Nyhet Givare 2021-04-22

”Jag blir varm i hjärtat av att se mina pengar göra skillnad”

– Jag hängde jämt över mormor när hon virkade. Jag var så nyfiken!
Anita Leijonberg i Landskrona var bara 4-5 år när hennes mormor lärde sitt nyfikna barnbarn att virka. Alltsedan dess har Anita älskat att virka och virkandet har följt henne genom livet.

Några av de 150 nallar som ligger hemma hos Anita och väntar på nya ägare. Foto: Privat

I dag, fyllda 80, virkar hon fortfarande så att nålarna glöder! Efter att hon för ett par år sedan avslutade ett stort virkprojekt kändes det lite tomt; vad skulle hon nu ta sig för? Att vara ”arbetslös” är inte Anitas melodi. Då kom idén till henne – hon skulle kombinera sin passion för virkning med sitt engagemang för Operation Smile genom att virka nallar och sälja till förmån för Operation Smile. Anita har till dags dato sålt nallar för nästan 60 000 kronor. Det betyder att hon och hennes söta, välgjorda nallar har bidragit till att ungefär 25 barn har kunnat få en operation för sin läpp-käk-gomspalt!

– Jag har 150 nallar hemma som ligger och väntar på sina nya ägare, säger Anita, och berättar att det tar ungefär en dag att virka en nalle och att hon brukar lyssna på en ljudbok medan hon virkar.

I början var det främst kompisar och kompisars kompisar som köpte Anitas nallar och många nallar finns därför kvar i Skåne. Men, allt eftersom har hon fått posta nallar till en rad platser i Sverige och nu finns de spridda över landet, ända upp i de allra nordligaste delarna. Några köper en nalle för att ha som prydnad, men de flesta ska ge bort nallen till ett barn eller barnbarn. Anitas första mål var att nå 50 000 kronor, vilket hon gjorde redan i oktober 2020.

– Försäljningen gick som rackarns, säger Anita, som är aktiv i sociala medier och där brukar göra inlägg för att berätta om nallarna och på så vis ”boosta” försäljningen. 

Anita Leijonberg har virkat sedan hon bara var 4-5 år. Fyllda 80 virkar hon fortfarande så att nålarna glöder. Foto: Privat

Anita, som följt Operation Smiles arbete under flera år, beskriver det som en fröjd att ha hittat ett sätt att själv kunna bidra. Hon har ett förflutet som undersköterska och kan lätt sätta sig in i hur det är för människor som lever i ett land där livsavgörande sjukvård inte finns att få.

– Jag blir så varm i hjärtat när jag ser att mina pengar går till något som gör skillnad! Jag har ju sett bilder av hur fina barnen blir efter operationen och vet att den kan ge dem ett värdigt liv, att de äntligen får bli en del av samhället.

Nu hoppas Anita att många fler ska vilja hjälpa barn med läpp-käk-gomspalt till ett nytt liv genom att köpa en nalle. Hennes nya insamlingsmål är 100 000 kronor, vilket är ganska exakt 102 nallar bort. Varje nalle är med och förändrar liv! Nallarna är 35 cm höga och kostar 400 kronor.

Köp en nalle du också!

Kontakta Anita på mejl anita_leijonberg@hotmail.com eller telefon 073-416 81 56.
Du kan också läsa mer på Anitas Facebook-sida, En nalle för ett smile!

Nästa nyhet

Nyhet

Tina Nordström ny ambassadör för Operation Smile

Tv-kocken och programledaren Tina Nordström har tackat ja till att bli ambassadör för Operation Smile.
– Vem skulle inte tacka ja till ett sådant ärofyllt uppdrag?

Läs mer Ambassadör 2021-04-19

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.