Hon trivs jättebra, även om det finns barn som är elaka mot henne även där. När det händer gråter hon när hon kommit hem. På frågan vad hon tycker allra bäst om i skolan svarar hon utan att tveka:

– Kunskap!

Två dagar efter läkarundersökningen kommer besked; 115 barn av 193 läkarundersökta ska få en operation under veckan och Tsaraline är ett av dem! Ytterligare två dagar går – och det blir tisdag, dagen D… Hoppfulla och glada kommer far och dotter till sjukhuset, med transporten från patientboendet. Klockan är bara sex på morgonen, men solen värmer redan.

– Vi har sovit gott båda två och är inte alls nervösa, säger Tombolaza. 

Men, under natten har Tsaralines hosta förvärrats och när hon möter volontärerna för en slutlig koll, måste barnläkaren stryka henne från dagens operationsschema. Att sövas när man har en infektion är allt för riskfyllt. Samtidigt får de besked om att operationen troligtvis kan bli av två dagar senare.

– Det är bara att vänta, säger Tombolaza, innan de kliver på bussen som ska ta dem tillbaka till boendet.

Nu ska Tsaraline vila och göra allt för att bli frisk, för på torsdag, då ska den operation som familjen väntat på i så många år äntligen bli av. Tsara!

Tsaralines infektion har gett med sig och på uppdragets näst sista dag kan hon få en operation! Ulf Hildingsson, narkosläkare från Sverige, tar hennes hand och leder in henne i operationssalen.

Tsaralines infektion gav med sig och hon opererades på torsdagen. Hon blev fantastiskt fin! Normalt sett genomför Operation Smile varje år flera uppdrag på Madagaskar, däribland utbildningsuppdrag där lokal sjukvårdspersonal fortbildas. Nu har våra uppdrag här stått på paus sedan mars 2020 och tusentals barn väntar på en operation. För att hjälpa de allra minsta, som riskerar att dö under tiden, har vi satt in extra näringsprogram med uppsökande verksamhet i några av landets allra fattigaste regioner. Vi delar även ut matpaket till dessa familjer. Så snart läget tillåter kommer vi att återvända till Madagaskar.

Så här fin var Tsaraline bara två dagar efter operationen! Här sitter hon uppflugen på volontären Lisa Lalannes axlar, under veckans avslutande fest på patientboendet.

Nästa nyhet

Nyhet

12 miljoner kronor som förändrar liv

Operation Smile fick 12 miljoner kronor vid Postkodlotteriets årliga utdelning. Pengarna ska användas till att stärka hälsovården i länder som saknar egna resurser.

Läs mer Svenska Postkodlotteriet 2021-03-19

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.