Nyhet Filippinerna 2021-12-21

Loraine levde undangömd bakom mur och taggtråd

I fem år levde Loraine isolerad på den kycklingfarm där hennes pappa arbetade och där familjen hade ett litet hus. Föräldrarna ville skydda henne från omgivningens blickar och hånfulla kommentarer. 

Loraine i Filippinerna föddes med en kraftig läpp-käk-gomspalt. Hennes föräldrar kämpade för att få i sin baby näring, eftersom barn med gomspalt inte kan suga och därmed inte amma. När det var dags för fast föda åkte mycket av maten ut genom näsan. Hålet i gommen gjorde också att Loraine hade svårt att prata och göra sig förstådd. Som en följd blev hennes värld kraftigt begränsad. Utan kompisar att leka med tillbringade hon all sin tid innanför en taggtrådskantad mur hemma på kycklingfarmen.

Loraines pappa, Rolando, och hans fem systrar hade alla fötts med läpp-käk-gomspalt, och Rolando visste hur hårt livet utanför muren kunde vara. För att skydda Loraine från den typ av trakasserier och elaka blickar som de hade fått utstå, fick hon leva sitt liv där, innanför murarna. Föräldrarna visste att Loraines spalt gick att operera, men de visste också att detta var något som de aldrig skulle ha råd med.

I vår kortfilm om Loraine möter du henne inför hennes första operation, när hon var 5 år, och sedan när vi var tillbaka igen ett drygt år senare. Vi har tyvärr inte något filmat material från när vi mötte henne nu senast, hösten 2021.

Tack vare operationerna vände livet
En dag kom familjen i kontakt med Operation Smile och fick veta att organisationens medicinska volontärer kunde hjälpa  Loraine med kostnadsfria operationer. Så kom det sig att Loraine, när hon var fem år gammal, fick läppspalten opererad på ett av våra uppdrag i staden Cebu. Året därpå fick hon ytterligare en operation, i gommen. Tack vare dessa vände livet; både Loraine och hennes föräldrar vittnar om vilken skillnad operationerna har gjort, hur de har förändrat allt!

– Det är svårt att hitta ord för att beskriva vad jag känner. Att hon har kompisar att leka med och att hon har ett vanligt liv nu och är precis som alla andra. Det betyder allt för oss, sa Loraines mamma Arlyn när vi återsåg familjen efter något år.

Hej! Jag heter Loraine. Tack så mycket för att du hjälpte mig med min läpp-käk-gomspalt. Äntligen har jag fått båda de operationer jag behövde! Nu har jag många kompisar och det gör mig så glad. Min familj är också väldigt glad, särskilt pappa.  Och de älskar mig så mycket. Tack! När jag blir stor vill jag bli doktor så att jag också kan hjälpa andra människor. Jag älskar er.” ❤️

Loraine

”Jag har många kompisar nu”
Hösten 2021 kunde vi träffa familjen igen, och vilken fröjd det är att se den nu 12-åriga Loraine! Hon är en glad flicka som går i skolan, har kompisar och lever sitt liv som sina jämnåriga. Livet innanför murarna är ett smärtsamt men avlägset minne.

Sedan flera år är det i skolan Loraine tillbringar det mesta av sin tid och hon bär sin blå och vita skoluniform med stolthet. Varje skoldag inleds med en samling där flaggan hissas och alla stämmer upp i nationalsången; en gemenskap som hon nu är en del av. Även om pandemin givetvis påverkat alla också här, på den lilla ön Botigues, upptas Loraines dagar numer av matte och att skriva berättelser på linjerat papper – och på rasterna är det bollekar och hopprep med kompisarna som gäller! 

– Jag har många kompisar nu. Vi gillar att spela fotboll och att springa på stranden. Ibland retar de yngre barnen mig, men jag bryr mig inte längre eftersom jag har egna kompisar. Jag älskar skolan och vill plugga till läkare när jag blir stor, så att jag kan hjälpa andra, säger Loraine.

Vill du vara med och förändra livet för fler barn som Loraine?

Stöd oss

Loraine, 12 år, sju år efter den första operationen. I dag är hon en glad tjej som älskar skolan och som leker och spelar fotboll på stranden ihop med sina kompisar.

Nästa nyhet

Nyhet

Gunhilds väskor ger barn nya leenden: ”Det är enastående att barnen kan få hjälp”

– Det är enastående att barnen kan få hjälp så att det förändrar hela deras framtid. Det är meningsfullt att något som jag tycker är roligt gynnar någon annan, säger Gunhild Johansson som tillverkar väskor av tomma kaffepaket och skänker intäkterna till Operation Smile.

Läs mer Sverige 2021-12-21

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.