Nyhet Rwanda 2022-03-18

Marthes dröm gick i uppfyllelse – dubbelt upp

Det var när Promesse bara var ett par veckor gammal som mamma Marthe, 38, tittade in i sin lilla babys mun – och upptäckte hålet! Egentligen hade hon genast efter att dottern fötts förstått att något var fel, eftersom Promesse hade problem att ta bröstet. Men det var nu, efter att i två veckor ha sett den lilla kämpa för att suga och få i sig mjölk, som Marthe undersökte hennes mun. När hon fick syn på hålet i gommen gick hon med sin baby till den lokala kliniken, men blev hänvisad till ett större sjukhus längre bort. Fylld av hopp begav sig Marthe dit, bara för att få höra att det inte fanns något de kunde göra för att hjälpa Promesse.

– Jag blev skräckslagen, berättar Marthe, om när det lokala sjukhuset meddelade att de inget kunde göra åt hålet i dotterns gom. Foto: Jörgen HIldebrandt

– Jag blev livrädd, absolut skräckslagen. Jag ville så gärna att min dotter skulle få ett annat liv än det jag själv har haft.

För det var smärtsamma minnen från Marthes egen barndom som nu kom tillbaka; minnen av utanförskap och trakasserier. Redan som liten hade hon känt med tungan att hon hade som ett hål längst bak i gommen, men aldrig vetat ifall detta var normalt. Hennes tal hade alltid varit orent och maten hade åkt ut genom näsan. Aldrig hade hon haft en aning om varför, men det hade lett till att hon under sina första tio år inte sa ett ord. Marthe blev känd som den stumma flickan. Denna tillvaro, utan socialt sammanhang, hade tärt hårt på Marthe, som beskriver hur hon helt tappade känslan av att ha något människovärde alls.

– Jag har aldrig haft några vänner och jag har aldrig gått i skolan. Även när jag lite senare, i tonåren, började prata behandlade alla mig som om jag vore värdelös. De gjorde narr av mig och skrattade: ”Åh, magi – den stumma har börjat låta.”

Bara några månader efter att Marthe upptäckt hålet i sin babys gom, hörde hon på radion om Operation Smile, som skulle komma till huvudstaden och utbilda plastikkirurger och då operera barn med spalt. Ett hopp tändes och hon tvekade inte en sekund; kanske hade hon hittat en lösning för Promesse ändå? Kanske skulle hennes flicka slippa leva med samma trauma som hon själv gjort?

Vi möter Marthe på Universitetssjukhuset i Kigali, där hon sökt sig till skuggan utanför sjukhusbyggnaden. Hon står för sig själv, med sin dotter sovandes i en tygsjal på ryggen. Marthe talar med låg röst. Hennes tal är inte rent, men hon gör sig absolut förstådd. Och samtidigt som hon ger ett lite sorgset intryck rinner orden ur henne; hon har ingenting emot att berätta sin egen historia, men allra ivrigast är hon att få förklara hur mycket det betyder för henne att hennes lilla flicka nu ska få hjälp. För efter att Promesse, som har hunnit bli sju månader, nu har gått igenom en hälsokontroll har Marthe precis fått besked om att babyn kommer att få en operation om bara två dagar.

Och, inte nog med det. Något som Marthe för sitt liv aldrig hade kunnat drömma om händer också här i Kigali! Under hälsokontrollen inser nämligen Françoise, en av de tre kirurger som tack vare Operation Smiles utbildningsprogram i höst blir färdig plastikkirurg, att även mamma Marthe lider av gomspalt – bara det att hon under sina 38 år i livet aldrig fått den undersökt och än mindre diagnostiserad. Nu får också Marthe genomgå en hälsokontroll, och bedöms även hon som frisk nog för att få en operation.

Så kommer det sig att Marthe, dagen efter att hennes lilla dotter fått sin gomspalt reparerad, själv får lägga sig på britsen inne i operationssalen. Hon är inte det minsta nervös bedyrar hon, utan bara väldigt ivrig att få det gjort:

– Jag ser fram emot att slippa att maten kommer ut genom näsan. Att få en operation kommer att ge mig en helt ny känsla av självrespekt. Men allra gladast är jag ändå för att Promesse har fått hjälp och nu kan få ett lyckligt liv, ett vanligt liv!

Vill du vara med och ge fler människor födda med spalt ett nytt liv? Just nu utbildar vi 15 plastikkirurger i nio afrikanska länder. Med din hjälp kan vi utbilda ännu fler och göra livsviktig skillnad. Tillsammans skapar vi tusentals nya leenden!

Swisha din gåva

Nästa nyhet

Nyhet

Operation Smile får 12 miljoner från Svenska Postkodlotteriet

Operation Smile har tilldelats 12 miljoner kronor i Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare. Pengarna kommer att användas till medicinska program i några av de länder där vi opererar barn med läpp-käk-gomspalt. Läs mer!

Läs mer Svenska Postkodlotteriet 2022-03-17

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.