Nyhet Kina 2021-05-01

Lu Mingchun har alltid känt sig annorlunda

Tack vare snälla grannar och släktingar som samlat ihop pengar lyckades 25-åriga Mingchun ta sig till vårt uppdrag i Meigu och förverkliga sin dröm om en ny operation i läppen!

Meigu är en region i kinesiska Sichuanprovinsen, där tillgången till sjukvård är mycket bristfällig. Platsen ligger avlägset; våra volontärer som tar sig hit, nu senast i maj 2021, får åka buss från flygplatsen i drygt fem timmar på smala serpentinvägar som snirklar och slingrar sig upp i bergen.  

Den utmanande resan till trots – och trots att antalet patienter som kan få hjälp under uppdraget är begränsat – känner volontärerna att det är så värt insatsen! Det handlar om människor som, av geografiska och ekonomiska skäl, aldrig skulle få en operation för sin läpp-käk-gomspalt om inte en organisation som Operation Smile tog sig hit och erbjöd sina kostnadsfria tjänster. Ett uppdrag som detta är belönande inte bara för patienterna, utan även för våra volontärer!

Det lokala sjukhuset har varit till stor hjälp för att vårt uppdrag ska gå att genomföra, bland annat genom att personalen har hjälpt till att hitta patienter som lever med en obehandlad spalt.

Livet var tufft för Lu Mingchun

44 patienter kom till hälsoundersökningen, där alla får träffa våra läkare för att de ska kunna bedöma vilka som är mest lämpade för att få en operation den här gången. 26 patienter valdes ut, och av dem fick 16 sin efterlängtade operation under den första operationsdagen. En av dem var 25-åriga Lu Mingchun, som föddes med dubbel läppspalt. Mingchun fick en operation redan som baby, på ett lokalt sjukhus, men tyvärr med mindre lyckat resultat. Hon tyckte att det var jobbigt att se annorlunda ut och kände sig aldrig fin. När hon blev lite äldre började hon därför längta efter att få ett korrigerande ingrepp i läppen.

Livet var tufft för Mingchun på många sätt; föräldrarna dog när hon var helt liten och hon togs omhand av sin mormor. De bodde i Mingchuns farbrors hus. Han var inte snäll, utan slog ofta sin brorsdotter och hon fick aldrig någon egen säng att sova i. Hon fick aldrig äta sig mätt och hade inga egna pengar att köpa mat för. I dag, som vuxen, är Mingchun fortfarande väldigt tunn, på gränsen till undernärd – och hon drömmer fortfarande om en läppoperation som ska göra henne fin!

Grannar och släkt samlade pengar till resan

Mingchun bor kvar i farbroderns hus, men tyvärr avled hennes mormor, den person som alltid tagit hand om och älskat henne, för en tid sedan. Trots detta hårda slag har Mingchun kämpat vidare och hon tänker aldrig någonsin ge upp sin dröm – drömmen om en ny operation av läppen! Hon vill så gärna hitta ett arbete och försörja sig själv; flytta ifrån farbrodern, som aldrig har velat ha henne där, och som hon aldrig har känt någon värme ifrån.

Och kanske vänder det nu… Tack vare att snälla grannar och andra – snälla – släktingar samlat ihop pengar, lyckades hon i maj 2021 ta sig till vårt uppdrag i Meigu! Hon kom utan sällskap, men med en stor portion hopp om att lyckan nu skulle vara på hennes sida. Och, Mingchun blev en av de 26 patienter som valdes ut för operation. Våra volontärer tar givetvis hand om alla patienter på bästa sätt, men många blev extra berörda av Mingchuns historia och gladdes med henne när beskedet om att hon skulle få en operation kom. Säkert fastnade hon lite extra i mångas minne från just detta uppdrag och många tummar hålls nu hårt för att Mingchun ska hitta lyckan i livet, bygga självförtroende och självkänsla och reda sig på egen hand, långt bort från farbroderns hus.

Våra volontärer blev starkt berörda av Mingchuns historia och gladdes med henne när det stod klart att hon skulle få en operation. Nu hoppas alla att hon ska hitta lyckan i livet!

Nästa nyhet

Nyhet

Petra om Guatemala: ”Värme, glädje och tacksamhet!”

”Värme, glädje, tacksamhet!” Volontären Petra Peterson beskriver uppdraget i Guatemala. Petra var först ut i fält bland våra nordiska volontär efter pandemins utbrott.

Läs mer Guatemala 2021-04-30

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.